Inför Oscarsgalan: Dom nominerade för årets bästa manliga biroll har inte alltid spelat andra fiol

CHRISTIAN BALE

Christian Bale är nominerad för sin boxarroll i The fighter men redan år 2000 gjorde han en mycket minnesvärd huvudroll i filmen American psycho.

Som supervidrig stekaryuppie är han alldeles fenomenal och trots att filmen är magstark så var boken hundra gånger värre och jag blir så jävla förbannad när jag ser hans välstrukna och hyperpolerade yttre krocka med det totalsjuka inre att jag kokar inombords.

Det här är blodigt och psykotiskt och kladdigt och svettigt och ingenting för kräsmagade, men en bra film är det!

 

 

 

 

 

 

JOHN HAWKES

 

Den inte alltför kände John Hawkes är nominerad för sin roll som trashig farbror i Winter´s Bone.

2005 gjorde han en kanonroll som Richard Swersey i filmen Me and you and everyone we know, en film som jag tycker fått alldeles på tok för lite uppmärksamhet. Det är en liten anspråkslös pärla, perfekt att se när det regnar ute, disken är diskad, täcket är uppvärmt och den oöppnade förpackningen Remi-kakor bara väntar på att bli uppäten.

 

 

 

 

 

 

JEREMY RENNER

Jeremy Renner är nominerad för sin roll som James Coughlin i Ben Afflecks The town.

Bortsett från förra årets Hurt locker och i viss mån 28 dagar senare så har inte Jeremy Renner gjort så mycket värt att skriva hem om. Som en sådan film får The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford stå som exempel. Orkar inte skriva om skiten igen, recensionen finns här om du ids läsa.

 

 

 

 

 

 

MARK RUFFALO

Det här är en underskattad kille. Mark Ruffalo är nominerad för sin roll i The kids are all right men ögnar man igenom hans filmkarriär så finns det en och annan roll han borde ha fått betydligt mer cred för än han faktiskt fått. You can count on me från 2000 är en sådan.

Ruffalo spelar mot Laura Linney och Matthew Broderick i ett lågmält drama som jag hade skyhöga förväntningar på och som kanske inte riktigt höll måttet men Mark Ruffalo får med beröm godkänt. Som vanligt.

 

 

 

 

 

 

GEOFFREY RUSH

Han lär kungen prata i The king´s speech och för det har han blivit oscarsnominerad. 1996 vann han en Oscar för bästa huvudroll för rollen som pianisten David Helfgott i filmen Shine.

Geoffrey Rush är normalt sett en ganska äcklig karl tycker jag, däremot är Shine en väldigt bra film och som sådan lyckas den få mig att glömma mina konstiga Rush-tankar – vilket även The king´s speech gjorde.

Han ÄR en bra skådis, det ÄR han.

 

 

(den fick faktiskt ännu högre betyg när jag såg den 1997 men nu tycker jag att fyra fiffiluror räcker alldeles tillräckligt )

6 svar på ”Inför Oscarsgalan: Dom nominerade för årets bästa manliga biroll har inte alltid spelat andra fiol”

 1. Jessse James ÄR en bra film men den kan möjligtvis kännas aningen långsam 😉
  American psychco är en bra adaption på en ganska bra bok.
  Me and you …. har precis som du säger fått alldeles för lite uppmärksamhet. En GOD film skulle jag vilja kalla den.
  F.ö gillar jag temat på dina inlägg du väljer bra filmer som t.ex JJ 😉

 2. Jag blev aldrig riktigt klar över vad man ville med JJ, men riktigt så dålig som Fiffi tyckte jag nog inte att den var (känns dock svårt att toppa den recensionen 😉

  Bale är riktigt bra i AmPsy, däremot tycker jag att Rush har gjort bättre filmer än Shine. Elizabeth tex.

  To prove the point: Me and You… hade jag inte hört talas om tidigare, men det låter trevlig. Följer det med ett paket Remi till filmen? 😉

 3. Kul tema! 🙂

  Det tar hårt på mitt filmhjärta varje gång Jesse James blir kallad för skit. Men jag låter det gå för den här gången.. 😉

  American Psycho är Bales bästa roll. Han är helt fantastisk. Vilken man! Men själva filmen rockade inte lika hårt. För mig dog den totalt när Bateman försökte mata en bankomat med en katt. Jag tappade tråden där och har inte riktigt hittat den än.

  Me and you.. är jag jäkligt sugen på.

 4. addepladde:
  Me and you… känns som en riktig Addepladde-film om du frågar mig. En lite långsam, mysig, eftertänksam, annorlunda och snäll film. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.