A DANGEROUS METHOD

 

 

 

 

 

 

 

Efterlängtade filmer är ofta svåra att se med helt objektiva ögon. David Cronenberg är en mästerlig regissör i mina ögon och allt han gör är intressant – om än inte alltid världsomvälvande – men när han väljer att göra en film om en galen kvinna och två av världens mest kända psykologer så inser även jag att det kan bli himmel, det kan bli helvete och det kan bli precis vad som helst däremellan.

Det blev mycket däremellan och vad det beror på ska jag försöka bena ut.

Viggo Mortensen som Sigmund Freud tar mycket plats på filmaffischer och trailers och det är fullt förståeligt då han har lyckats transformera sig själv till att bli väldigt lik denna skäggiga sexfixerade gubbe. Däremot är han med i bild procentuellt väldigt lite i filmen och det tycker jag är synd. Att han för en gångs skull är med i en dialogdriven film är bara ett stort plus även om han själv var lite orolig för just den biten.

Michael Fassbender som Carl Jung är även han porträttlik och eftersom han i mitt tycke är den mest intressanta av filmens skådespelare förlitade jag mycket av mina förväntningar på just honom. Han levererar, som alltid, men Jung är en ganska förutsägbar person och i mina ögon rätt trist, speciellt som filmkaraktär. Jag fick liksom aldrig in nåt endaste Fassbender-WOW, sådär som han lyckades framkalla i både Fish tank och Eden lake.

Vincent Cassel gör ett skojfriskt porträtt av den allt annat än monogame Otto och sen är det Kiera Knightley som filmens verkliga huvudroll Sabina Spielrein. Kiera, Kiera…Kiiiieeeeeera. Suckåfysatan.

I en helt fullsatt och knäpptyst biosalong är det inte helt kosher att börja skratta hysteriskt när det är tunga svåra scener i filmen som på pappret är allt annat än roliga. Därför får jag idag leva med sönderbitna kinder. När Kiera Knightley med VÄRSTA överspelsmanér ska gestalta denna psykiskt sjuka kvinna och trycker fram hela sin redan innan överdoserade underkäke och liksom kippar efter andan med alla småtänderna fullt synliga så är det inte en utåtagerande sjuk kvinna jag ser, jag ser Piraya 3D fast utan 3D, jag ser en Tim Burtonsk version av ett kvinnligt skelett i motion-capture, jag ser en parodi på dokumentären jag såg tidigare i veckan.

Jag vet inte hur David Cronenberg resonerade när han gav rollen till Kiera Knightley men jag antar att han behövde ett känt ansikte (till) för att finansiera filmen. Det finns många kända ansikten som ser ut som Sabina Spielrein men bara EN som lyckas transformera alla scener hon är med i till något som hade platsat i När skinkorna tystnar 2 eller Hot Shots 3. Jag hoppas att David är mer nöjd med hennes insats än jag är, för i min värld finns inte fula ord i tillräcklig mängd att tillgå för att beskriva hur jävla USEL hon är. Hennes agerande lägger sordin på hela filmupplevelsen.

Filmen som sådan är annars helt okej. Jag gör inte vågen men jag kräks heller inte. Jag somnade inte men log inte heller på vägen hem.

Efter en till synes oääändlig väntan på att bli insläppt i salongen och en givande diskussion med en äldre dam och varför det bara serveras ”tråkig Mer” och ”ännu tråkigare Ramlösa” på biografen och inte färgglada drinkar blev vi insläppta, men bara en liten bit. Personalen höll dörrarna in till salongen stängda då dom förberedde en ”liten överraskning” som inte var en överraskning mer än ett par sekunder eftersom tjejen som vaktade min dörr sa vad det var: en intervju med Viggo Mortensen via Skype efter filmen. Tjohoo liksom, tänkte jag, men för fan släpp in mig nu innan jag får en panikångestattack och som på beställning öppnades dörrarna.

Väl inne i salongen var det inget tekniskt strul alls och den kvarten långa pratstunden med Viggo efter filmen var charmigt spontan. Han tyckte Zlatan var bra men gnällig. Jag håller med. (Filmklipp från intervjun kan ses här)

Det roligaste och det som värmde mitt hjärta mest denna kväll var det jag såg snett framför mig i salongen innan filmen började. En kille läser den eeeeeminenta filmbloggen Fiffis filmtajm i sin Iphone och jag vill bara ställa mig upp och ropa nåt klämkäckt kul sådär men jag lät bli. Jag vill gärna behålla mina läsare.

23 svar på ”A DANGEROUS METHOD”

 1. Jag har ju inte samma KK-fobi som du men ställer mig ändå lite undrande till valet — spontant känns det inte som hon skulle fixa den här typen av film. Lättsam piratdonna — ja, ångestladdad hysterika — nej.

  1. Sofia:
   Min KK-fobi har urartat fullständigt efter den här filmen. Hade jag sett den här innan Försoning så hade det aldrig blivit nån Försoning. Jag tror att jag aldrig mer vill se henne, så känns det nu.

 2. Och jag tycker KK klarar sig bra. Jag höll också på att skratta när hon tar fram världens grymmaste underbett som taget från Alien eller en piraya. Men jag vet inte om det är överspel. Stör man sig på KK, ja då stör man sig givetvis på prestationen.

  Har kollat på en intervju med Cronenberg och där säger han att de faktiskt tonade ner karaktären och att scenerna med KK när hon får sina utbrott hade man planerat in fem dagar för. Hon klarade scenerna på två tagningar och de var klara efter två dagar. Så Cronenberg själv var imponerad och jag tycker också hon klarade sig bra.

  1. Movies-Noir:
   Jag är glad för din skull att du kan se KK på det viset, det gör ju hela filmupplevelsen bra mycket…enklare. Nu var jag tvungen att svälja ner lite snor, fan, hela kroppen reagerar bara av att skriva om henne. Mysko.

 3. Förresten, Viggo Mortensen är med på tok för lite, det håller jag med om. Däremot ger han den bästa prestationen på den korta tid han är med. Det är synd att de flesta ser honom som ”han som var med i Sagan om ringen” när han gjort en hel del bra roller, både innan och efter.

  The Indian Runner är förmodligen min favoritprestation av honom.

 4. Ännu en film som inte kommer till landsorten. De som inte visas i Karlstad är förutom den här: The ides of march, Play och Vi har en påve. istället visas Tintin på tre dukar och Breaking dawn (där jag ofrivilligt började skratta under trailern på bio) på en duk förmycket. Jag rasar!!!

 5. Måste ju säga direkt att jag blev helt tokig på KK:s grimaser och på det kom den konstiga ”ryska” accenten. Jag fick hålla mig och skrattade ut när Viggo var rolig på skype. Har annars inget emot henne men hon kanske passar bättre i filmer som Pirates of the Caribbean. Mina favorit var Freud, han var ju lite kul också. Tycker faktiskt att filmen var okej ändå, KK gjorde ju inte grimaser hela tiden…

  1. Nin:
   Som tur var var det inte grimaser filmen igenom men egentligen är det inte grimaserna i sig som stör mig det är HON. En skådespelerska som kan agera hade kunnat göra samma sak utan att jag börjat fnissa som en galning inombords men det här är ju Stefan&Krister-komik.

 6. Movies – Noir: Haha, ja hon tog ju i i alla fall. 😉 Viggo var toppen, han verkade väldigt avslappnad och han kan uppenbarligen mer än rida på hästar och se snygg ut.

  1. Nin: Håller med, han var klart pratglad. Frågan är om han skulle besöka festivalen eftersom det skulle vara ett Face2Face på den första visningen av filmen men som sedan blev inställt. Och undrar om de som gick på den visningen också fick träffa honom via Skype eller om det bara var vi på andra visningen som fick den äran.

   Hur som helst var det en rolig bonus och jag unnar honom en Oscarsnominering snart om han fortsätter ta bra roller…

  1. Joel:
   Det är nåt tjall med WordPress. Den har bestämt sig för att avaktivera detta just för det här inlägget och jag har inte den blekaste aning om varför… Tyvärr. 🙁

 7. Angående Keira K och hennes ansiktsmimik. Det känns inte riktigt som att hon kommit in i sin rollfigur och då uppfattar jag hennes utspel som grimaser. Annars får skådisar gärna vara dramatiska och leva ut på duken för min del.
  Movies-Noir: Jag gillar The road och även A History of Violence, The Indian runner har jag inte sett, så det får bli nästa Viggo-rulle. Han har ju faktiskt gjort en hel del ”seriösa” roller så varför inte en Oscar så småningom.

  1. Nin:
   Utspel var ordet. 🙂 Jag har också sett en del som beskriver det som överspel men jag tror inte jag läst en enda recension som benämner hennes mimik som skådespel och det är väl ändå DET hon är satt där för att göra? 😉

   1. Jag gör det 😉 Ja, till viss del iaf. Vem vet, kanske leder det till en Oscarsnominering… Allt beror så klart på hur pass starkt fältet är då det inte varit så värst många jättestarka prestationer i kategorin kvinnliga biroller på senare år. Jag säger inte att hon ska bli nominerad eller att jag skulle nominera henne, men en omöjlighet är det inte i nuläget.

    Fast om hon ses som kvinnlig huvudroll är hennes chanser givetvis minimala… På tal om det, vad är egentligen kriteriet för detta ? Om hon inte har huvudrollen i filmen, är hon då tillgänglig för kvinnlig biroll eller går man efter att hon har den stora kvinnliga rollen och då blir det bästa kvinnliga huvudroll hon blir tillgänglig för ? Personligen tycker jag Fassbender är huvudroll medan Keira och Viggo är biroller. Men i det här läget kanske man ser på det på ett annat sätt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.