Fredagsfemman # 53

5. Filmåret 2012 – bra eller anus?

Det har stötts och blötts en del om hur dåligt filmåret 2012 var och jag håller fast vid min ståndpunkt, förra året var rätt mediokert. Letar jag femmor får jag ta fram stora förstoringsglaset men det är ett desto jämnare och bättre år om jag ser till filmer som hamnat snäppet under. Många starka fyror som ska försöka brotta sig in på min bästa-lista, en lista som för övrigt är i det närmaste klar. Jag har ett par filmer kvar att se innan jag spikar listan helt men jag har bestämt datum för publicering. Söndagen den 4:e mars kommer den upp på bloggen.

 

4. Claire Danes

Efter att ha sett henne med löständer i Temple Grandin, efter att ha bannat mig själv att jag slutade se Homeland efter fem avsnitt av första säsongen (fast jag tyckte det var sjukt bra), efter att det slog mig att jag sett henne som Julia i Baz Luhrmanns Romeo + Juliet sjukt många gånger och efter att jag sitter och väntar på Bille August version av Les Misérables i vilken hon spelar Cosette så känner jag att här är en skådespelande kvinna jag skriver på tok för lite om. *disssccchhh* Jag klappar helt sonika till mig själv på kinden, flippar upp henne på fredagsfemman och påminner mig själv – återigen – om vilken GRYM skådis hon är!

 

3. Min nyfunna kärlek till podcaster

Det som började med Har du inte sett den?-podden fortsatte med att jag under december månads mörka kvällar lyssnade mig igenom samtliga avsnitt av Värvet samtidigt som jag återupptog en av mina äldsta och mest kära fritidssysselsättningar: att rita. En vägvinnande kombination. Satan så bra jag mår i både kropp och själ när jag lyssnar på samtal utan musik och reklam och samtidigt håller i  – och använder mig av – en riktigt skön svart penna. Den mest otippade vändningen i det hela hände när Värvet-avsnitten tog slut. Vad skulle jag lyssna på då? Podcastar är en djungel och eftersom jag bara lyssnar när jag går och lägger mig är jag rätt känslig för röstlägen och där gick Filip&Fredriks pod bort direkt. Så jag gjorde det superkonstiga, jag klickade på avsnitt 1 av Alex&Sigges podcast. Jag trodde mycket om detta men inte att det skulle vara genialt. Vilket det är. Varje gång. Att använda sig av det svenska språket så tydligt, klokt, smart och på-pricken som Sigge Eklund och Alex Schulman gör, det gör mig varm om inte i kroppen så väl i hjärnan.

 

2. Filmspana…..näääää. Mello Del 2 jue.

Det finns ingen situation i vilken Filmspanarna hamnar på andra plats så den här helgen får Melodifestivalen en hedrande silvermedalj. Förra veckans premiärsändning hade en del i övrigt att önska om jag ser till den manliga programledaren och dennes idoga läsande från manuskorten men vad spelar det för roll när superkvinnan Gina Dirawi är där och styr upp hela tjotaballongen. Duktig är ett ord jag tycker rätt illa om men Gina är verkligen det. Hon är duktig. Det är en ynnest att se henne i livesändningar. Håll fast henne SVT. Ge henne den lön hon kräver, ni har det tillbaka mångfalt.

 

1. Filmspanarträffen

Imorgon ska vi ses igen, vi som har film och ord som största hobby och det är min första lediga lördag på en hel månad. Vilken härlig dag det ska bli – på många sätt! Vänner, bio, mat, dryck och filmsnack en masse. Vad blir morgondagens röda tråd? Django?

Om du läser detta, har en filmblogg och känner dig nyfiken på vad Filmspanarna är för nåt – mejla mig (fiffi@fiffisfilmtajm.se). Om du har en filmblogg och redan har bokat in skönt filmspanarlördagshäng  – vi ses imorrn!

11 svar på ”Fredagsfemman # 53”

 1. 5. Tjoho! En sen, men efterlängtad årsbästa-lista 🙂 Får man fråga om du går efter Sverige-datum när du klassar en film som är från ett visst år?

  3. Men-e. Du kanske får höra ett annat röstläge och tempo i och med F&F:s podcast, men du missar sannerligen något. Prova med att lyssna på andra tillfällen än när du ska sova. Knepet är att ta promenader och få gratis motion och samtidigt lyssna. Men då har jag å andra sidan inte lyssnat på Alex och Sigges podcast än. Har väldigt svårt för Alex Schulman och kan tänka mig att det är han som är den stora segraren i den duon eftersom jag vet att Sigge Eklund verkar väldigt säker i sig själv och dessutom väldigt kunnig på saker och ting, efter hans intervju i Värvet.

  1. dan:
   5. Jag tycker liksom inte att det är nån idé att försöka göra en rättvis lista när jag inte sett åtminstone alla ”storfilmer”. Men nu så, nu är dom sedda.
   Jag går inte efter Sverigedatum, jag går efter produktionsår.

   3. Jag hade samma ”problem” som du med Alex Schulman och det är nog därför jag är så väldigt positivt överraskad av podcasten. Han är jättemysig! Om du ger dessa två herrar en chans så lovar jag lyssna på Filip&Fredrik. Ska vi säga så? 🙂

 2. 5: Spännande!
  4: Good for you, Danes rockar!
  3: Ibland önskar jag också att jag hade ett fritidsintresse där jag kan lyssna på saker samtidigt. Å andra sidan dissar jag ju redan nu podcasts till förmån för ljudböcker, så det är kanske bara en dålig ursäkt?
  2 & 1: Yay, helt rätt prioritering.

  1. Sofia:
   3. Det går även bra att göra samtidigt som man tex skurar köket. Det är INTE mitt fritidsintresse 😉
   Men ljudböcker är ju en mer intellektuell form av samma sak och kanske är det förklaringen till att ljudböcker inte funkar för mig. 😉

   1. Hmm, jag kanske skulle se lite mindre film och knäskura lite mer kök? Eller kanske inte… 😉 Och det där med intellektualism kan jag intyga att det handlar helt om vilka böcker man lyssnar på 😉 Lite som med podcasts inbillar jag mig…

 3. 5. Yay för produktionsår. Jag har också bara några få filmer kvar att se från det mediokra filmåret 2012. Jag tror nog att jag skulle kunna vara klar med min lista runt samma dag som du…

  4. Kollar just nu på Homeland, prefekt som medicin för min Zero Dark Thirty cold turkey…

  3. Alex & Sigge är bäst. Sigges historia från Sydamerika, ”The complicity…” var bland det bästa jag hört. Någonsin.

  2. Mello var kasst förra veckan. Gina må vara bra, men hon har risiga politiska åsikter… Hon kan vara hur bra eller sprallig som helst på utsidan, men är hon svart på insidan så funkar det inte för mig.

  1. Hurra!

  1. Henke:
   5. Vore ju kul om vi kunde synka datum. Det är ju några veckor dit 🙂

   3. Jamenguuuud vad den mannen kan få mig att skratta!!!

   2. Tycker du det är SÅ illa alltså? Det här måste vi diskutera öga mot öga.

   1.Hurrraaaaa!

 4. Jag lyssnar på alla poddarna du nämner – även F & F, som är en klassiker och som jag absolut inte vill missa. Som podcastjunkie skulle jag särskilt vilja tipsa om The Moth, som består av historieberättande. Cirka 13-17 minuter långa avsnitt där folk står och berättar historier ur verkliga livet framför en levande publik på nån liten klubb. Mer än en gång har jag kippat efter andan eller fått något vått i ögonen. Min favorit-film-podcast alla kategorier är Mark Kermode and Simon Mayo’s film reviews, som är brittisk uti fingerspetsarna. God tvåa är Filmspotting, den första filmpodcast jag lyssnade på och en kär gammal vän vid det här laget.

  1. Jessica:
   Tack för tipsen, jag ska se om jag är redo att gå på podradioäventyr utanför Sveriges gränser 😉
   Försökte mig på F&F igår kväll men det funkar verkligen inte när jag ska sova, tar det när jag åker tunnelbana istället. Dom kommer definitvt överrösta pöbeln på tåget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.