FILMÅRET 2021

Filmåret 2021, hur blev det med det egentligen? Ännu ett bioår som mer eller mindre coronadecimerats och ännu ett år då direkt-till-streaming blev större än året innan. Hur ska det gå för biograferna? När till och med jag börjar föredra att se film hemma i soffan, ja, det är inget vidare plus.

Jag har trots allt gått en hel del på bio under året OCH sett en hel del film på diverse streamingplattformar, så pass många att jag nu känner mig redo för att sammanfatta filmåret 2021 i en sedvanlig tio-i-topp-lista. Så, here we go.

Uppdaterad 220503: Titane åker ur listan och en annan film hamnar på tredje plats.

.

.

10. IN THE HEIGHTS
Regi: Jon M. Chu

För att vara en 5/5-film jag sett hela fyra gånger sen den hade premiär kanske den BORDE hamna högre upp på listan MEN när det kommer till dessa filmårslistor är det inte betyget i sig som talar, det är magkänslan. ”In the heights” är en OTROLIGT bra musikal, fantastiska nummer, låtar, scener och den blir bara bättre och bättre ju fler gånger jag ser den. Lin-Manuel Miranda ÄR ett fucking geni (men det visste vi väl alla redan?)!

.

.

.

.

9. LUCA
Regi: Enrico Casarosa

2021 bjöd på många fina animerade filmer och även nån upphaussad mindre bra (*host* Encanto *host*). ”Luca” är den animerade film som jag sett om flest gånger på kort tid sedan ”Skönheten och Odjuret” släpptes på VHS. ”Luca” gör mig glad. Jag hamnar i semestermode i kroppen, den är ljuvlig, den är otroligt vacker, det är skön italiensk musik och en bra story.

.

.

.

.

8. THE ICE ROAD
Regi: Jonathan Hensleigh

Hallå alla som bryr sig! Hårdkokt ända-in-i-kaklet-90-talsaction är tillbaka! Liam Neeson, långtradare, en lagom lökig story, riktiga stakes och IS, vad mer kan man begära av en tokspännande och superhärlig actionrökare?

.

.

.

.

7. SWAN SONG
Regi: Benjamin Cleary

AppleTV+ börjar nosa på täten när det kommer till egenproducerade filmer i streamingvärlden. ”Swan song” är inte en film för alla men vi som fattar fattar. Det här är ett sci-fi-drama i det lilla om den kanske största frågan av dom alla. Döden. Vad händer om du kan dö utan att göra dina allra närmaste förkrossade. Utan att dom ens….vet. Mahershala Ali och Naomie Harris gör det här så snyggt, så kliniskt, så otroligt bra! Tankarna snurrade i mitt huvud, vad var det jag just såg? Existentiella tankar i sin finaste filmiska form.

.

.

.

.

6. CRUELLA
Regi: Craig Gillespie

Filmen jag trodde att ingen, inklusive jag själv, ville ha. Ännu en take på den där trista jävla skurktanten å en massa hundar också…! tänkte jag och köpte en biobiljett i brist på annan film att se. 134 minuter senare satt jag och tokflinade i biosalongen och hade det gått rent praktiskt hade jag köpt en biljett till direkt och sett om den. Emma Stone är självklart på pricken-perfekt i rollen som Cruella MEN det är ett knivskarpt manus, scenografin, musiken och KÄNSLAN som gör detta till en toppenfilm! Och, det är lätt att tro att det här är en barnfilm men det är det INTE. Den är mörk som satan.

.

.

.

.

5. DE OSKYLDIGA
(De uskyldige)
Regi: Eskil Vogt

Tror du det är rymdmonster, seriemördare med hockeymask, varulvar, hajar, incelseriemördare, jätteormar eller vampyrer som är det läbbigaste som finns? Det är det inte. Det är norska barn. Eskil Vogt har skapat en otroligt skrämmande film som med små små medel och mycket effektiva effekter fick hela min kropp OCH själ att stelna. Hur lång tid tar det innan Jake Gyllenhaal köper dom amerikanska rättigheterna för en remake? Han verkar ju ha klippkort på höjdarna från Norden, i alla fall från Danmark OCH den här kommer funka även med amerikanska barn.

.

.

.

.

4. THE LITTLE THINGS
Regi: John Lee Hancock

Trio Denxel Washington, Rami Malek och Jared Leto har tillsammans med regissören och filmens manusförfarrare John Lee Hancock skapat en suggestiv och mycket långsam polisthriller som fick mig att hamna i skrivstädsläge från början till slut. Ibland ser man filmer som liksom hypnotiserar en och det här är en sån film för mig. Snygg, spännande, välspelad och den håller sig kvar länge länge efteråt.

.

.

.

.

3. ANNETTE
Regi: Leos Carax

Det här är en allt-eller-inget-film. Den här filmen är troligtvis inte en mellanmjölkstrea för någon på jorden, den är rent fucking skräp eller helt mgisk fantastiskt. Eftersom jag var tvungen att skriva om listan efter att jag sett filmen så är det självklart var jag hamnar i min åsikt. Jag befann mig i regissören Leos Carax ”våld” från första bildrutan till sista och trots att detta är en musikal som INGEN ANNAN så behöver man kanske inte bara gilla musikaler för att tycka om filmen, man behöver kunna släppa på konventioner, man behöver förstå sagor och man behöver låta hjärnan glida iväg till en annan dimension av filmtittande. Jag gjorde det och jag älskade det! Musik av Sparks och med Marion Cotillard och Adam Driver i huvudrollerna. Och en liten…..ehm….flicka, som heter Annette.

.

.

.

2. THE HAND OF GOD
(È stata la mano di Dio)
Regi: Paolo Sorrentino

Han har vunnit en Oscar för filmen ”Den stora skönheten”, han har regisserat Sean Penn i alldeles för mycket kajal i ”This must be the place”, han har fått Jude Law att maxa alla sina skådespelarskills i serierna ”The young pope” och ”The new pope” och i år fick han mig att toknjuta i TV-soffan när hans mustiga, komiska, galna, härliga och självbiografiska film ”The hand of God” landade på Netflix. Det här är en Film-Film i ordets allra bästa betydelse. Mums är den. Mums!

.

.

.

.

 1. CODA
  Regi: Sian Heder

  En amerikansk remake på den franska filmen ”La Famille Bélier” tog mig med storm när denna lilla AppleTV+-film hade biopremiär i slutet av oktober. Joni Mitchells låt ”Both sides now” är poppis att använda i många filmer men sällan – nej ALDRIG! – har den använts bättre än här. Med tre oscarsnomineringar och tre vinster satt en MYCKET uppspelt Fiffi i soffan och tjoade under Oscasgalan. För det hände mycket bra där – också. Glöm inte det.

.

.

Bubblare:
Titane
Spider-Man: No way home
Antlers
Jag är Zlatan
Pig
Kate
Malignant
The Suicide Squad
Dune

4 svar på ”FILMÅRET 2021”

 1. Ahhh, lektyr för morgonkaffet!

  Du bloggar inte lika frekvent nu för tiden men det är alltid lika kul när det dyker upp en årsbästalista… 🙂

  Ja, filmåret blev påverkat av pandemin. Har sett extremt få filmer på bion. Det blir mestadels MCU och en och annan storfilm a la Dune. Ser det mesta hemma i biorummet. Fortfarande stålgrått och biorött! 😀

  Har sett några få från din lista. CODA gillade jag mycket och The little things tyckte jag var ok, men den kommer inte upp på min lista. Lite udda för jag brukar gilla Denzel.

  Resten har jag inte sett men tack för tipsen. Några hinner jag nog ge chansen innan jag drar mitt streck i sanden…

  Det blir podd och bloggning om bästa från 2021 i slutet av maj för mig.

  1. Henke:
   Roligt att listan uppskattas, jag tycker också det är roligt att läsa er andras. Det är som julafton varje gång en årsbästalista dyker upp 🙂

   Jag kan förstå att ditt biorum använts ännu mer än vanligt de senaste åren. Ett finfint och lyxigt ställe på jorden du har.

   Jag tror att tex Cruella skulle kunna passa dig som handen i handsken om du ser den vid helt rätt sinnesstämning. Den är verkligen inte som ”man tror”.

 2. Ho ho en lista minsann och där jag sett majoriteten av filmerna
  Troligen det sämsta filmåret någonsin
  men enda som skulle vara listvärdig är Titane men då har jag De oskyldiga o
  Hand of God kvar att se.
  Var Cruella mörk? upplevde den inte alls som sådan.

  1. filmitch:
   Tycker du 2021 var SÅ kasst filmår? Där ser man 🙂 Jag tycker det blev helt okej till slut även om det kändes bra trist en långt stund in på året.
   Cruella var väl JÄTTEMÖRK? En föräldralös och helt ensam liten flicka som dessutom får se sin MAMMA MÖRDAD? Inte mörk? 😉
   De oskyldiga tror jag skulle kunna funka för dig och The hand of God kommer vara som handen i (guds) handske! Du gillar ju Den stora skönheten OCH påveserierna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.