Fiffis filmtajm testar: HEADWEB

När filmsuget sätter in så är det inte alltid man ids klä på sig ytterkläder och gå ut i höstkylan för att promenera till närmsta videoaffär. Det är inte heller säkert att man bor så till att man ens har en sådan affär tillgänglig eller en bio i närheten eller cash nog att hålla köpfilmshögen hög nog.

Nu går det att hyra film på nätet och tanken är att det ska vara ett smidigt och lagligt alternativ till piratkopierade/nedladdade filmer. Det finns några olika företag som tillhandahåller denna tjänst men den som jag ska testa och likt en Sverker Olofsson kritiskt granska är Headweb.

På Headweb finns filmer inom dom flesta genres. Efter att ha klickat mig igenom 256 sidor med tio filmer per sida kan jag konstatera att trots att det långt ifrån finns ett ultimat filmbibliotek att välja mellan så lär ingen bli helt igenom besviken.

Det finns allt ifrån Urcellen Ellen (barnprogrammet från 70-talet), Emil och Pippi, nya animerade filmer, mycket nya filmer direkt från topplistan, franska, spanska och lite tyska dramer, skräckfilmer i mängd, både lightvarianter och riktigt klegg, Bergman, djurfilmer (massor om och med hundar….gäsp!), svenska gamla klassiker, konsertfilmer, dokumentärer, kortfilmer och tar man bort vuxenfiltret finns det även utbildningserotiska filmer, hårdare prylar och skymtade jag inte en glad liten porris med Sune Mangs till och med?

Som sagt, det finns något för alla smaker men det är inte helt lätt att hitta dit. Vet man vilken film man vill se är det jättelätt. Då söker man på filmens namn och finns den så dyker den upp. Men vill man, som jag, ha lite inputs och få tips på filmer jag glömt eller inte visste fanns, ja då får man sitta framför datorn och klicka sig igenom alltihop som ett annat miffo. Visst, det finns en alternativ sökfunktion men även den kräver att man vet rätt väl vad man letar efter.

I denna klickbara filmlista är filmerna dessutom inte upplagda i någon form av logisk ordning vilket retar mig, kontrollfreak som jag är. Bokstavsordning hade inte skadat, utgivningsår hade också funkat, men att lägga upp filmerna helt random känns onödigt klantigt.

Jag har genomfört min studie genom att hyra och titta på fyra filmer i olika kategorier. Recensioner av dessa filmer läggs upp nästkommande dagar och i dessa har jag har valt att även bedöma ljud, bild, funktioner, krångel och annat som kan komma upp när man tittar på film på det här viset.

Vad kostar det och hur betalar man?

Du betalar för filmen antingen med kontokort, sms eller genom att förhandsinsätta en viss summa på ditt Headwebkonto (då får du ett visst procentpåslag på den summa du sätter in, som en bonus). Du har tillgång till filmen i 24 timmar. Normalpris är 29-39 kr per film men det finns en del filmer du kan hyra som är billigare än så. Vissa filmer går det även att köpa en nedladdning av och då är priset givetvis högre än när man hyr.

Hur får man ner filmen i datorn?

Klicka på rutan där det står Hyr filmen nu och betala, sen klickar du där det står Se filmen. Förslagsvis.

Vilken uppkoppling måste man ha?

Någorlunda snabb uppkoppling, ännu hellre jättesnabbt bredband. Jag har provat att titta med mobilt bredband men det är ingen lek om man inte njuter av att se film buffra (vilket jag inte gör). Mitt halvsoggiga bredband på hemmaplan fungerar mer än väl (till skillnad från när jag provade konkurrenten som nästan fick mig att skicka ut datorn genom fönstret – utan att öppna det först).

Funkar Headweb på alla datorer?

Enligt Headweb ska det funka med Mac, PC, Linux och Playstation 3 men under mitt genomklickande av samtliga filmer har jag sett att det står att vissa filmer inte går med Linux eller PS3.

Här finns mer matnyttig information.

Prisvärt:

Lättförståeliga funktioner:

Enkelhet i att leta upp en specifik film:

Enkelhet att gå igenom utbudet och se vad som finns:

Headweb som helhet:

Headweb är på god väg att bli en riktig fullpoängare. Det gäller bara att få fason på barnsjukdomarna och rätta till det krångel som ändå finns med i bilden – eller för mig att acceptera att ingenting som har med datorer att göra någonsin kan fungera till 100%. Headweb är ändå uppe i en…..95.

18 svar på ”Fiffis filmtajm testar: HEADWEB”

 1. Jättebra recension. Hoppas verkligen de tar till sig sånt här. Håller helt med vad gäller utbud och sökmöjligheter på sidan. Desto flexiblare och fler möjligheter desto bättre.
  Ska bli jättespännande att höra omdömena om filmvisningarna också.

 2. Joel:
  Tack! Kul att du tycker det!
  Jag måste säga att jag blev glatt överraskad även om det inträffade en del fadäser under filmtittningarnas gång men mer om det i själva filmrecensionerna.

 3. Trevligt med en recension kring Headweb. Håller med om att utbudet är varierat, men fortfarande i uppbyggnadsfasen. Har själv använt sidan i ungefär ett år nu och kan säga att utbudet har ökat kraftigt, trots att det givetvis finns mycket kvar att göra.

  Det är förövrigt den enda lagliga svenska sidan där man kan se på film oavsett vilket operativsystem man använder. Visst går inte vissa filmer att spela på Linux eller PS3, precis som du säger, då dessa kräver Silverlight, men det är fortfarande flera klasser bättre än konkurrenter där jag som kör Linux knappt kan öppna deras hemsida utan att stöta på problem.

  Gillar även community-funktionen, där man får poäng om man recenserar och betygsätter filmer. På detta sätt skapar man en starkare upplevelse till sidan och får läsa vad andra tycker. Dessutom finns det numera länkar från Filmtipset till Headweb, ifall du hittar någon film som du tror ska passa dig och som även visar sig finns till Headweb.

  Ska bli trevligt att läsa dina recensioner kring filmerna och själva filmupplevelsen också.

 4. Nit89ram:
  Communityfunktionen kollade jag bara lite på, kanske för lite om den nu är så bra som du beskriver. Alla sätt att hitta fram till en kalasfilm är ju bra. 🙂

 5. Jättespännande att läsa om och bra info! Fast vem behöver tocken teknik när man kan spela in höjdare som SWAT på TV? 😉

 6. Jag hörde faktiskt av mig till Headweb för ett tag sen och fick ett gäng gratiskoder till svar. Har inte använt någon än, men ska snart ta itu med detta.

  Bra recension! Nu är det bara fortsätta beta av konkurrenterna. Speciellt Voddler vill jag se en rejäl känga i sidan på. 😉

 7. Sofia:
  Och jag som saknar min VHS, jag saknar den mekaniska spolfunktionen. Jag saknar att spola tillbaka filmen och när ungarna säger:
  "VA?? Va gööööör du???"

 8. addepladde:
  Då är det en bra idé att börja beta av dom tycker jag. Nu finns det faktiskt en hel del sevärt att välja bland.

  Voddler säger du? 🙂

 9. Ibland måste jag trycka två gånger på skicka, vilket jag inte alltid uppfattar. Därför har en del kommentarer, såsom den jag skrev här för några timmar sen.

  Jag citerar det viktigaste från den:

  "Voddler har aldrig låtit mig se klart en hel film utan problem".

  Då var det sagt. 🙂

 10. @Fiffi: VHS:en står fortfarande tryggt på plats. Och med den HDD som jag har får man lov att spola ganska mycket ändå faktiskt 😉

 11. Jag tror nog att Voddler på med på att recensera deras tjänster och är nog villig att erbjuda någon att testa dem.

  Tycker du kan få göra det då du har gjort ett sådant bra jobb med Headweb:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.