Fredagsfemman #202

5. Tveksamt är inte det minsta tveksam

Behöver du någon ny podcast att lyssna på när alla dina andra tagit slut? Här kommer ett kanontips! Tveksamt är en podd som handlar om svensk film men inte vilka svenska filmer som helst och på vilket ”vanligt poddsnack” som helst. Nej, Tveksamt vill (enligt deras egna ord) ”ge kärlek till de svenska filmer som kanske inte nådde upp till den höjd eller publiksuccé som filmskaparna strävade efter” och det är precis det podden gör. Här grävs det ordentligt i filmer som tex Pillertrillaren, Zingo, Medicinen, Vittra, Besökarna, Pariserhjulet och Tre solar. Höjdpunkten av avsnitten är ofta mot slutet när dom ska hitta på hur den amerikanska remaken av diskuterad film skulle se ut med titel, skådisval och hela baletten. Här hittas podden.

.

.

.

4. Love Actually på TV imorgon!

Se det som både ett TV-tips, julklapp OCH filmisk allmänbildning (om du inte redan sett filmen). Imorgon kl 21 på SVT1 visas Love Actually! Ingen reklam så långt ögat når, bara suuuuuupermyyyyysig film som ger bästa sortens julkänsla i hela kroppen. Vill du höra mig och Steffo ösa lovord över denna film, klicka här.

.

.

.

3. Mina tankar om årets julkalender

1981 var jag nio år och tittade storögt på julkalendern som hette Stjärnhuset. Sif Ruud berättade om grekisk mytologi, stjärnbilder och rymden för Johannes Brost och jag fullkomligt sög i mig informationen. Noll tomtar, noll julmys, bara…utbildning. Egentligen. Tusen år till julafton, så heter årets omdiskuterade julkalender. Erik Haag och Lotta Lundgren är ciceroner genom ett Sverige som varit och visar hur vuxna, barn och i viss mån även djur haft det förr. Jag har egentligen bara EN sak att säga om detta: JAG ÄLSKAR DET! Jag har njutit av dessa dagliga kvartar när jag både blivit underhållen och upplyst och för mig finns det inget motsatsförhållande i detta men jag har förstått att många gnäller på just detta. Att det inte är ”tillräckligt hittipå”. Att det inte är en saga, inte ett äventyr eller ”juligt nog”. Vuxna jag hört säga just detta känns som samma typ av människor som inte ser På spåret för att dom ”vill slippa tänka på fredagskvällarna”. Antagligen samma vuxna som inte gillade Stjärnhuset när dom var barn tänker jag. Så….antingen fattar man grejen eller så gör man det inte. Jag fattar.

.

.

.

2. Disco-defenders-lördag!

Imorgon blir det discokulor, silverkläder, konfetti och rökmaskiner och nej, det är inte mitt vardagsrum jag snackar om nu, det är väl inte Mello än heller? Det ska helt enkelt bli ett riktigt härligt discoparty all night long med snälliskompis, god mat, sura drinkar och Alcazar på scen!

.

.

.

1. Star Wars på IMAX

Det känns som jag är sist på bollen med att se Star Wars (trots att den hade premiär i onsdags) men helt ärligt, jag skiter i det. Det var IMAX eller inte alls för min del och det var inte helt lätt att få biljetter till någon dag/kväll som passade mig och mitt kiddo-som-man-fortfarande-kan-muta-till-sällskap-med-en-biobiljett. Men det blir en dan-före-danföreställning och jag kan inte tänka mig nåt bättre sätt att lugna ner julstressen på. Om man nu är julstressad vill säga. I´m not. But I love IMAX anyway!

12 svar på ”Fredagsfemman #202”

 1. 5. En av mina favoriter. De har en bra balans mellan att håna filmerna och att ändå gräva runt och hitta det som är bra och att faktiskt förstå subtexter och sammanhang som filmerna gjordes i.

  4. Senast jag såg den blev jag mest störd över att de drar upp en massa elände som de sedan slätar över med fluffiga julfantasier. Det skär sig ordenligt för mig.

  3. Stjärnhuset låter bekant. Det är klart kidsen vill lära sig saker, de är ju som kunskapssvampar. Tråkigt att folk vill hålla tillbaka de små liven.

  2. Mycket nöje. Finns väl ingen anledning att inte ha så i vardagsrummet också, möjligen undantaget rökmaskiner.

  1. Det finns ett visst värde i att fortsätta ignorera allt SW7-hojtande en vecka till. För egen del blir detta årets juldagsfilm.

  1. Carl:
   5. Jag tycker dom lyckas analysera filmerna på ett väldigt nyanserat (och kul!!) sätt, även när det på pappret inte verkar finnas något ATT analysera. Väldans underhållande. Dock krävs det nog att man sett filmerna i fråga för att verkligen förstå exakt HUR bra podden är.

   2. Sant, det kan man skippa. Resten skulle jag kunna vänja mig vid att alltid ha men då skulle melloveckorna inte bli lika speciella 😉

   1. Härligt! Då har du nåt att se fram emot även när julafton är slut 🙂

   1. 5. Jag försökte se alla filmer innan jag lyssnade, men det blev ohållbart efter Förortsungar, Allt om min buske och IRL. Jag gillar ju att se dålig film, men ibland kan det bli för mycket.

 2. 5: Usch, vad rolig den lät nu då. Jag som bara skulle doppa tårna i podsjön 😉
  4: Så länge man kan förena nytta med nöje — what’s not to like?
  1:Håller tummarna för att söndag blir den stora dagen

  Trevlig helg

     1. Nope, jag är en metodisk podlyssnare och har därmed börjat från början. Men det räckte ju med tio minuters snack om Svart Lucia för att vara hooked 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.