Skräckfilmssöndag: EVENT HORIZON (1997)

17 juni, 2018

Nu tycker jag det är dags för en rymdskräckis här i temat och det här är inte vilken rymdskräckis som helst. Event Horizon är en rymdskräckis som helt gått mig förbi, som så många filmer gjorde just 1997 – av naturliga orsaker. Som att jag blev mamma för första gången. Till exempel.

Nackdelen med att se en såhär pass “gammal” effektbaserad film för första gången är att om inte effekterna håller måttet känns filmen lätt B. Och den här känns B. Hur bra skådespelarna än sköter sig så blir filmen inte alls lika maffig som jag antar att den hade varit om jag sett den på bio, låt oss säga, 1997.

Filmen utspelar sig 2047 och handlar om räddningsfarkosten Lewis and Clark (och dess mannar) som snappar upp en signal från Event Horizon, en farkost som försvann spårlöst under sin jungfrufärd.

Kapten Miller (Laurence Fishburne) och hans besättning som består av löjtnant Starck (Joely Richardson), Smith (Sean Pertwee), Peters (Kathleen Quinlan), Justin (Jack Noseworthy – bra namn!), Cooper (Richard T. Jones), D.J. (Jason Isaacs) och Dr. William Weir (Sam Neill) som befinner sig i rymden trots att han lider av klaustrofobi (??).

Event Horizon försvann vid ankomsten till Neptunus och besättningen på Lewis and Clark börjar anta att nån form av massaker ägt rum och plötsligt drabbas en efter en av svåra hallucinationer. Otäcka bilder på nära och kära som i deras fantasier befinner sig på rymdfärjan och på ett eller annat sätt är skadade. Vad är det som tagit sig ombord på farkosten och vad är det som händer deras psyken?

På pappret låter Event Horizon som en riktig höjdarfilm tycker jag, en film som borde passa mig som handen i handsken. Och den är inte SÅ pjåkig, det är den inte, men den är heller inte någon film att minnas någon längre stund. 39 kr på Itunes är den kanske värd men mest för att jag nu kan bocka av den som sedd. Gillar man ryndskräckgenren tycker jag dock att man ska se den. Det hör till allmänbildningen.

Här kan du läsa om resten av filmerna jag skrivit om i detta tema.

 

{ 7 comments… read them below or add one }

Movies - Noir juni 17, 2018 kl. 10:17

Mmm, en gammal goding som jag sett ett par gånger. Tycker den skapar bra nerv och spänning mest hela tiden. Håller med om att effekterna inte riktigt håller och att den tappar en del mot slutet då det blir för mycket. Men helt klart en rymdskräckis att se. Det finns inte så många (bra) av dessa.

http://moviesnoir.blogspot.com/2011/03/event-horizon.html

Svara

Fiffi juni 19, 2018 kl. 07:26

Movies-Noir:
Jag tycker att många rymdskräckisar har “nåt”, det är en genre åtminstone jag har lätt att tycka om. Lite som med hajskräckisar 🙂

Svara

filmitch juni 17, 2018 kl. 11:18

Vet att många ogillar filmen men jag gillar den skarpt. såg den iofs när det bagav sig och har sett om den ett par ggr. Riktigt ruggig.

Svara

Fiffi juni 19, 2018 kl. 07:28

filmitch:
Vissa scener är verkligen otäcka, det håller jag med om 🙂

Svara

Sofia juni 17, 2018 kl. 11:22

Hmm, såg om den här för ett par år sedan och den var inte riktigt lika bra som jag mindes den. Även jag fastnade på de ålderstigna effekterna

https://bilderord.wordpress.com/2012/11/03/event-horizon-1997/

Svara

Fiffi juni 19, 2018 kl. 07:30

Sofia:
Nu med facit i hand tycker jag det är synd att jag inte såg filmen när det begav sig, då hade det inte blivit samma tankar om effekterna. Dom var säkert förstklassiga 1997.

Bra betyg du gav 😉

Svara

Sofia juni 19, 2018 kl. 21:22

Synnerligen välfunnet, om jag får säga det själv

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: