FILMÅRET 2020

16 maj, 2021

Rejält senare än vanligt är det så äntligen dags att sammanfatta det något haltande filmåret 2020. En pandemi satte stopp för dom flesta stora biopremiärer och kanske får jag därför anledning att revidera min lista bra långt efter att den nu är gjord.

Många filmer producerade förra året kommer ha (bio)premiär nu under 2021 och många kommer troligtvis fortsätta gå direkt till streaming. Jag kommer i vilket fall göra min topplista så som den ser ut just nu och ser jag någon film som platsar på listan uppdaterar jag den givetvis.

 

 

10.The Forty-year-old version
Regi: Radha Blank

En medelålders kvinna som drömmer om att bli rappare, kan det vara nåt? En svartvit, lite för långt, pratigt drama i New York-miljö, kan det vara nåt? Klart det kan! Radha Blank har skrivit, regisserat och spelar själv huvudrollen som manusförfattaren Radha som blir RadhaMUSprime i en film om hiphop, misslyckanden och att hitta sig själv.

.

.

.

9. Nomadland
Regi: Chloé Zhao

Så finstämt, så vackert, så långsamt, så stämningsfyllt, ja det är Nomadland. Det här är en Oscarsvinnare som (tror jag) väldigt få icke-filmnördar kommer ta till sina hjärtan, jag tror den upplevs alldeles för “konstig” och/eller “seg” för gemene man. Men jag är ingen gemene man, jag gillade filmen jättemycket. Musiken och fotot är filmens absolut största plus även om Frances McDormand (såklart) är jättebra i rollen som Fern.

.

.

.

8. His house
Regi: Remi Weekes

 

Att se filmer man inte har någon aning om vad den ens är för genre, det blir ofta bra filmupplevelser av det. His house dök upp på Netflix,  jag klickade på play och sen bajsade jag på mig. Remi Weekes är definitivt en regissör att hålla ögonen på. Se denna en mörk kväll/natt, INTE när det är soligt och ljust. Bara ett tips. Om du också vill bajsa ner dig.

.

.

7. Breaking surface
Regi: Joachim Hedén

Det görs alldeles för lite genrefilm i Sverige! Vi kan ju, ofta, när vi försöker! Breaking surface är en gastkramande dykar-action som utspelar sig under vatten i norsk vintermiljö. Här får man en soff-KBT-övning i både vattenskräck och klaustrofobi. Bra skådespeleri och supersnygga undervattensscener. Otroligt bra gjort!

.

.

.

6. Shorta
Regi: Frederik Louis Hviid och Anders Ølholm

Danskarna, dom kan dom. I alla fall om vi pratar om filmer i totalt avsaknad av ljus. För det här är ett kolsvart polisdrama som utspelar sig i en värld som skulle kunna vara Tunna blå linjen – när man släcker lampan. Tryck över bröstet och hopplöshet, det är så det känns när man ser detta nedslag i ett par danska polisers vardag. För jo, nog skulle det kunna hända i verkligheten. Nog…händer det?

.

.

.

5. Borat nästa film
(Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan)
Regi: Jason Woliner

 

Att en film som denna lyckades leta sig in i Oscarsfinrummet säger en hel del om filmåret 2020. JAG älskar filmen av hela mitt hjärta MEN inte fan har den i Oscarssammanhang att göra. Väl? När Borat kommer tillbaka fjorton år efter första filmen är det såklart nästan lika cringe som första gången och även om jag mentalt var beredd på detta skruvade jag på mig som en daggmask i soffan. Och skrattade så jag trillade ner på golvet. Dansscenen med Borat (Sasha Baron Cohen) och dottern Tutar (underbara Maria Bakalova) går till historien som bland det roligaste jag sett på film. Faktiskt.

.

.

.

4. Tenet
Regi: Christopher Nolan

Första titten var svår. Jag blev förbannad, fan så svårt det var att hänga med och fatta vad jag såg. Men jag är envis som synden och gick och såg den igen på bio. Då, då, DÅÅÅÅÅÅ sa det KLICK och allt föll på plats. Tenet är en fröjd för både ögon, öron och hjärna och John David Washington visade att han ensam kan hålla en storfilm på sina axlar. Eller ja, ensam och ensam, man måste ge effekterna cred också. En vattendelare till film (har jag förstått) men den funkar på mig. A lot.

.

.

.

3. Berts dagbok
Regi: Michael Lindgren

2020 var året då Jönssonligan skulle smasha in en juldagskomedipresent till hela svenska folket men det blev ett magplask av Guds nåde. Istället var det ett annat gäng som hittade tillbaka till vita duken på ett betydligt bättre sätt, ett gäng som gav mig en otroligt trevlig bioupplevelse förra sommaren, så pass trevlig att jag ville se om filmen direkt den var slut. Det är alltså Bert, Åke, Klimpen och Lill-Erik som nu får sällskap av Amira och Leila och det blir ett jubelkalas i magen av att se barnskådespelarna briljera i denna jätteroliga och supercharmiga film. En film för alla åldrar som ALLA kan njuta av.

.

.

.

2. Promising Young Woman
Regi: Emerald Fennell

När eftertexterna rullar och man sitter där och kippar efter andan, försöker skrapa upp hakan från golvet och känner tomheten och maktlösheten i hela bröstet DÅ fattar man exakt HUR. JÄVLA. BRA. OCH. SMART den här filmen är. Carey Mulligan är strålande, Bo Burnham är alltid guld men framförallt är detta manusförfattaren och regissören Emerald Fennells film. Tack säger jag bara. Tack!

.

.

.

1. The invisible man
Regi: Leigh Whannell
.
Ingen film lyckades ta sig fram och slå den allra första 2020-filmen jag såg förra året. The Invisible Man är i mitt tycke en perfekt skräckthriller med en OTROLIG Elisabeth Moss i huvudrollen. En sämre skådis i den rollen och filmen hade fallit platt. Nu tror jag på henne. Jag känner hennes rädsla. Jag fattar vad hon ser fast det hon ser inte finns.

 

Filmer som haft premiär 2020 och som skulle haft en plats på 2020-listan om de inte enligt IMDB haft ett annat produktionsår:
Sound of metal (2019)
Babyteeth (2019)
End of sentence (2019)
Motherless Brooklyn (2019)
Just Mercy (2019)

Bubblare:
Själen (Soul)
Spring Uje spring
Catwalk
Run

Obs!
Det absolut bästa man kan på “film” från 2020 är dock den filmade musikalen Hamilton (finns på Disney+). I min värld är det dock inte en film i egentlig mening men en UPPLEVELSE är det helt klart! Lin-Manuel Miranda for president! <3

{ 2 comments… read them below or add one }

Henke maj 16, 2021 kl. 19:00

Vad härligt med en årsbästalista som poppar upp här på bloggen. Och kul att bloggen inte är helt död i alla fall! 🙂

Jag funderar också på att dra ihop en slags preliminär topplista så snart jag sett 10 filmer som åtminstone kan funka någorlunda för en topplista. Jag har just nu en sju-åtta stycken “klara”, men så har jag inte ens sett 20 filmer från året 2020 än. Pandemin har dödat filmsuget lite…

Men när det blir dags då kommer det en inlägg!

Svara

filmitch maj 21, 2021 kl. 08:30

Säger som Henke har en 7/8 filmer på en lista so far bara ett överlapp Invisible man.

Svara

Leave a Comment

Previous post: