FILMÅRET 1992

Blott två år tidigare än 1994 var det 1992 och även om åren är nära varandra i tid är det eoner mellan nivåerna vad gäller filmerna. Visst har jag hittat tio bra filmer till min topplista men det är inte en enda fullpoängare. Knepigt. Tror faktiskt inte att det hänt förut. Men hey ho let´s go, nu dyker vi rakt in i topplistan och hoppas på det bästa.

 

10. På heder och samvete
(A few good men, Regi: Rob Reiner)

Ett militäriskt rättegångsdrama skulle man kunna säga att detta är. Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland och Kevin Pollack, uniformer, elakheter, skrikande och ond bråd död. Bra film. Helt klart.

.

.

.

9. Bennys video
(Benny´s video, Regi: Michael Haneke)

Vad är mest intressant? Att titta på film och leva sig in i den påhittade världen eller att leva sitt liv i verkligheten? Benny är en 14-årig kille som fastnat i ett fiktivt liv bland alla sina filmer och han har inte längre någon koll på vad verkligheten egentligen är. Filmen skulle kunna vara Michael Hanekes personliga inlägg i videovåldsdebatten och som sådan är den riktigt tänkvärd. Och otäck.

.

.

.

8. Änglagård
(Regi: Colin Nutley)

Vad man än tycker om den här filmen, kom igen, visst är det en svensk klassiker? ALLA har sett den, alla har en åsikt om den, alla tyckte att Helena Bergström var skitsöt när det begav sig och att Rikard  Wolff var bra tuff med sina skinnkläder. Jag tycker dessutom att det här är en film som håller fortfarande och som på ett på-pricken-sätt gestaltar byhålekaraktärers allra sämsta sidor.

.

.

.

7. Dracula
(Regi: Francis Ford Coppola)

Jag verkar inte kunna tröttna på den här filmen. Jag har sett den många många gånger dom senaste tjugofyra åren och jag tror det blir många gånger till. Den är mörk, suggestiv, snygg, konstig, blodig – och Keanu Reeves.

.

.

.

6. Bodyguard
(The Bodyguard, Regi: Mick Jackson)

Första dejten med killen jag senare skulle gifta mig med. Vi såg Bodyguard. Bra film, bra personkemi mellan Whitney och Kevin. Bra musik också. Så pass bra att I will always love you sjöngs i kyrkan under vårt bröllop. Nu blev det inte så men vi trodde det då och fint var det. Och filmen funkar fortfarande, även om man inte strösslar den med nostalgi.

.

.

.

5. Reservoir dogs
(Regi: Quentin Tarantino)

Alla dessa mer eller mindre aggressiva pladdrande män med färgnamn. Behöver jag säga mer?

.

.

.

4. Strictly Ballroom – De förbjudna stegen
(Strictly Ballroom, Regi: Baz Luhrmann)

Det här är en film som lever gott på mitt goda minne. Jag har inte sett om den på länge men jag såg den väldigt många gånger när det begav sig och den fick mig att drömma om att åka till Blackpool och dansa trots att filmen är australiensk. Och Baz Luhrmann hade koll på grejerna redan då!

.

.

.

3. Candyman
(Regi: Bernard Rose)

Candyman är en av skräckfilmerna jag såg som ung (eller betydligt yngre än nu i alla fall) som fortfarande skrämmer mig på precis samma sätt. Jag tycker det här är en otroligt bra kombo av bra manus, duktiga skådespelare, intressanta inspelningsplatser och en stämning jag nästan kan ta på.

.

.

.

2. Basic Instinct
(Regi: Paul Verhoeven)

Smart, spännande och sexig, det kan man väl säga att Basic Instinct är utan att ta i för mycket? Speedregissören Jan de Bont var fotograf, Jerry Goldsmith gjorde den välkända – och PERFEKTA – musiken, Sharon Stone visade mufflan och Michael Douglas tänkte som vanligt med snorren. Det är verkligen en ASBRA film det här!

.

.

.

1. Begär
(Damage, Regi: Louis Malle)

Att det blev Begär som tog hem förstaplatsen och inte Basic Instict beror enbart på magkänslan. Båda är otroligt bra filmer men Basic Instinct fastnar inte som en klump i magen hos mig, det gör Begär. Den gör fanimej ont. Jeremy Irons och Juliette Binoche är magnifika i huvudrollerna i detta passionerade otrohetsdrama och har du inte sett den här filmen – gör det. Typ nu.  

.

.

Bubblare: Howard´s end, Singles, En kvinnas doft, Den goda viljan och Bitter moon

Idag skriver ett helt gäng filmspanare om just detta år. Klicka vidare in på deras eminenta bloggar för att få fler filmtips från 1992.
Flmr
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Absurd Cinema
Filmitch

 

 

29 svar på ”FILMÅRET 1992”

 1. 10. På heder och samvete – yay, men varför så långt ned? Bästa filmen juh 😉
  9. Bennys video – inte sett (än)
  8. Änglagård – hoppsan, lite oväntat
  7. Dracula – bra, men inte listbra
  6. Bodyguard – mnä, för mycket wailande Witney för min del. Och Costner (kräks lite i munnen)
  5. Reservoir dogs – yay
  4. Strictly Ballroom – yay
  3. Candyman – yay! Oväntat…
  2. Basic Instinct – bra, men inte så bra
  1. Begär – inte sett och har heller ingen direkt pejl på

  Men vaaaaar är Sly-filmen?! 😉

  1. Sofia:
   Stopp, annars skjuter morsan skarpt? 😉 Jadu…det är en fullt godkänd film och underhållande på många sätt men jag tycker inte den har så mycket på en årsbästalista att göra. 🙂

   Kräks du i munnen av Kevin Costner? Vaaa? Det här var en nyhet! 🙂

   1. Ju mer jag har tänkt på honom desto mer less har jag blivit. Men det var förvisso länge sedan jag såg en film med karln, så jag kanske har helt fel…

   2. Jag tror inte jag håller med om att Stopp! Annars skjuter morsan skarpt inte platsar på en årsbästalista. Oavsett så skulle jag vilja se Fiffis ultimata Sylvester Stallone-lista med alla hans filmer.

 2. Se där tre överlapp! Alltid något… Men flera filmer jag inte sett också.

  10. A few good men – yay!

  9. Bennys video – inte sett, aldrig hört talas om ens

  8. Änglagård – sett men tycker inte att den är listvärdig, den är helt ok

  7. Dracula – inte sett, konstigt nog

  6. Bodyguard – sett och kommer ihåg den som ”helt ok”

  5. Reservoir dogs – yay!

  4. Strictly ballroom – inte sett, har inte varit lockad av den

  3. Candyman – inte sett och aldrig hört talas om ens

  2. Basic instinct – yay!

  1. begär – inte sett, oklart om jag ens hört namnet förut

  1. Henke:
   Tre överlapp är inte fy skam. Och då lyckades jag ändå glömma bort Alien 3.

   Begär kaaaaanske kan vara en Henke-film om du ser den under helt rätt förutsättningar men Candyman bör du nog strunta i (för nattsömnens skull). 😉

 3. Spännande lista. Jag har bara goda erfarenheter av Louis Malle men har aldrig hört talas om Begär. Jeremy Irons är en av världens tråkigaste skådespelare, men den här måste ses.

  1. Carl:
   Det är ju väldigt MYCKET Jeremy Irons i den här filmen och kanske stjälper det filmen för dig men å andra sidan… vem vet….du kan ju alltid prova? Juliette Binoche är strålande bra. Också. 🙂

 4. 10. På heder och samvete – helt ok
  9. Bennys video – ligger på att se listan
  8. Änglagård – näääää
  7. Dracula – mjae – snygg iaf
  6. Bodyguard – ej sett och lär inte se heller
  5. Reservoir dogs – på listan
  4. Strictly Ballroom – på listan
  3. Candyman – yay! bra film – stod mellan den och din 2
  2. Basic Instinct – f.n på min plats 10
  1. Begär – ej sett tack för tips
  Som du skrev en viss nivåskillnad mot 1994

  1. filmitch:
   Visst är det en väääldigt skillnad mot 1994. Förvånande stor skillnad tycker jag, men det gick ju att få ihop en lista ändå 🙂
   Hoppas du ser nån form av storhet i Begär om du tar dig an den. Det kan hända att jag såg den i preciiiiis rätt tid för att den skulle bli så maxad som den blev men å andra sidan har jag sett om den många gånger och känslan håller i sig. Hög nivå på skådespelarprestationerna är det i alla fall.

 5. Intressant lista. Respekt att Basic Instinct och Candyman placerar sig så högt upp. Och t.o.m. Änglagård kom med på ett hörn. Det här filmåret måste vara ett av de allra svåraste att ranka.

  1. David:
   Jättesvårt år. Många jämnbra filmer men få som sticker ut. Änglagård har det mediokra filmåret 1992 att tacka för mycket 😉

 6. Dracula och Bodyguard med på listan. Check!
  Basic Instinct….är den så bra..egentligen? 😉

  Men Strictly Ballrom! Härligt! Hur länge har inte den legat hemma i bokhyllan…it´s must see now!

  1. Steffo:
   Ja, den är SÅ bra, tycker jag. 🙂

   Men vadå? Har du Strictly Ballroom i hyllan men inte har sett den? Ojoj! In med den i spelaren bara, tjoff tjoff!

 7. 10. A Few Good Men – Bra, men ingen favorit. Ser dock gärna om den.

  9. Benny’s Video – Länge sen jag såg den och tyckte då den inte var lika bra som Hanekes andra filmer jag då såg. Dock klart intressant.

  8. Änglagård – Har jag sett den? Inget minne av den, men kan ha sett den. Ingen kommentar då jag alltså inte minns något av den 😉

  7. Bram Stoker’s Dracula – Ingen favorit när jag såg den, men det var väldigt länge sen så jag kan nog tänka mig en omtitt snart faktiskt. Såg själv ”originalet” Dracula i Decennier vilket gör att jag blir mer sugen att se denna version nu.

  6. Bodyguard – Funderar faktiskt på att se om den i ett tema. Får se om/när det blir. Inte jättesugen, men det ska nog gå bra (eller?). Minns den nämligen inte som direkt bra…

  5. Reservoir Dogs – Högre upp hos mig. Det är en klassisk Tarantino med allt vad det innebär.

  4. Strictly Ballroom – Etta på en annan lista, men trots det lockar inte denna.

  3. Candyman – Jo, denna funkade ganska bra när jag såg den för en massa år sen. Ingen favorit på något sätt, men vill minnas att den lyckades bra med vissa delar.

  2. Basic Instinct – Den är bra och jag ser gärna om den fler gånger. En listplacering även hos mig, även om det inte är lika högt upp.

  1. Damage – Faktiskt inte hört talas om, men jag tar till mig denna, speciellt som jag gillar Jeremy Irons och detta var ju på tiden han var i ropet.

  1. Movies-Noir:
   Jag tror det underlättar om man gillar Jeremy Irons om man ska se Begär så det bådar gott för dig. Det är väldigt mycket av honom med i filmen, väldigt mycket…kropp…om man så säger. Och Juliette Binoche är ju alltid en klippa.

   Strictly Ballroom kanske du kan spara tills du drar igång ett musikal-och-dansfilms-tema på bloggen vilket kommer hända ungefär…..aldrig 😉

   1. Ok, gillar Irons, men inte så jag behöver se SÅ mycket av honom 😉

    Tror du prickar rätt gällande ett musikaltema. Chansen är minimal – at best…

 8. 10. På heder och samvete – Ja men visst.
  9. Bennys video – Det var nära att denna smög sig in på min lista. Snygg frisyr!
  8. Änglagård – Ja, varför inte. Ernst Günther!
  7. Dracula – Jaaaaaa, faktiskt min etta.
  6. Bodyguard – Hmm, nja, inte sett den.
  5. Reservoir Dogs – Yay!
  4. Strictly Ballroom – Baz Luhrman har en jobbig stil tycker jag.
  3. Candyman – Ja, där ser man. Bra gissat av mig!
  2. Basic Instinct – Trodde fler skulle ha med den här.
  1. Begär – Oj, inte ens hört talas om. Undrar om regissören är mallig över sin film. 😉

  Håller med om ’92 som filmår. ’94 är ju märkvärdigt mycket bättre.

 9. Kul med Benny’s Video. Både den, Candyman och Änglagård kunde på rätt dag kvalat in på topp 15 från året för mig. Änglagård är nog egentligen bättre än jag placerade den alla dagar, men jag ville hellre uppmärksamma andra filmer som jag har skönare minnen från istället för en film från min barndom som plockar fram just den där landsbygdsångesten jag växte upp i under min känsligaste period, hehe. Då är mer oskyldiga filmer som Bad Lieutenant och Braindead trevligare.

  Jag får se den där Basic Instinct snart så den är avprickad ur registret – och din toppfilm Damages hade jag knappt hört talas om! Louis Malle på engelska alltså? Låter klart intressant!

  1. Absurd Cinema:
   Jadu, Änglagård är ingen lätt match och definitivt ingen ”ytlig komedi” om man kommer från en byhåla själv. Fy fan, det är tyngre drama än Hanekes Bennys video egentligen 😉

   Jag tror att både Basic Instinct och Begär skulle kunna falla dig på läppen faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.