FIRST BLOOD

En ensam krigare, en loner utan familj, utan mening och mål hamnar i en liten stad. Han är där för söka upp en gammal vän men vännen visar sig vara död och den ensamme mannen blir än mer ensam.

Den ensamme mannen ser inte ut som alla andra, han är en udda filur och både du och jag vet hur udda filurer blir bemötta i små inskränkta städer. Det pratas skit, det sprids rykten, det gaddas ihop sig och blir det inte sverigedemokrater av urinvånarna så blir det i alla fall omänskliga utfrysare och mobbare som gör minsta viskning till en sanning.

Byhålans polis är inget undantag. Han gör allt som står i hans makt – och lite till – för att jaga ut den ensamme mannen ur staden. Men den ensamme mannen är inte vilken man som helst, han är vietnamveteran, han är John Rambo och när han får nog då ÄR det nog.

First blood är filmen som stoppade in Sylvester Stallone i mitt hjärta och tejpade igen det med hårdhomogaffa. First blood är en actionfilm som befinner sig i den absoluta toppen av listan bestående av världens bästa filmer – alla kategorier.

Jag saknar ord. Jag är bara kär. Det finns inget negativt att skriva och SATAN vad skönt det är ibland.

16 svar på ”FIRST BLOOD”

 1. Jag tycker inte du som Stallonefil lyckas förmedla hur bra den här filmen faktiskt är (ska läsa din text på bigger boat senare).

  För mig är First Blood Stallones bästa film någonsin som skådespelare, klart bättre än den i jämförelse väldigt tillrättalagda Rocky.

  First Blood är också en av världens allra bästa Actionfilmer om jag ska yxa till en top 5 utan att analysera blir det ungefär såhär Terminator 2, The Wild Bunch, First Blood, Long Kiss Goodnight och Die Hard.

  Sen är det inte bara en av världens bästa actionfilmer den är också en av världens bästa filmer. Det underliggande budskapet om utanförskap och skildringen av en småstad är otroligt bra och även hela belägringen ute i skogen.

  I rikgtigt bra filmer samspelar alla elementen med varandra sömnlöst utan att något tar över. Det är exakt så First Blood funkar. Foto, Skådespeleri, manus, action allt är top notch!

 2. Joel:
  Jag skriver ju att jag saknar ord. Ibland är det så. Ibland är det bättre att filmen får tala för sig själv än att jag knapprar ner en massa superlativer som i sammanhanget i alla fall bara blir platta och innehållslösa. 🙂

 3. Joel igen:
  Jag läste din kommentar på Bigger boat och egentligen finns det inget sammanhang mellan krönikan och min First Blood-recension (om det var så du menade). Det var bara ett val från min sida att göra en riktig "Stallone-onsdag" av hela grejen 🙂

 4. Jag såg den precis för första gången (*skäms*) rakt igenom och trots att jag läst och verkligen gillade boken blev jag ändå förvånad över hur mycket budskap som faktiskt fans i den. Rambo är jävligt trasig och Stallone gör det jävligt bra.

  Och det är ju det här som är så himla svårt — ibland har man inte ord för att beskriva hur överjordiskt bra något är.

 5. Sofia:
  Precis! Om man inte sett filmen är det lätt att bara avfärda den som vilken 80-tals-action-drönare som helst, men det ÄR det INTE.
  Kul att även du har sett storheten i den nu 😀

 6. Tänk att en film som gjordes för 28 år sedan fortfarande är så bra! Och att bokens budskap finns med i filmen, det är ovanligt.

 7. Kommentarer är överflödiga när det gäller själva filmen och jag gillar självklart båda dina texter. Utöver det är jag mållös. 🙂

 8. addepladde:
  Speciellt kul att du gillade Bigger boat-texten. Svårt att veta var man ska lägga ribban, på sin egen blogg kan man ju lägga den hur lågt som helst men på andras….hua….läskigt! Eller vad tycker du? 🙂

 9. Jag håller helt med dig. På sin egen blogg finns det ett större utrymme att bara testa sig fram. Fungerar det inte så är det bara att testa något annat. Vilket jag gjort väldigt många gånger. Men du började kanonbra på BB! En utmärkt presentation av dig själv.

  Jag tycker dessutom det är rätt svårt att veta vad man ska skriva om över huvud taget därborta. Känns som att jag måste hitta en nisch och hålla mig till den. Du har ju paxat Stallone nu. 😉

 10. addepladde:
  Jag känner likadant så jag håller mig till mina filmkrönikor. Det är bara dumt av mig att bege mig in på jaktmarker jag inte behärskar. Så jag skriver på mitt sätt om det jag gillar, så får det bli som det blir.

  Gör likadant du så blir det mååååånga inlägg om Sylvester ;D

 11. Jag ska försöka! 🙂

  Vet inte hur många gånger jag tänkt ha ett Stallone-tema på min blogg, men det är ju så förbaskat svårt att skriva om hans filmer. Jag har ju nästan bara positiva saker att skriva och det blir lätt så tråkigt att läsa.

  Det är inte lätt alla gånger. 😉

 12. Synes ikke First Blood er en actionfilm, dramathriller er mer passende. En person mister livet, og det er et uhell. First Blood har så mye å si om gamle helter som sliter med PTSD og systemet som svikter i dagens samfunn. Litt action er det, men filmen fungerer mer som The Fugitive og en hjerne som kortslutter grunnet opplevelser i fortiden.

  For min del er ikke dette en vanlig actionfilm jeg vil huske fra 80-tallet, filmen er for god til det. Det er en film som klarer å sette PTSD på kartet og Sly som viser hvor god han er som dramaskuespiller.

  Eneste som er ødeleggende er Richard Crennas komiske rolletolkning og slutten. Spoiler: John Rambo skulle egentlig dø, men hvis jeg ikke husker feil ville ikke Sly det. Han mente det var et feil signal til de som sliter med PTSD, og han ville at John Rambo skulle overleve. Jeg skjønner han tankemåte, men for min filmopplevelse hadde en død John Rambo vært perfekt. Da hadde det blitt full pott på karakterskalaen. Den dystre og skitne atmosfæren tilsier at han vil dø. Richard Crenna overtok rollen når Kirk Douglas trakk seg. Han ville at John skulle dø, men det ville ikke Sly (hvis jeg husker riktig), så Crenna fikk aldri tid til å finpusse rolelfiguren han spilte. Det er lett å se!

 13. @Captain Charisma: Jag håller definitivt med om att Crennas karaktär står sig rätt slätt mot Stallone och Dennehy. Det är något med den där trenchen 😉

 14. Captain Charisma:
  Nej, First Blood är kanske inte en regelrätt actionfilm, det har du rätt i. Den är svårplacerad tycker jag. Den är ju sorglig med, den ger mig en stor ledsam klump i magen så på det sättet är den mer ett drama.

  Det "riktiga" slutet (i boken) vore det perfekta slutet – egentligen, men då hade vi ju inte fått se honom i del 2 och 3 och 4, så inget ont som inte har något gott med sig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.