Fredagsfemman #255 – En rundtur genom julens TV-tablå

5. Bröllop i Italien (Ikväll, SVT1, 22.00)

Idag är det dan före dopparedagen, kanske den bästa av alla julhelgens dagar – och då är det ändå varken jul eller helg än. Grejerna börjar falla på plats, det mesta är färdigfixat, inköpt, lagat, preppat, inslaget, påslaget, omslaget. Kanske fixar man det sista med skinkan ikväll, kanske ligger julmusten på kylning, kanske har man fixat sig en vörtbrödmacka med tunt skivad skinka och stark senap och ett glas iskall julmust lagom till Pierce Brosnan och Queen Trine Dyrholm intar Sveriges Television och visar var mys-skåpet ska stå. Svårt att inte charmas av den här filmen och ännu svårare att inte känna jullugnet i magen när den vanliga-men-ändå-icke-vanliga-fredagen övergår i julafton.

.

.

.

4. Ogifta par – en film som skiljer sig (Julafton, Sjuan, 11.20)

Är du en sån som ställer klockan i ottan för att inte sova bort en sekund av den här speciella dagen? Har du väldigt små barn med myror i kroppen som definitivt inte tänker sova en microsekund längre än nödvändigt när det vankas tomtar och paket? Svarar du ja på någon av dessa frågor börjar denna film på en alldeles perfekt tidpunkt: den då det är dags att (med eller utan knoddar) krypa upp i soffan och powernappa för att orka med dagen. Att göra det med Lena Endre, Suzanne Reuter, Peter Dalle och Johan Ulvesson i ögonvrån är inte dumt alls. Skulle någon nära familjemedlem inte fatta grejen eller kanske till och med bli sur, säg att du kräver detta för att bli ”kåt, glad och tacksam”. Vem fan kan neka nåt sånt, det är ju JULAFTON!

.

.

.

3. Klappjakten (Juldagen, TV3, 07.55)

Baksidan med att få powernappa igår var kanske att det blev din tur att gå upp i ottan med småfolket som är både övertrötta och sockerstinna från att ha smygätit julskum hela natten. Eller så är det du själv som har svårt att sova med sura uppstötningar och tusen tankar från gårdagen som måste sorteras i hjärnan? Hur som helst, du kan ju hasa upp strax före 8-snåret, slå på trean och titta på en sockerstinn jävel som är långt mycket jobbigare än en hel förskoleklass utan fröken i en JamJam-butik. Julen har aldrig varit gapigare och skränigare än såhär ÄVEN om du har släkten från helvetet på besök.

.

.

.

2. Klappjakten (Annandagen, TV3, 12.55)

Det är klart du somnade i soffan igår, jag fattar. Det bästa är att du får EN CHANS TILL att se filmen då TV3 klämmer ur visningsrätten till MAX den här helgen. Och idag är det inte ens arla morgontimmar som ska avsättas utan lunchen. En lunch som med fördel kan intas framför TV:n eftersom det ändå bara är gamla rester som ska inmundigas, gärna micrade sådana och det är okej att vägra svida om från favorit-mysbyxorna. Har maten en lite sån fadd smak såhär dagen efter? Det KAN bero på filmen, I´m just saying. Det smakar nämligen skit i munnen när man tittar på Klappjakten. Det är sen gammalt.

.

.

.

1. Jackass – The Movie (Annandagen, TV4, 00.10)

Tiden går fort när man har roligt och går någon helg fortare än julhelgen? Så mycket planerande och piffande för så få timmar…otroligt egentligen….och imorgon är det jobbdags igen. Känner jag mig själv kommer jag vrida ut Annandagen till sista droppen och kan man göra det på ett bättre sätt än att rodda med ostbågar och sista julmusten framför en nattfilm på en reklamkanal? Ja det är klart man kan göra det bättre men då funkar inte min fredagsfemma så som jag tänkt så håll med mig bara nu. Jackass – The Movie är en underskattad film. Jag lovar. Den är rolig som fan. Och knasig. Och spännande. Kolla bara in den häpnadsväckande twisten* på slutet!

.

*Klart som fan att det inte finns nån twist, men kanske att NÅN gick på den lätta och kan hålla sig vaken tills filmen är slut.

4 svar på ”Fredagsfemman #255 – En rundtur genom julens TV-tablå”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.