EIGHTH GRADE

19 maj, 2019

Jag tittar på Eighth Grade och undrar, har inte vi alla varit 13-åriga Kayla (Elsie Fisher)? Kan det finnas nån som ser den här filmen som inte känner igen sig åtminstone liiiite i hur det var att vara tonåring och hela tiden vara lite för finnig, lite för tjock, lite för udda, lite för….fel?

Filmen utspelar sig under fem dagar och vi får följa Kayla under “lite av varje”. När hon försöker impa på klassens snyggaste kille genom nakenbilder-som-inte-finns och en pojkvän-som-inte-existerar till att få frågan “Do you do blowjobs?” och hon googlar och försöker öva på nåt penisliknande vilket blir en banan och pappan kommer hem. “Men du gillar ju inte bananer Kayla!?!”. “Det gör jag visst. Nu gör jag det.” Och hon försöker äta men kräks av bananköttet som klibbar ihop sig i gommen.

Kayla försöker passa in. Kayla försöker vara som “alla andra”. Kayla blir bjuden på kalas. Poolkalas. Lättelätt att vara 13 år och känna sig avslappnad och naturlig i badkläder. Not. Va.

Min favoritkomiker Bo Burnham har skrivit och regisserat den här filmen och vilken debut han fått till! Jag är imponerad!
Eftersom jag jämför alla coming-of-age-filmer med Fucking Åmål har Eighth Grade inte mycket att komma med när det kommer till att jobba sig in i kroppen på mig men det betyder inte att den inte är sevärd, välgjord eller riktigt bra. Eighth Grade ÄR en bra film och Elsie Fisher ÄR Kayla. Hade hon fått en oscarsnominering hade jag inte blivit förvånad, nu blev det “bara” en Golden Globe-dito.

{ 2 comments… read them below or add one }

filmitch maj 19, 2019 kl. 11:19

Ha ha och jag som inte sett Fucking Åmål – men jag har åtminstone åkt igenom samhället – räknas det?

Svara

Movies - Noir maj 19, 2019 kl. 22:18

Jo, Fucking Åmål var ett bra tag sen man såg (när det begav sig). Kanske dags att ta sig en ny titt och se hur den håller? Ingen favorit då, men minns att den hade sina ögonblick.

Eight Grade var en av 2018 års bättre filmer. Inte topp 20 kanske, men inte långt ifrån. Gillade den. Naturlig och äkta, inte som många andra amerikanska ungdomsfilmer. Och visst är Elsie Fisher duktig i huvudrollen.

Gav den en svag fyra.

http://moviesnoir.blogspot.com/2019/02/eighth-grade.html

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: