DEN SJUNDE KONTINENTEN

8 december, 2010

Nu är det både tysktajm och filmtajm här igen.

Jag har grävt mig ända ner till Michael Hanekes debutfilm från 1989 – Der siebente Kontinent.

Nu har jag tittat på en film som visar en familj som tvättar bilen, som kokar kaffe, som går till jobbet, som städar, som väcker sitt barn och som häller mjölk i flingorna och som till råga på allt filmas från nacken och nedåt (åtminstone första delen av filmen). Karaktärerna är alltså huvudlösa och därmed för mig som åskådare totalt likgiltiga som människor. Perkele. Jag kan tänka ut tusenmiljarders saker jag hellre kunnat göra och se än detta men det är så dags att komma på det nu.

Utan överdrift, även om jag lever tills jag blir 200 år så är mitt liv alldeles för kort för att slösas bort på pretentiös dynga som detta.

Å andra sidan, ska man jämföra regissörer så var det ju rätt smart av Haneke att börja sin karriär med världens jävla magplask istället för att som M. Night Shyamalan börja med en värstingmiddag i toppstugan och sen halta sig nedför puckelpisten med trasiga skidor, för att dra en rätt dålig metafor. Men jag kan inte klura ut nån bättre, jag är så jävla irriterad nu.

 

{ 15 comments… read them below or add one }

Joel Burman december 9, 2010 kl. 07:37

Va f*n vakna du på fel sida eller?

Tycker den här är ett plågigt mästerverk. Hela slutet är ju sjukt starkt.

Kul att lovefilm har såpass udda utbud iaf.

Svara

f i f f i december 9, 2010 kl. 07:49

Joel:
Nej, jag SOMNADE på fel sida eftersom jag såg denna igår kväll ;D

Apropå utbudet så håller jag med dig. Av alla mer eller mindre icke-blockbuster-filmer jag sökt på hos Lovefilm så är det hittills bara EN jag gått bet på: Love affair. Jag är grymt imponerad av filmbiblioteket!

Svara

Joel Burman december 9, 2010 kl. 09:01

Det är det verkligen. Såg precis det här inlägget och tänkte på dig:
http://www.anomalousmaterial.com/movies/2010/12/what-is-your-worst-movie-going-experience/

Svara

addepladde december 9, 2010 kl. 11:18

Mjaa! Jag får nog säga att den här verkar riktigt intressant, trots din sågning. 🙂

Svara

f i f f i december 9, 2010 kl. 12:18

Joel:
Kändes som det stod FIFFI inte bara över texten utan över hela bilden! 😀

Svara

f i f f i december 9, 2010 kl. 12:18

addepladde:
Sover du på spikmatta också? Äter glas? Klappar huggormar? 😉

Svara

addepladde december 9, 2010 kl. 15:39

Jag är man och jag har varit förkyld. Det är värre.

Svara

Jojjenito december 9, 2010 kl. 16:40

Hehe, det flyter nog lite pretto-blod i mina ådror. Den sjunde kontinenten gav mig väldigt blandade känslor. I slutet upprymdhet, konstigt nog kanske. Jag får nog lov att posta en gammal recension på min blogg. 😉

Svara

f i f f i december 9, 2010 kl. 18:41

addepladde:
Haha.

Svara

f i f f i december 9, 2010 kl. 18:42

Jojjenito:
Du får nog lov att göra det så jag får läsa vad jag missade, jag med mitt anti-pretto-blod ;D

Svara

Sofia december 9, 2010 kl. 20:44

Tack för varningen, då behöver jag inte springa benen av mig för just den här Haneke i alla fall. Jag misstänker i alla fall att jag ligger betydligt närmare dig i det här fallet än addepladde och Jojjenito 😉

Svara

filmitch december 10, 2010 kl. 20:08

Kanske en film jag ska visa mina elever? De har ylat sig igenom: Mannen på taket, The Prestige och Gökboet. För att de inte skulle bli klassrumsrevolt fick de se ett "drama" med Hanna Montana. Efter den upplevelsen känner jag för payback time kan detta vara rätta filmen? 😉

Svara

f i f f i december 10, 2010 kl. 20:11

filmitch:
Ta den där belgiska Svinet istället. Då ska dom få se på annat.
Don´t mess with the filmitch liksom 😉

Svara

Joel Burman december 10, 2010 kl. 21:23

Filmitch: Sjunde kontinente eller Funny Games är definitivt intressant ur utbildningssyfte. Finns många frågeställningar om dessa filmer man kan ta upp.

Svara

Sofia december 11, 2010 kl. 07:00

@filmitch: Ja, Funny Games borde väl kunna funka, våldsam men inte på något "kul" sätt, skådisar de (kanske) känner igen och en massa att prata om när den är slut.

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: