DEN SJUNDE KONTINENTEN

Nu är det både tysktajm och filmtajm här igen.

Jag har grävt mig ända ner till Michael Hanekes debutfilm från 1989 – Der siebente Kontinent.

Nu har jag tittat på en film som visar en familj som tvättar bilen, som kokar kaffe, som går till jobbet, som städar, som väcker sitt barn och som häller mjölk i flingorna och som till råga på allt filmas från nacken och nedåt (åtminstone första delen av filmen). Karaktärerna är alltså huvudlösa och därmed för mig som åskådare totalt likgiltiga som människor. Perkele. Jag kan tänka ut tusenmiljarders saker jag hellre kunnat göra och se än detta men det är så dags att komma på det nu.

Utan överdrift, även om jag lever tills jag blir 200 år så är mitt liv alldeles för kort för att slösas bort på pretentiös dynga som detta.

Å andra sidan, ska man jämföra regissörer så var det ju rätt smart av Haneke att börja sin karriär med världens jävla magplask istället för att som M. Night Shyamalan börja med en värstingmiddag i toppstugan och sen halta sig nedför puckelpisten med trasiga skidor, för att dra en rätt dålig metafor. Men jag kan inte klura ut nån bättre, jag är så jävla irriterad nu.

 

16 svar på ”DEN SJUNDE KONTINENTEN”

 1. Va f*n vakna du på fel sida eller?

  Tycker den här är ett plågigt mästerverk. Hela slutet är ju sjukt starkt.

  Kul att lovefilm har såpass udda utbud iaf.

 2. Joel:
  Nej, jag SOMNADE på fel sida eftersom jag såg denna igår kväll ;D

  Apropå utbudet så håller jag med dig. Av alla mer eller mindre icke-blockbuster-filmer jag sökt på hos Lovefilm så är det hittills bara EN jag gått bet på: Love affair. Jag är grymt imponerad av filmbiblioteket!

 3. Hehe, det flyter nog lite pretto-blod i mina ådror. Den sjunde kontinenten gav mig väldigt blandade känslor. I slutet upprymdhet, konstigt nog kanske. Jag får nog lov att posta en gammal recension på min blogg. 😉

 4. Jojjenito:
  Du får nog lov att göra det så jag får läsa vad jag missade, jag med mitt anti-pretto-blod ;D

 5. Tack för varningen, då behöver jag inte springa benen av mig för just den här Haneke i alla fall. Jag misstänker i alla fall att jag ligger betydligt närmare dig i det här fallet än addepladde och Jojjenito 😉

 6. Kanske en film jag ska visa mina elever? De har ylat sig igenom: Mannen på taket, The Prestige och Gökboet. För att de inte skulle bli klassrumsrevolt fick de se ett "drama" med Hanna Montana. Efter den upplevelsen känner jag för payback time kan detta vara rätta filmen? 😉

 7. filmitch:
  Ta den där belgiska Svinet istället. Då ska dom få se på annat.
  Don´t mess with the filmitch liksom 😉

 8. Filmitch: Sjunde kontinente eller Funny Games är definitivt intressant ur utbildningssyfte. Finns många frågeställningar om dessa filmer man kan ta upp.

 9. @filmitch: Ja, Funny Games borde väl kunna funka, våldsam men inte på något "kul" sätt, skådisar de (kanske) känner igen och en massa att prata om när den är slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.