Fiffis filmtajm funderar på: En bra och en dålig. Del 2.

Den andra filmen jag gett mig på i mina funderingar kring filmer med en bra och en dålig huvudrollsinnehavare är Changing lanes.

Det här är en film jag medvetet förskjutit av en enda orsak, en orsak som stavas Ben Affleck.

Där har vi definierat ännu ett problem med denna typ av filmer: det kanske inte är så att filmen ALLTID blir sämre av att ha en jättebra och en sjukt dålig huvudrolls-innehavare (som i del 1 av min fundering), men det kan bli så att jag väljer att inte se den alls.

Storyn i Changing lanes är nämligen helt okej, egentligen mer än okej. Objektivt sett är den faktiskt RIKTIGT intressant men hade det inte varit för det här lilla bloggeriexperimentet så hade jag på riktigt ALDRIG sett filmen.

Doyle Gipson (Samuel L Jackson) är nykter alkoholist, nyskild och rätt panikslagen över att ex-frun hotar med att flytta till Oregon med deras två små söner. Gavin (Ben Affleck) är en uppkomling på en advokatbyrå, en byrå ägd av hans skrupelfria svärfar (Sydney Pollack). Gavin är på väg till ett otroligt viktigt domstolsförhör, det kanske viktigaste i hans karriär, när han kör på Doyle på motorvägen. Doyle är även han på väg till domstolen för att få klart med den smutsiga vårdnadstvisten och få en chans att bli pappa igen på riktigt.

Gavin tycker att hans liv är så viktigt att han struntar i försäkringspappren och skriver en blank check till Doyle så han kan betala reparationen. Det enda Doyle behöver är skjuts till domstolen för att komma i tid men Gavin vägrar ge honom det. Gavin tappar en fullmakt som är superviktig för honom och Doyle plockar upp den. Den enes bröd, den andres död.

Samuel L Jackson är en skådespelare jag högaktar. Jag har aldrig sett honom dålig i en roll även om han varit med i en del tveksamma filmer. Jag älskar honom i Long kiss goodnight, i Pulp fiction, Juryn, Jungle fever och Deep blue sea – och även här i Changing lanes.

Ben Affleck är en pudrad vuxen man med mjölktänder. Jag kan inte ta en sådan kille på allvar. Att han och polaren Matt Damon skrev och sedan själva fick göra Will hunting 1997 är för mig lika underligt som om Christer Björkman skulle säga ja till en centrumalkis att vara med i Melodifestivalen med en egenkomponerad snapsvisa och sen sjunga duett med Carola.

Ben Affleck spelar över även när han inte spelar alls. Det i sig är en befrift men det gör honom inte till en bra skådis. I min värld är han är så satans dålig att det egentligen krävs svordomar av den högre skolan för att poängtera detta faktum.

Den bra skådespelarens insats:

 

 

Den dåliga skådespelarens insats:

 

 

Filmen som sådan:

 

 

Hade filmen blivit bättre om den sämre skådespelaren blivit utbytt?

Sover Dolly Parton på rygg?
Har E.T ett långt pekfinger?
Behöver Carl Bildt Lypsyl?

Här finns filmen.

14 svar på ”Fiffis filmtajm funderar på: En bra och en dålig. Del 2.”

 1. Jag har nog bara sett Affleck i "Armageddon" där han var usel, men eftersom Michael Bay regisserade och filmen därmed också var hemsk, har jag tänkt att Affleck kanske är bättre i andra sammanhang. Tydligen inte…

 2. Det finns faktiskt en film där kritikerna hyllar Affleck och det beror lite på att han där spelar en skådis som är en usel skådis dvs sig själv. Hollywoodland heter det. Det är ung. samma resonemang som Termenator någon sa då ingen kan spela robot så bra som Arnie 😉
  Changling lanes är f.ö en film som jag tycker var bra men å andra sidan klarar jag av att se Affleck.

 3. BlueRoseCase:
  Hittills har jag inte sett en enda film där Affleck höjt sin blick från rännstenen men miraklens tid är förhoppningsvis inte förbi 🙂

 4. Affleck den äldre är ju skitskön! Inte de stora uttryckens man visserligen, men han lyfter alltid de flesta filmer han är med i. Dock är kvaliteten på hans filmval inte alltid den bästa, det ska sägas.

 5. addepladde:
  Nämen vad säger du? Oj! Nu ramlar jag av stolen av pur förvåning! Skitskön och Ben Affleck in samma mening, DET är ett meningsbyggnadsfel som min svensklärare skulle ha slagit näven i bordet åt. Hårt. 😉

  Eftersom vi inte kommer kunna enas om just denna skådis storhet vill jag bara tipsa om att MrFilm gav Cobra en simpel tvåa i betyg. Har du sett det????

  http://www.mrfilm.se/2011/03/cobra-blu-ray/

 6. Ojoj, jag och addepladde är överens om något?! Har absolut inget emot Affleck även om han kanske inte är den mest nyanserade skådisen i vår tid. Sedan kan jag inte låta bli att tycka att han är jäkligt snygg 😉

  Herr Jackson kan jag däremot tycka är lite trist från gång till annan. Han om någon tenderar ju till att göra samma sak väldigt ofta.

  Den här filmen tyckte jag var knappt godkänd — intressant upplägg som schabblades bort i övertydliga och föga överraskande vändningar.

 7. Micke:
  Jag har inte heller sett The town men det känns som en sån film jag inte kan undvika, även om jag kanske borde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.