Fiffis filmtajm testar: Voddler

Min relation till onlinehyrfilmstjänsten Voddler har varit allt annat än friktionsfri. Tanken med tjänsten är toppen men det känns som det varit en hel del barnsjukdomar och krångel sen starten.

Har du följt min blogg vet du att jag ibland svurit mig blå över mina försök att hyra och se film via Voddler och att jag i princip gett upp hoppet om att någonsin kunna se en film via dom utan hack och hopp som påminner om en sönderspelad VHS-inspelning av nån stumfilmsklassiker.

Så fick jag ett trevligt mejl från Voddlers kommunikationschef med en uppriktig önskan om att få hjälpa mig komma igång och få Voddler att fungera på min dator.

Självklart nappade jag. Vem tackar nej till ett sådant schysst bemötande? Inte jag i alla fall. Jag fick två gratisfilmer och satte igång mitt test.

The kids are all right blev eldprov nummer ett. Jag såg fram emot filmen som tusan. Hade dukat upp med ostkrokar och hela faderuttan och sätter mig sådär mysigt tillrätta som man bara kan göra när det är varmt inne och svinkallt ute. Voddler-introt kör igång. Hack, hack, hack. Ska det vara såhär? hör jag min sambo säga och i mitt huvud har jag redan spelat upp hela Svordomsvisan på maxvolym.

Faaaan, alltså. Fan! Nu ger jag upp PÅ RIKTIGT. Tre minuter av filmen tog sexton minuter att spela upp, SÅ mycket hackade det. För att inte behöva höra att det är mitt bredband som är värdelöst loggar jag in hos en konkurrent, hyr samma film och se, det funkade!

Dagen efter felrapporterar jag detta direkt till kommunikationschefen. Han ser till att jag får kontakt med Customer Support Managern som vill gå till botten med problemet.

Efter några om och men verkar felet vara definierat: kombinationen av vissa operativsystem och Internet Explorer fungerar inte och jag har Windows 7 som är ett av systemen som trilskas (det går att läsa mer om det här.) Jag blir ombedd att köra Voddler via Firefox istället. Jag laddar ner Firefox, loggar in på Voddler och hyr den svenska filmen Psalm 21. Det går inget vidare.

Jag får fortsatt stöttning och Customer Support Managern försöker tänka ut allsköns lösningar på mitt problem och efter några försök att ändra inställningar på min dator verkar det som att det är grafikkortet som spökar. Det finns en länk direkt till en Graphics Drivers & Sofware-uppdateringssida och jag klickar mig dit. Herregud säger jag bara. Herregud så omständigt! Jag är en maximal datoranvändare med minimalt dataintresse, jag pallar inte med det här, det är bara FÖR krångligt. Jag har svårt att tänka mig att någon normalanvändare orkar sätta sig in i allt detta för att se film via Voddler när det finns så många andra filmstreamingsalternativ.

Problemsökeriet fortsatte och efter många om och men hittades till slut lösningen på problemet: processorn i min dator är alldeles för dålig för att kunna köra Voddler felfritt. Svårare än så var det inte.

Det är synd både för mig i synnerhet och Voddler i allmänhet att det inte ska gå att se film via dom med en helt vanlig svennedator. Jag vet inte hur många tusen svenskar som sitter i stugorna med en liknande dator som min (men det måste vara många) och det är kunder som Voddler just nu går miste om. Nu är visserligen en ny spelare på G men det är fortfarande inte säkert att den kommer funka på datorer som min.

Dåliga saker med Voddler:

* Klara informationsproblem.
Mycket av det beror på en omständig sajt och det är dessutom synd att det inte går att skifta språk. Alla är inte superduktiga på engelska.

* Ett felrapporteringssystem som är onödigt krångligt.
Dessutom, efter att ha felrapporterat ett antal filmer och inte fått något vettigt svar är det inte konstigt att man tröttnar (och man i det här fallet är inte enbart jag, jag vet många som gett upp hoppet om Voddler och som inte fått tillstymmelse till hjälp av den kalibern jag nu fått)

Bra saker med Voddler:

* Filmerna.
Det finns mängder av bra film hos Voddler som förtjänar uppmärksamhet, speciellt mängden gratisfilmer är imponerande. Det är synd när fokus hamnar på trilskande programvara.

* Omtänksamhet.
Cred till chefen som tog saken i egna händer och mejlade mig. Schysst och snyggt jobbat tycker jag.

Vad kostar det och hur betalar man?

Du betalar för filmen antingen med kontokort, sms eller gratis Voddler Ticket. Du har tillgång till filmen i 24 timmar. Normalpris är 19-37 kr per film men det finns en ansenlig mängd gratisfilmer att hyra.

Hur får man ner filmen i datorn?

Klicka på rutan där det står Rent movie, betala och vänta på filmen. Det kommer oftast ”förfilmer” i form av trailer(-s) och en liten Voddler-rekla-trudilutt.
Obs! Du kan inte titta på film och samtidigt ha något annat fönster öppet.

Uppdatering 2011-02-24: Att minimera bildfönstret och samtidigt göra något annat på datorn funkar tydligen för andra än mig. Jag har dock provat detta varenda gång jag hyrt en film och för mig har det aldrig gått.

Vilken uppkoppling måste man ha?

För att få Voddler att fungera friktionsfritt behövs ett snabbt och stabilt bredband. Jag har provat att titta med mobilt bredband men det går inte alls, i alla fall inte för mig. Under fliken Help finns ett litet testprogram man kan köra där man ser om Voddler är korrekt installerat på datorn samt om bredbandshastigheten är tillräcklig.

Funkar Voddler på alla datorer?

Är du osäker, läs här. Jag har läst där men är fortfarande osäker.

Prisvärt:

När det inte funkar och det enda jag blir är vansinnigt irriterad så är inte ens en gratisfilm prisvärd.

När Voddler fungerar och speciellt sett till den kaxiga mängd BRA gratisfilm som finns.

Lättförståeliga funktioner:

Onödigt omständigt och ett klart minus att det inte går att byta språk på sidan.

Enkelhet i att leta upp en specifik film:

Super. Inget krångel alls gällande detta. Det är bara att skriva i önskad film i Search-rutan. Finns den så kommer den upp. Söker du på en skådespelare kommer de filmer upp som han/hon är med i och som finns i Voddlers filmbibliotek.

Enkelhet att gå igenom utbudet och se vad som finns:

Voddler som helhet:

Det känns nästan lite taskigt att dissa Voddler helt efter all hjälp dom ansvariga gett mig. Jag är mycket tacksam och glad för den och jag ger gärna Voddler högvis med cred för denna good-will, MEN, sanningen är ändå den att jag inte får Voddler att fungera.

Jag vet att dom som får Voddler att funka är mycket nöjda men jag känner många (och har fått en hel del mejl) från andra som försökt och försökt fått Voddler att fungera hack-fritt men misslyckats och gett upp. När jag försökt luska ut varför dom lagt ner att ens försöka får jag samma svar: allt är så himla krångligt.

Livet är alldeles för kort och fritiden alldeles för begränsad för att det ska finnas lust, ork och energi att lägga på att få denna tjänst att fungera när det bara är att klicka sig vidare och hitta en tjänst någon annanstans som funkar direkt. Jag förstår den tanken och jag har känt så själv. Nu vet jag varför det inte funkar på just MIN dator och det är alltid skönt att slippa leva i ovisshet. Hoppas fler än jag kan få en lösning på sina Voddlerproblem efter det här.

19 svar på ”Fiffis filmtajm testar: Voddler”

 1. Synd att det inte ville fungera för dig, Fiffi 🙁
  Precis som du skriver har Voddler ett förvånansvärt bra utbud, men fungerar inte programmet så spelar det mindre roll.
  Själv har Voddler fungerat smärtfritt från mig sedan uppdateringen till version 3 av deras spelare.
  Bra att de åtminstone fick in information om varför det inte fungerade för dig, så att de kan jobba vidare med sin tjänst.

 2. Martin:
  Ja, det är tråkigt men jag kommer definitivt prova om det funkar bättre när nya spelaren är igång – eller när jag får för mig att byta upp mig till en värstingdator 😉

 3. Jag har för mig att jag testat voddler på en snabb dator med liknande problem som dig. Sen är det skamligt om systemet inte är bättre anpassat för ett så nytt operativsystem som Windows 7.

  Visst det är skönt att de bryr sig och allt men den krassa sanningen är att du har en stor filmblogg till ditt förfogande. Som du skriver finns hundratusen tals potentiella kunder där ute som inte får någon som helst hjälp.

  Jag har gett upp voddler finns ingen anledning att inte använda headweb som ALLTID fungerar som det ska!

 4. Joel:
  Jag hoppas att mitt test ger klarhet i några av alla problem som man kan uppleva med Voddler alldeles oavsett om jag har en stor blogg eller inte. Men det är klart att jag förstår att myckt av hjälpen jag fått är pga bloggen, inte pga att jag är en missnöjd kund vilken-som-helst.

 5. Har alltid haft tankarna till att testa Voddler och Headweb efter du skrivit så mycket om dessa. Så jag prövade denna idag. Funkar helt felfritt för mig på min dator med Win 7.

  Processor: AMD Athlon
  Grafikkort ATi Radeon HD 4650
  Ram minne: 4 GB

  Du skriver att det inte går att ha fönster/program uppe och se filmen, vilket är fel. Går utmärkt. Tryck på escape så minimeras filmrutan och du kan ändra storleken på den. När jag skriver detta har jag på en dokumentär på ena halvan av skärmen och explorer på högra.

  Sämsta jag märker så här vid första titten är att det saknas svensk text på väldigt mycket. Men helt klart något jag kommer ha kvar på min dator.

  Är det möjligt att du har för lite minne på din dator eller att du har bra men mkt skräp igång i bakgrunden som tar upp allt minne så filmen inte buffrar snabbt nog? För låg internethastighet? Sitter själv på 30/30…

 6. movieshine:
  På min dator går det inte att minimera fönstret när jag tittar på Voddler. Det är allt eller inget. Minimerar jag fönstret så stannar filmen.

  Internethastigheten är det inget fel på och allting annat med min dator är testat och kollat via Voddler och det enda felet dom kunde hitta var just processorn som då tydligen är för undermålig för deras spelare.

  Men jag är glad för din skull att du fick det att funka 😀

 7. Väldigt balanserat, nyanserat och intressant måste jag säga. Initiativet är lovvärt men det känns ju rätt tveksamt att de skulle lägga samma krut på felsökning för alla användare?

 8. Aaha okey =/ Har varit över hos headweb också. Tycker deras sida är mer stilren men hittade ingen fri film att pröva.

 9. movieshine:
  Och där har du ett av Headwebs svaga sidor: svårigheten att hitta gratisfilmer. Ja, det är inte helt lätt att hitta precis den film man söker alls förresten.

 10. Bra inlägg (en underdrift).

  Vill ställa några kontrollfrågor om det är ok (samma som Voddler själva säkert har ställt men ändå):

  Vilken processor kör du med? (om du inte vill skriva det så är det ok) Dubbla kärnor på 2 GHz skulle jag säga är minimum. Har en kollega som försökte köra Voddler med en kärna: funkade inte. Själv har jag 2 x 2GHz och det funkar bra. Nu alltså (se nedan).

  Blir det grönt när du kör Voddlers test på: http://www.voddler.com/help/test

  Om det blir grönt men sen inte funkar när du försöker titta på film så är det ju ett problem.

  Väldigt märkligt att du inte kan trycka Esc för att få minimera ditt player-fönster. Men kan ju vara nån märklig bug med Windows 7.

  Att Internet Explorer och Windows 7 inte funkar med Voddler är inget jätteproblem då Firefox eller Chrome är bättre webbläsare än IE. Men likväl ett problem för Voddler.

  För mig så har alltså Voddler till slut börjat funka efter kanske ett halvårs problem. Känns riktigt skönt (sorry, fiffi).

  Hmm, gah, fasiken, känner att jag vill få det att funka även för dig fiffi, men jag förstår att du gett upp. Jag gav upp själv i höstas. Jag väntade i en månad, testade igen, om jag fick mer än tre avbrott under uppspelning så gav jag upp. Med den senaste releasen 3.11 så funkar det klockrent.

 11. Jojjenito:
  Jag är inget bra på tekniska data men Voddler har fått all information om min dator (dom visade mig "vägen in" till infon och har analyserat detta).

  När jag kör Voddlers test så funkar det ibland, ibland inte (vilket är konstigt tycker jag).

  Jag har även (såklart) laddat ner Firefox och provkört den vägen eftersom IE strulade men det funkade inte bättre, tyvärr.

  Att jag gett upp nu beror på att jag inte har något val. Så länge jag har kvar min dator och Voddler inte fått igång den nya versionen av spelare så kommer filmerna inte att funka, så är den krassa verkligheten.

  Kul att Voddler funkar för dig nu. Kul. Verkligen.

  (haha, inte det minsta ironisk ;))

 12. Jojjenito: Om deras produkt är så begränsad att man måste ha det nyaste i datorväg elimineras ju alla chanser till tillväxt. Andra produkter leverar ju utan problem. Varför då ägna en massa tid åt att svära och sitta telefonkö hos deras support.

  Grattis till er som fått det att funka. Ni kommer antagligen få ha voddler ifred för vi är ett stort antal som gett upp redan.

 13. Bra test! Det du menar med att spelrutan inte går att minimera utan att filmen stoppas gäller väl bara under reklamen? Då går det inte att göra något annat, men filmen kan man minimera och ändå låta den köra på.

  Annars är det jäkligt tråkigt att det inte fungerar för dig. Jag hade också jättestora problem ända fram tills i höstas nångång. Då fungerade det helt plötsligt felfritt (med några undantag).

 14. addepladde:
  Jag kan inte minimera bildrutan vare sig under reklamen eller när filmen spelas.

  Att du fått det att funka nu beror kanske/antagligen på den uppdaterade spelaren. Mitt hopp står till den ännu nyare varianten som eventuellt kommer redan i mars. Får se hur det går.

 15. Jag skulle vilja komplettera till jojjenitos inlägg. Voddler kan köras på på windows 7 med Internet explorer så länge man kör på 32-bitars. Om man kör på 64-bitars win7 så funkar det däremot inte, då får man välja en annan webläsare.

  Ang att minimiera fönstret så går det alldeles utmärkt – så fort reklam/trailer är avslutad. Så fort filmen startar kan man gå in i window mode, dvs minimera fönstret.

  Ett tips för er som använder Voddler 🙂

 16. Anonym:
  Jag vill bara tillägga att på MIN dator går det inte att minimera fönstret alls oavsett om det är reklam/trailer eller filmen. Minimerar jag fönstret stannar filmen.

 17. Joel: Jag håller helt med. För mig har Headweb alltid funkat klockrent. Voddler har krånglat och är i nuläget en sämre tjänst. Inget snack. Det finns ingen anledning att strula med den om det finns annat likvärdigt eller bättre som funkar.

  Själv gav upp med Voddler i höstas då ingenting funkade. Prövad kanske så där varannan månad för att se om de hade löst sina problem. Det slutade alltid med att jag såg filmen på Headweb istället. Men nu har det börjat funka igen. För mig alltså.

  Enda anledning är att jag tycker det vore bra rent objektivt om det kom in fler spelare på marknaden. Förhoppningsvis ger det ett bättre utbud i slutändan. Därför vill jag att Voddler löser sina problem. Men givetvis förstår jag att man inte själv vill ägna tid att lösa nån annans problem.

  Fiffi: Vill bara ställa en sista fråga. När jag hade problem med Voddler så bröts hela uppspelningen och jag starta filmen igen. För dig verkar det mera handla om att uppspelningen hackar men inte slutar helt. Om det är så så tyder det på att du inte har tillräcklig processorkraft. Vilket är väldigt märkligt eftersom andra tjänster funkar.

 18. Jojjenito:
  Uppspelningen stannar inte för mig, den buffrar oftast inte heller det är bilden som hackar, mestadels så det knappt går att följa med i filmen, men ljudet är det ordning på. Det har för det mesta funkat felfritt.
  Men att lyssna på film är ju som att lukta på en chokladkaka. Jag vill liksom ha hela klabbet annars får det va.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.