EXISTENZ

Redan elva år före Inception skrev David Cronenberg manus till denna lilla sci-fi pärla.

Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) är världens bästa och mest kända speldesigner. Nu har hon kommit på ett helt nytt spel och en helt ny form av spelande som kallas eXistenZ.

För att kunna spela måste man plugga in en pryl, en sorts spelenhet, längst ner i ryggraden – en bio-port.

Spelet ska lanseras och under värsta hysch-hyschet är ett gäng testspelare inbjudna för att provspela eXistenZ ihop med Allegra herself. Tolv utvalda blir inpluggade och precis när dom ”hamnat inne i” spelet blir Allegra skjuten av en av åskådarna som lyckats smuggla in en pistol genom metalldetektorn eftersom han tillverkat den av organiskt material, dvs kött och ben.

Ted Pikul (Jude Law), en skrivbordssnubbe som egentligen är där som hjälpreda åt spelföretaget, hamnar i skottelden och blir efter attentatet en självpåtvingad livvakt åt Allegra. Dom två hamnar i nån slags spel-limbo där eXistenZ lever sitt eget liv och vad som är verklighet och fiktion till slut blir svårt att avgöra, både för dom själva och oss som åskådare.

David Cronenberg har en otrolig förmåga att vara före sin tid. Flera av hans filmer uppfattas som sjuka, udda och svårbegripliga när dom kommer, men med några år på nacken brukar dom växa till sig och bli till små kultrullar för fler än mig. Jag är oftast inne i hans värld – med glädje – redan från början.

Sen är det med viss reservation jag jämför denna med Inception. Javisst, själva idén med parallella världar som rörs ihop är densamma, men för övrigt liknar filmerna inte alls varandra. eXistenZ är lite äckligare, lite mer old-school-latex-och-klegg-effekter och är bra mycket långsammare medans Inception är en nyskapande actionfilm anno 2010 med allt vad det innebär.

9 svar på ”EXISTENZ”

 1. Aliensarna är gulliga! Jag tycker det är hårfint vilken som är bättre av inception och eXistenZ den sistnämnda har en otrolig charm och Defoes scen i garaget är ju sjukt bra!

 2. Jag har ju jäkligt svårt för Jason Leigh men gillar å andra sidan Cronenburgs förmåga att göra allt så organiskt. Stilmässigt påminner det ju lite lite om Naked Lunch (en recensionsutmaning if there ever was one).

 3. Vrångmannen & Surskägget:
  Tackar!

  jodokast:
  eXistenZ är definitivt charmigare, mänskligare och känns mer "på riktigt", om nu denna typ av film någonsin kan kännas så.

  Sofia:
  Jag har också svårt för henne men jag tycker hon funkar bra i den här.

  Naked lunch? Kan absolut recensera den. Måste bara se om den först, det var flera år sedan jag såg den sist.

 4. Det är ju det som är lite grejen med Jason Leigh — men gillar henne inte egentligen men får ofta lov att erkänna att hon faktiskt gör ett ok jobb.

  Vill du ge dig i kast med Naked Lunch har du min fulla beundran — jag har nog fortfarande inte rikitgt återhämtat mig från den surrelistöverdosen. Se den en gång till känns inte aktuellt 😉

 5. Sofia:
  Jag har sett den många gånger. Hade en period då det var Cronenberg dygnet runt (men det var länge sen nu).
  Men Naked lunch är inget jag kan recensera direkt ur minnet, måste fräscha upp känslan av den först. Så recensionen kommer, men det kan ta ett tag 😉

 6. Tyckte den var så himla vriden att jag bara gäspade genom hela filmen. Slutet listade jag ut väldigt snabbt oxå..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.