ENDGAME

Chiwetel Ejiofor är ingen nykomling som slajdade in på tvären och snodde åt sig huvudrollen i 12 years a slave om nu nån trodde det, nejdå inte alls.

För mig är Chiwetel Ejiofor fortfarande mer Kiera Knightleys äkta man Peter i Love Actually än han är Solomon Northrup i 12 years a slave, vilket antagligen säger mer om mig än om Chiwetel.

För många som sett Endgame (Kampen om Sydafrika) kan jag tänka mig att Ejiofor varken är Peter eller Solomon utan enbart Thabo Mbeki, ANC´s partiledare och Sydafrikas president mellan 1999 och 2008. Det är en ruskigt bra skådespelarinsats han gör här och hade inte filmen spelats in för TV så hade rollen inte enbart gett honom en Golden Globe-nominering utan även en Oscarsdito, om detta känner jag mig rätt säker.

Endgame handlar om dom sista skälvande dagarna med apartheid i Sydafrika och det politiska spelet bakom detta. Jättespännande. På pappret. Torrt som en bortglömd brödskiva på film. Tyvärr.

Ett engagerande, skönt, upptempo-småstressande-thriller-score ligger som en liiite för hög ljudmatta genom hela filmen, ett score som ska få mig som tittar att fatta att det är spännande. Tack scoret! Jag hade verkligen inte fattat utan dig. Utan dig hade detta blivit ett färglöst drama helt utan nerv och jag förstår inte hur man kan skildra en sån stor och viktig händelse så urbota tråkigt.

Det som gör att filmen klarar sig från bottenbetyg stavas Chiwetel Ejiofor.

2 svar på ”ENDGAME”

  1. Jag läste ditt inlägg redan i morse men det blev ingen kommentar då ety jag är helt ointresserad av denna film. Kommer inte gå iväg och se den. Näpp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.