FILMÅRET 1971

4 oktober, 2017

Årets absolut mest iögonenfallande filmtitel måste i alla fall vara den svenska översättningen av  Roger Vadims Pretty maids all in a row som på svenska fick den RUNGANDE titeln: Ta mej igen…´Taiger´ Jag har dock inte sett den så tyvärr kan jag inte stoltsera med den på listan. För övrigt kan jag inte stoltsera med att ha sett överhövdan många filmer alls från året så min lista är verkligen en brokig samling av gamla minnen och några filmer sedda på senare tid. Alltså, ta listan med en nypa salt.

 

10. Klute – En smart snut
(Klute, Regi: Alan J Pakula)

Nja. Kanske ingen superhöjdare men en sevärd bagatell med Donald Sutherland och en alltid lika förtjusande och begåvade Jane Fonda. Hon är alltid bra. Alltid.

.

.

9. Den sista föreställningen
(The last picture show, Regi: Peter Bogdanovich)

Dom var unga då. Inte så konstigt, 1971 var ju länge sedan. Men Cybill Separd och Jeff Bridges var otroligt fina 1971.

.

.

8. Äppelkriget
(Regi: Tage Danielsson)

Jag minns i princip ingenting av filmen annat än att jag tyckte om den när jag såg den, men det var länge sedan. Jag tjongar upp den på listan ändå, mitt minne får bära eller brista.

.

.

7. Trafic
(Regi: Jacques Tati)

Tati var en härlig gubbe. Va? Jag tycker många av hans filmer är otroligt mysiga, dom får mig att förpassa hjärnan till en annan dimension, en annan tid och en annan….puls. Tempot går ner och semestermyset slår till. Otippat va? Jag är en Tati-tjej.

.

.

6. Söndag, satans söndag
(Sunday Bloody Sunday, Regi: John Schlesinger)

Även på plats 6 kommer en film jag bara sett en gång och för väldigt länge sedan. Å andra sidan, om filmen och minnet fortfarande sitter kvar så pass så förtjänar den en plats på listan till motsatsen bevisats. Och DET kan dröja.

.

.

5. Mitt namn är Shaft
(Shaft, Regi: Gordon Parks)

Richard Roundtree var en härlig snubbe. Hans version av filmfiguren Shaft klår Samuel L Jacksons alla dagar i veckan.

.

.

4. Utvandrarna
(Regi: Jan Troell)

Utvandrarna är en film som tillhör en filmgenre som jag personligen inte gärna ser om. Det räcker mer än väl med en tittning. All denna misär. Den gör ont. Samtidigt är det ibland nödvändigt att se filmer som denna, att påminnas om historien, att blicka bakåt och försöka förstå. Det gäller inte bara just denna historia utan alla filmer man kan lära sig nåt om samtiden genom att se.

.

.

3. Harold & Maude
(Regi: Hal Ashby)

Harold är en ung man, eller pojke, det är svårt att åldersbestämma honom då han ibland ser ut som 15 men kör bil och är giftasmogen. Han bor hemma i det stora fina huset och har som hobby att iscensätta självmord. Det är en hobby han lyckas göra både noggrannt och verklighetstroget och en blind kan se att han gör det för att få uppmärksamhet från sin överklassiga och distanserade mamma. Det han även gör när han har en ledig stund över är att gå på begravningar, något som även den gamla damen Maude tycker är kul. Det här är en film som INGEN annan. Antingen klickar den eller så gör den inte.

.

.

2. A Clockwork Orange
(Regi: Stanley Kubrick)

Att se A clockwork orange är som ett mentalt heltidsarbete. Det snurrar i huvudet konstant. Måste jag läsa boken för att förstå filmen till fullo? Skulle det ens hjälpa? Att det är en FILMKLASSIKER av stora mått kanske även belackarna kan skriva under på?

.

.

1. Straw Dogs
(Regi: Sam Peckinpah)

Det känns fint att på listans förstaplats kunna drämma till med en film som är RIKTIGT TOKBRA och den är jättebra även i nutid. Det var nämligen inte så många år sedan jag såg den. Fem för att vara exakt. Jag tycker historien är bra, den är viktig och skrämmande. Inskränkta människor kan göra så jävla mycket skada och även om Straw Dogs drar det hela till sin spets (hey, det är film!) så skulle stora delar av filmen kunna vara verklighet för många människor världen över. Dessutom är historien tidlös. Dustin Hoffman briljerar och jag säger Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

.

Det finns fler hugade filmbloggare som listar sina favoritfilmer från 1971 just idag.
Här kommer länkarna till dessa härliga bloggar:
Fripps Filmrevyer
Movies-Noir
Filmmedia
Filmitch
Flmr

{ 12 comments… read them below or add one }

David oktober 4, 2017 kl. 07:52

Mmm… spännande val… Kul att du fick med Äppelkriget. Glömde att lägga in den och Tati som bubblare. Riktigt bra filmer. Äppelkriget håller ganska bra, men jag hoppas att man kan få nån som George Lucas att fixa till den lite med CGI-effekter.

Svara

Fiffi oktober 6, 2017 kl. 22:18

David:
Jag vågar inte riktigt se om Äppelkriget, känns som att jag skulle bli besviken. Tati däremot, flera av hans filmer är verkligen som en mysig semester för själen.

Svara

Sofia oktober 4, 2017 kl. 09:16

Kul att du gillade The Last Picture Show så pass mycket att den blev listvärdig. Själv hade jag lite svårt för den…

Svara

Fiffi oktober 6, 2017 kl. 22:19

Sofia:
Jag hade inte jättemycket att välja och vraka kring när listan skulle göras. Det fick bli det bästa av det jag sett.

Svara

Henke oktober 4, 2017 kl. 09:27

Jag har faktiskt inte sett en enda Tati-film. Kul att du har med en sådan.

Sunday bloody Sunday trodde jag handlade om Nordirland. 🙂

Svara

Fiffi oktober 6, 2017 kl. 22:20

Henke:
Testa denna eller Semestersabotören. Härliga filmer.

Svara

Movies - Noir oktober 4, 2017 kl. 15:29

10. En bagatell skulle jag inte vilja säga att det är. Lite underskattad om inte annat. Fast så gillar jag Pakulas paranoia-trilogi där denna är den första (The Parallax View och Alla presidentens män är de övriga).
9. En helt ok film, men vill känna mer. Det saknas något helt enkelt.
8. Ej sett, ej lockad.
7. Ej sett denna Tati, men den har jag tänkt se. Tack för påminnelsen.
6. Var osäker på om jag sett den, men det har jag. Med andra ord inte minnesvärd och en besvikelse.
5. Haha, alltid kul med blaxploitation. Roligt med hans läderoutfit 😉 Helt ok, men inte någon favorit.
4. Ej sett, lockar inte.
3. Lite udda, ja. Men den funkar bra. En film jag tror att jag kan uppskatta lite mer vid omtitt.
2. Nej, ingen favorit. Kubrick är annars en favorit, men denna har jag svårare för. Ska ge den en ny chans någon gång. Senast jag försökte stängde jag av efter några minuter 😉
1. Blev besviken på denna. Peckinpah har gjort en del bra och premissen är inte tokig. Men den är för trist och sunkig där på den brittiska landsbygden. Upplösningen klarar inte av att väga upp det. Får se om jag ger den en ny chans med en omtitt en vacker dag.

Varken min givna etta eller tvåa finns med här…

Svara

Fiffi oktober 6, 2017 kl. 22:22

Movies-Noir:
Såg att dina topplaceringar inte fanns med på min lista och då har jag ändå sett dom. 70-tals-Clintan är verkligen inte min grej 🙂

Svara

filmitch oktober 4, 2017 kl. 21:50

Tre filmer har jag sett på listan så det finns en och annan att ta sig an.

Svara

Fiffi oktober 6, 2017 kl. 22:23

filmitch:
En sån tur, filmerna tar liksom aldrig slut 🙂

Svara

Steffo oktober 5, 2017 kl. 06:47

Bogdanovich, Utvandrare och Straw Dogs högt!
Jodå, här var det finfina alster på tapeten också!

Clockwork…har jag aldrig sett storheten i.
Känner för den som du känner för Bladis….boooring! 😉

Svara

Fiffi oktober 6, 2017 kl. 22:24

Steffo:
Clockwork är en 3/5 för mig, inte mer än så men det fanns inte så mycket annat som slog den detta år. Bara en film….till slut. Inget riktigt höjdarår i min bok.

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: