FILMÅRET 1986

1986. Nästan i mitten av det härliga 80-talet. Massor med bra film från detta år, eller? Jag hade femton filmer som klarade både den stora gallringen och den lilla men det är fem för mycket så jag satte mig helt enkelt skräddare på golvet, förde ihop tummarna med långfingrarna, blundade, lyssnade på delfinljud och försökte ta mig inåt, ända in i mitt allra innersta, in bland minnen, bortträngda känslor, nostalgikaos och tonårsångest. Vilka filmer var bäst? Vilka sitter kvar i maggropen?

Sjutton sekunder senare var listan klar.

 

10. ALIENS
(Regi: James Cameron)

Okej. Jag river av plåstret från skoskavet på en gång. Ritssssch! Precis som att jag med 2013-års lista placerade Gravity på plats 10 och fick en del läsare att sätta morgonkaffet i vrångstrupen (den har dessutom åkt ut från listan helt nu) så finns det en risk för nåt liknande när Aliens ”bara” hamnar på plats 10. En bra film, men den saknar en del av magkänslevärmen som en del av filmerna högre upp på listan ger mig. Dessutom finns det risk att den ryker helt när jag ser om Liftaren. Det känns troligt.

.

.

.

9. HENRY – EN MASSMÖRDARE
(Henry: Portrait of a serial killer – Regi: John McNaughton) 

Och här kommer den, exemplet på en film som gör mig varm i magen sådär som jag försökte förklara på plats 10. Fast det är inte riktigt sant. Henry-filmen gör mig allt annat än varm i magen. Det är en vidrig film, svinjobbig att titta på, hemsk. nästintill överjävlig faktiskt. Men det är en film som fastnar. Michael Rooker gör sitt livs bästa roll här tycker jag. Han är mycket bättre i den här filmen än som blå gubbe i Guardians of the Galaxy.

.

.

.

8. HANNAH OCH HENNES SYSTRAR
(Hannah and her sisters – Regi: Woody Allen)

Jag har svårt att rangordna Woody Allens filmer, jag tycker många är rent otroligt bra och Hannah och hennes systrar är en av dessa. Hela tre oscarsstatyetter blev det till filmen när Woody själv fick en för bästa originalmanus, Michael Caine vann Bästa manliga biroll och Dianne Wiest Bästa kvinnliga biroll.

.

.

.

7. ROSENS NAMN
(Der name der rose – Regi: Jean-Jacques Annaud) 

En ”gubbrulle” i ordets bästa bemärkelse. Eller ”munkrulle” kanske snarare. Klurigt, snyggt, mörkt, en Sean Connery som såg gammal ut redan då och en väldigt ung Christian Slater.

.

.

.

6. BLUE VELVET
(Regi: David Lynch)

Blue Velvet var den första David Lynch-aha-upplevelsen i mitt liv. Dagar då David Lynch´s tentakler når in i hjärnbarken är dagar man liksom aldrig glömmer. Jag glömmer aldrig känslan av gräs och en vattenspridare. Jag glömmer aldrig Isabella Rossellini. Jag glömmer aldrig känslan av att jag inte riktigt förstår. Det är en härlig känsla, jobbig men härlig. Och jag tycker verkligen att David Lynch har den snyggaste porträttbilden av ALLA på ImdB.

.

.

.

5. JEAN DE FLORETTE 1 & 2
(Regi: Claude Berri) 

Många år innan Gérard Depardieu blir en Putinvänlig pengagalen egocentriker som det är väldigt svårt att sympatisera med gjorde han stora roller i stora filmer och stora roller i mindre men underbara filmer, som denna. Jean de Florette handlar om regn, eller bristen på detta. Jävlar, mmmm det verkar spännande kanske du tänker och hånskrattar samtidigt inombords åt den där filmbloggaren som tjongar upp en fransk väderfilm på topplistan men skrattar bäst som skrattar sist. Ge den en chans om du inte redan sett den, du kommer bli förvånad.

.

.

.

4. TOP GUN
(Regi: Tony Scott) 

Watchin’ every motion in my foolish lover’s game. On this endless ocean, finally lovers know no shame. Turnin’ and returning to some secret place inside, watchin’ in slow motion as you turn around and say…take my breath away. Maverick. Iceman. Charlie. Goose. Tony Scott. Filmkärlek.

.

.

.

3. BETTY BLUE – 37,2 GRADER PÅ MORGONEN
(37°2 le matin – Regi: Jean-Jacques Beineix) 

När man gör årslistor och sammanfattar sina filmfavoriter från förr känns det som att två typer av filmer sticker ut mer än andra. Det är dels filmer som man sett många många gånger, filmer man återkommer till med jämna mellanrum och aldrig tröttnar på. Sen är det filmer som man sett en eller max två gånger och där man av olika anledningar känner sig helt nöjd med det. Betty Blue har jag sett två gånger och sista gången blev jag helt blown away. Det här är en Film, en Riktig Film.

.

.

.

2. COBRA
(Regi: George P. Cosmatos) 

1974 skrev författaren Paula Gosling en roman som hette A Running Duck. Den filmatiserades 1986 och blev till filmen Cobra med Sylvester Stallone som Marion ”Cobra” Cobretti med svarta klackskor, pilotsolglasögon och tandpetare i mungipan. Jag dööööööör, alltså han är så sjukt cool här och Cobra är verkligen en helgjuten film. Spännande som tusan, suggestiv musik,  Brian Thompson är riktigt otäck som Night Slasher och Slys dåvarande flickvän Brigitte Nielsen castades som den långbenta huvudrollen Ingrid. Men det mest intressanta är kanske att det gjorts ännu en ”Cobra”, ännu en film av Goslings bok (alltså SAMMA bok) och det är Fair Game med Cindy Crawford och William Baldwin från 1995. Tänk att det är samma grundmanus. Det kan man inte tro.

.

.

.

1. FLUGAN
(The Fly – Regi: David Cronenberg) 

Titta så glad han ser ut Jeff Goldblum, etta på topplistan å allt! Men vad är det han har i ansiktet, offer för dålig avocadopeeling eller vad kan det va? David Cronenberg som utsatt honom för ett prank i logen men en hink saltpetersyra upphängd ovanför dörren och fiskelina till dörrhandtaget? Neeej så är det såklart inte. Jeff Goldblum spelar Seth Brundle, vetenskapsmannen som uppfunnit en maskin som kan förflytta materia från en plats till en annan och när han ska prova att förflytta sig själv får han sällskap – av en fluga.

David Cronenberg peakade i sin ”klegg-era” med Flugan, nu gör han filmer i helt andra genres med varierande resultat. För mig kommer han alltid vara en av dom största, intressanta, modiga och mest personliga regissörer som funnits och Flugan är en klassiker. En klegg-klassiker. Och hurra för Jeff Goldblum som är så bra så bra på att spela fluga!

Bubblare: Liftaren, Peggy Sue gifter sig, Morrhår och ärtor, Plutonen, Bortom alla ord, F/X Dödlig effekt.

Intressanta filmer från 1986 som jag inte har sett än: Ont blod och Down by law.

Idag är det ett gäng filmbloggare som gjort sina listor över 1986-års bästa filmer. Klicka in på deras bloggar för att få filmtips och andra aha-upplevelser.

Spel och film

Fripps filmrevyer

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch

Movies-Noir

Jojjenito

Flmr

Absurd Cinema

Filmfrommen

 

31 svar på ”FILMÅRET 1986”

 1. Som vanligt inte så värst många överlapp. Bara tre stycken plus fyra till om man räknar respektive bubblare.

  Har inte sett flugan! Men jag har sett Cobra! Nä, inte i närheten av min lista. Sorry.

  Största överraskning är nog filmen med den store vindrickaren (14 flaskor per dag!). Nej, inte sett dem.

  1. Henke:
   Härligt att du har Flugan kvar att se. Nu skulle jag ju kunna tipsa om den till ditt Decennier-projekt för 80-talet men eftersom du inte tar emot tips så låter jag bli att tipsa om den 😉

   Haha, ja jag hörde nyheten om Depardieus vindrickande. Jesus alltså, han känns beyond livsnjutare nu 😉

   1. Haha, jo bränt barn skyr elden? Jag hade inte så många filmer på första listan, även om Blue Velvet fanns med där, men nu har jag hux flux över 20 så det är redan kö…

  2. @Henke & Fiffi: Men alltså, är det ens fysiskt möjligt att dricka 14 flarror om dagen?! Det är ju….eh…mer än 10 liter vätska…. Men han kanske nöjer sig med halvflaskor?

 2. Intressant och lite annorlunda. Ska se vad vi kommer fram till vid en genomgång:

  10. Ja, Aliens har jag med lite högre på min lista, men den har tappat helt klart.
  9. Henry har jag inte sett på många månar så jag har svårt att uttala mig om den för tillfället.
  8. Denna Woody tog sig inte in på listan (dock bubblare), men jag ska se om Hannah och hennes systrar då jag minns att jag gillade den.
  7. Rosens namn är given på listan 🙂
  6. Blue Velvet är inte lika bra som Lynchs bästa, men har bara sett den en gång och då blev det ingen favorit.
  5. Jean de Florette, det var mig en överraskning. Har iofs inte sett den, men hållit mig undan efter ett par varningens ord om den.
  4. Top Gun har man ju sett ett par gånger, men det var ett bra tag sen. Är sugen på en omtitt och väntar lite med min kritik/hyllning av den. Minns den som mysig och nostalgisk.
  3. Betty Blue känner jag till, men det har aldrig blivit av att man sett den…
  2. Cobra är kanske inte listmaterial för egen del, men den är skön att se lite då och då.
  1. Ah, Mr. Fly 😉 Ja, den är given på listan, topp 5 hos mig.

  1. Movies-Noir:
   Med tanke på den variation av filmer som du ändå brukar se så tror jag att du skulle kunna tycka om Jean de Florette-filmerna. Jag är lite nyfiken på vad det var för varningens ord du fick höra?

    1. Movies-Noir:
     Aha. Att se den i skolan och antagligen vara trött/seg i skallen och kanske sitta på en hård stol gör _inte_ den här filmen rättvisa. Men ser man det vid rätt tillfälle då jäklar 😉

 3. Grymt att du hade med Blue Velvet, Rosens namn, Flugan och Aliens! Flugan som nummer ett var lite överraskande, men ok, den är riktigt bra och Jeffie rockar som galen vetenskapsman.

 4. 10 Hudson & Vasquez = svårt att överhuvudtaget se filmen
  9 Hög tid för om titt
  8 se 9
  7 bubblare
  6 På min lista
  5 Har fingrat många ggr på dessa filmer vid mina biblioteksbesök – tids nog
  4 Ej sett somnar vid varje tittningsförsök
  3 Ej sett men likt femman finns intresse
  2 Ja smaken är som sagt delad 😉 Underhållande film dock.
  1 Riktigt sugen nu på att se om den här filmen.

 5. Så Depardieu är Putinvänlig? Det hade jag totalt missat… Jag känner att jag skulle behöva se om din etta — den hade kanske kunnat platsa på min lista om jag bara kommit ihåg något från den…

 6. Aliens är min favoritfilm, så den ska självklart vara på 1:a platsen!

  Ang. Cobra:
  Det var meningen att Sly skulle spela huvudrollen i Snuten i Hollywood, men han ville tona ner humorn och ha mer action. Rollen gick som bekant till Eddie Murphy, men Sly gjorde då Cobra.

 7. Jäklar alltså! Hannah… borde ju varit med hos mig! Som bubblare iaf… Shame on me. 🙂

  Varför har jag aldrig tilltalats av The Fly? Hrm..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.