DISTRICT 9

Regissören Peter Jackson fick i uppgift att göra en film baserad på TV-spelet Halo. Han tog hjälp av regissören Neill Blomkamp som innan gjort trailers för Halo 3. Men hela projektet med Halo-filmen sket sig och istället erbjöd Peter Jackson Blomkamp 30 miljoner dollar ”att göra vad han ville med”.

Resultetet av ”vad han ville” blev filmen District 9.

Någon gång i början på 90-talet parkerade ett stort rymdskepp i luften strax ovanför Johannesburg. Rymdskeppet är fullt med aliens, varelser som liknar stora räkor och när dom kommer ner på jorden försöker människorna placera utomjordingarna i ett begränsat område, vilket blir samma område som Johannesburgs svarta befolkning: District 9.

Självklart funkar det inte smidigt, det gör det sällan. Varelserna har egna vapen som dom inte räds att använda och MNU, en internationell vapentillverkare, får i uppdrag att bevaka distriktet.

Det går 28 år. Rymdraketen är fortfarande parkerad som en häftig skyline över Johannesburg, fast ur fågelperspektiv. District 9 är en våldsam plats och varelserna beter sig inte och sköter sig inte som de ansvariga har tänkt sig och vill därför förflytta dessa till District 10, ett område som mer liknar ett koncentrationsläger.

Supertönten Mikus (Sharlto Copley) jobbar på MNU´s avdelning för Alien Affairs. Han är gift med chefens dotter och är inte direkt den skarpaste blyertspennan i lådan. Men eftersom han har dom rätta kontakterna (eller dom mindre rätta…) blir just han utsedd att sköta förflyttningen av varleserna till det nya distriktet.

När han sen får nåt konstigt kemikaliskt pulver i ansiktet börjar han sakta men säkert muteras till en ”räka” och MNU är ute efter honom för att göra diverse experiment finns det bara ett ställe där han kan gömma sig: District 9.

District 9 är en intressant film. Den är gjord som en dokumentärfilm och känns faktiskt väldigt genuin. Att den utspelas i Johannesburg istället för New York, Washington eller Los Angeles gör säkert också sitt till, plus att det genomgående är skådespelaransikten i alla fall jag aldrig sett förut.

Det här är en bra film. Annorlunda och EXTREMT välgjord. Det är lortigt och äckligt och varelserna ser ut ungefär som jag tror att utomjordiska varelser kan se ut och förvandlingen av Mikus är i samma klass som Jeff Goldblums i Flugan. Fast skitigare.

6 svar på ”DISTRICT 9”

 1. Att du inte känner igen Sharlto Copley beror på att du aldrig har sett honom förut… Hans första film. Däremot dyker han snart upp i A-team.

 2. Guppkepsen:
  Där ser man. 🙂
  Tror han kommer dyka upp i många filmer framöver även om han ser rätt ordinary ut.

 3. Jag tycker District 9 borde vara värd full pott — hittade inget som var fel med den. Bra effekter, intressanta och angelägna frågeställningar, bra rollbesättning, bra engagemang och dessutom bra action. Vad mer behövs? Däremot skulle jag kanske ha haft vissa invändningar om jag hade varit från Nigeria 😉

 4. Sofia:
  Jag somnade till några gånger och fick gå tillbaka i filmen, det var antagligen det som gjorde att betyget drogs ner en smula.
  Jag somnade inte för att filmen var dålig, mer för att jag var halvdöd, men en riktig suuuuperduperfilm KAN INTE få mig att somna, men den här lyckades. Så kanske, eventuellt, att den hade fått 4 OM jag nu inte varit zombie den kvällen 🙂

 5. Hmmm, du somande alltså till samtidigt som du tittade på District 9!? Jag vet inte om jag vill fortsätta läsa den här bloggen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.