COSMOPOLIS

Tänk dig att en trasig bitter man står med en stor pistol riktad mot huvudet på en yngre svinrik storstadsyuppie. Han måste döda rikisen, han bara måste för hans fotsvamp har talat till honom. ”Jag har assymetrisk prostata” säger rikisen. ”Jag med” säger den bittra jäveln.

Tänk dig den scenen. Sug på den. Sug på den suggestiva bismaken av talande fotsvamp och snälla gör det en liten stund till. Det kommer en förklaring till varför, jag lovar.

Jag läste recensionen av David Cronenbergs nyaste skapelse Cosmopolis i Svenska Dagbladet i fredags. Det gav mig absolut ingenting. En massa uppstaplade ord till synes utan röd tråd som utmynnande i en fullpoängare från Jan Söderqvist är knappast ett rättesnöre för mig och texten inte något som gjorde till eller ifrån för mina förväntningar på filmen, dock slog det mig att texten var förvånadsvärt spretig.

Nu såhär ett par timmar efter att jag lämnat biosalongen kan jag bara säga Jääääy, Jan! Snyggt jobbat. Spretigt, my ass, den där recensionen är lika glasklar som en monteringsanvisning för bokhyllan Billy. Jag tar tillbaka allt jag tänkt för det är ingen lätt match att beskriva en film som Cosmopolis.

Det lättaste är kanske att återge dom spontana utrop jag hörde inne på biografen:

Nä nu skiter jag i det här! (en 25-åring tjej sekunden innan hon lämnade salongen efter dryga 50 minuter)

Ja fy fan! (hennes kompis som gick samtidigt)

Pieeeeeeewwwwwww. (Den där lättnadens suck jag hörde från dom två medelålders kvinnorna som gick drygt tio minuter efter dom två första).

Det här är den sämsta film jag sett i h-e-l-a mitt liv. Den absolut och utan tvekan sämsta. Ever. (Mitt manliga sällskap när filmen var slut)

Det här var faaaan ingen film ens. (Min dotter när filmen var slut och som sett fram emot detta som en utsvulten geting på ett barnkalas i juli då Robert Pattinson är sååååå snygg)

Jag vill helt enkelt aldrig mer se en film med Robert Pattinson. (Sagt av mig OCH mitt sällskap och dottern blev inte ens förbannad åt detta uttalande)

Cosmopolis är en såndär film som är så dålig att jag inte ens ids bli arg. Det är en film som leker svår, som inte kan säga en enda normal uppbyggd mening som inte behövs analyseras en fyra-fem varv och när jag analyserat klart har jag enbart förstått att undermeningen, den smarta, den komplicerade, är lika djup som en plaskpool på en radhusgräsmatta.

Om nu Don DeLillos bok med samma namn (som jag inte läst) är skriven med så styltig dialog som den är i filmen då förstår jag inte David Cronenberg alls. Det måste vara en del av den konstnärliga friheten att se till att skådespelarna pratar så det är funktionellt för filmen. Här blir det så kallt och så hackigt att vi i publiken skrattar åt Robert Pattinsons fullkomligt personlighetsdöda Eric Packer (Pattinson), det blir så fånigt att trots att Pattison nästan visar snorren så drar dottern fram mobilen och börjar instagramma – fast hon mycket väl vet min inställning till överträdelse av biografhyfs – men hon skiter i det för filmen ”är så dålig så man dööööör”. Jag håller med henne men jag dör inte, jag suckar, skrattar, skruvar på mig och vill bara att filmjäveln ska ta slut.

En pajkastningsscen får mig att gurgelfnissa så jag hade ramlat omkull om jag stått upp och när Packer med huvudet fullt av bakverk beger sig till frisören för att klippa sig (och vi har följt åkturen till den där förbannade frisören i över en timme – låter spännande va?) och väl kommer fram så börjar den gamla genuina barberaren att klippa honom med halva skallen full av kladdigt mjölgrädde. Trovärdigt? Ja, verkligen och det säger jag med min mest bitterironiska röst.

Bitter var det ja. Den bittra mannen med fotsvampen i recensionens början, har du sugit klart på den tanken än? Bra. Låt det vara så. Den scenen finns nämligen i filmen, plagierat rätt av i min text och andemeningen i detta är skummare än varenda kladdig skalbagge eller ultrablodigt effektsökeri som var så vanligt i Cronenbergs tidigare filmer.

Jag har sett många filmer av David Cronenberg i mina dagar och jag trodde att han med Cosmopolis skulle hitta tillbaka till det fantastiska han skapade med sina ”vanliga” filmer A history of violence och Eastern Promises (och som försvann som en avlöning med Freud, Jung och Kiera-hajen i A dangerous method förra året) men jag hade så jävla fel som en människa kan ha. Trailern är en riktig lögnhals, den är Pinocchio i teaserformat och jag känner mig sjukt barnsligt snuvad på konfekten.

Jag vet att det kommer vara svårt att undvika men jag skulle klara mig alldeles utmärkt om jag slapp se Robert Pattinson agera under resten av mitt liv.

16 svar på ”COSMOPOLIS”

 1. Å herrejävlar, det var en redig sågning. Jaha, men då tror jag att jag ser en kungfu-film istället. (Parentes: Gillade ”A History of Violence” som fan, men ogillade ”Eastern Promises”.)

  1. Henrik:
   Jag är en såndär Cronenberg-fan som brukar kunna se något schysst/intressant/klurigt/fräsigt i det mesta han gör (även i filmer som kanske helhelsmässigt inte är toppen) men det här är ingen Cronenbergfilm alls på det viset. Det här är Robert Pattison i närbild i nästan två timmar och tydligen hjälper det inte ens om man tycker att Pattison är en kanonskådespelare och i princip borde haft en Oscar för varje del av Twilight.
   H A N Ä R I N T E B R A.
   A L L S.

   Jag funderar på om filmen funkat bättre med en skådespelare som faktiskt kan agera i huvudrollen och självklart tror jag historien hade hållt bättre då. Det hade fortfarande inte varit en intressant film men den hade varit tittbar åtminstone.

   Go, kungfu, go! 🙂

 2. Ahahaha, jag misstänkte nästan det. Så fort jag läste om detta projekt var jag skeptisk, speciellt när Pattison spelar huvudrollen. Nu har jag inte sett honom i något, men har stört mig på honom sen jag sett bilder på honom i Twilight eller vad det nu är han är med i.

  Synd att den var SÅ dålig, även om jag hade läst tidiga rapporter från Cannes att det nog var så. Kommer inte bli något biobesök från min sida.

  Undrar vad Cronenberg håller på med. Hoppas han återvänder till det han är bra på. Han har verkligen gått ifrån det mer och mer känns det som…

  1. Movies-Noir:
   Den verkar inte vara nån kioskvältare på Söder i alla fall. Tredje dagen den går och 16 personer i publiken varav fyra går och tio hade velat. Inget bra betyg. 😉

   Att Cronenberg valde Pattison måste ju, väl?, bero på all press och uppmärksamhet filmen får just pga hans namn, eller så tycker C verkligen att P är nåt utöver det vanliga. Jag ser inte vad han ser.

   Jag tror det här är årets Dogtooth. Den kommer få toppenbetyg eller avskrap, sällan nåt mitt emellan. Årets Tree of life sparar jag till Maliks nya kommer 😉

   1. Ja, vi får se. Kommer som sagt inte se den på bio så jag får återkomma när jag sett den. För som du nämnt blir man alltid sugen på att se vad Cronenberg gör. I detta fall har man ju inga som helst förväntningar så hur dåligt kan det bli? 😉

 3. Damn… Av någon anledning hade jag trott att det här skulle vara något åt Existenz-hållet, men det verkar ju rörigare än så. Och valet av Pattinson kan man ju debattera i alla oändlighet. Fast ”asymmetrisk prostata”… Lite kul var det allt 🙂

  1. Sofia:
   Dialogen kan jag tänka mig fungerar betydligt bättre i bokform, då kan man ju välja tonläge själv i huvudet och slipper höra detta svinkalla upprapade av tomma ord som det blev i filmen.

   På nåt sätt känns den här filmen lika icke Cronenbergsk som A dangerous method. Hade den haft ett uns eXistenz hade jag varit mycket nöjdare.

 4. Nästan lite synd att det inte blev den här på filmspanarträffen i lördags. Det hade säkerligen blivit underhållande diskussioner efteråt. Nå, nu blev det mycket trevligt ändå, och det trots att du inte var där Fiffi.

  1. Jojjenito:
   Haha, det hade inte blivit en alla-ger-den-en-trea-film i alla fall. Inte en chans 😉
   Jag hade gärna varit med i lördags men jag hoppar på tåget nästa gång igen.. Har ni bestämt nytt datum?

   1. Yes, lördag 13 oktober är det som gäller och däremellan blir det ett nytt tema också.

    Och jag förstår att du inte kunde komma i lördags. Du hade ju en del skäl, typ 40 ungefär. 😉

 5. Jag hade väl hört liknande reaktioner från endel bloggare, så jag blev lite förvånad när jag såg trailern, som jag tyckte ändå såg någotsånär intressant ut. Men falsk marknadsföring alltså. Får se om jag ser den i alla fall. Men den står inte så värst högt upp på priolistan.

  1. Jessica:
   Den där trailern…. Den har så lite med verkligheten att göra att det är larvigt. Det är kasta-i-soptunnan-i-Plus-varning på den – och filmen 😉

   Få se om du går iväg och ser filmen. På nåt sätt skulle det vara väldigt intressant att se om du får ut mer av filmen än jag, det är inte omöjligt alls 😉 Såg att Fredrik Sahlin på SVT gillade den, till synes mycket till och med, så den kommer nog ha och få sina riktiga hyllare.

 6. Det här är det bästa jag har läst, jag och min flickvän drog och såg den här mitt på dagen igår. Det var vi 2 och 4 andra som skulle se den, efter 45 minuter suckade en kille så högt satt väggarna skakade och gick ut, min flickvän vände sig mot mig och frågade snällt om vi kunde gå ut ifrån den här jävla biosalongen. Jag som var jävligt sugen på att dra därifrån och spotta på bioduken.. ville bara se slutet, jag ville se om allt har ett sammanhang eller vad som helst?!.
  Ja.. ni såg väl slutet precis som jag och det gjorde inte saken bättre..
  Hur som helst, jag vill ha 2 timmar av mitt liv tillbaka, den där filmen var det sämsta jävla pisset jag sett i hela mitt liv, och jag tror fan den där kommer ligga på första plats av sämsta filmer tills jag dör också. Snälla ni som inte sett den, se den inte, det är mitt enda tips.

  1. Sonny:
   Jag förstår er, herreguuuud vad jag förstår er. Man blir ju skitfrustrerad av att se sån här dynga, man vill bara kräva pengarna tillbaka och få en ursäkt från nån – vem som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.