GET THE GRINGO

10 maj, 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Den amerikanska filmen How I spent my summer vacation har fått en svensk titel: Get the gringo. Hahahaha. Fantastiskt. Jag kan inte sluta skratta. Det kunde inte tjejerna bredvid mig på förhandsvisningen heller. Jag däremot, jag kunde hålla mig för skratt – då. Jag köper mycket filmisk avföring men inte vad skit som helst.

Mel Gibson har rånat nåt, nån – vad? – iklädd clownmask och blir tagen av polis när han precis kraschat med bilen på den mexikanska sidan av landsgränsen mot USA. Hans kumpan är död. Pengarna, hoooorderna av stålars, stjäls av den mexikanska lilla grispolisen och Mellan hamnar i finkan. I den mexikanska, den som inte riktigt funkar som andra fängelser världen över. Här bor det hela familjer, här säljs det burritos i matiga kiosker, här säljs det sex i enmannatält, på helgerna är det tivoli med karuseller och prylar och det är liksom livligt och livsfarligt samtidigt.

Den lilla pojken (jag minns inte hans namn och han är namnlös på Imdb, Kevin Hernandez är däremot hans riktiga namn) bor tillsammans med sin mamma där i finkan och hon sitter inne för knarkbrott. Pojken har samma ovanliga blodgrupp som överkukkun på fängelset och när pojken blir lite äldre är det tänkt att pojken och hans lever ska offras, kukkun ska ”få” den för att själv överleva. Mellan blir självklart kär i mamman och tar sig an pojken som vore det hans egen son. Det är gulligt. Scenerna dom emellan är dom enda som fungerar, dom har bra kemi och lillkillen är duktig.

Om man slår upp schizoid i Nationalencoklypedin så borde en bild på denna filmaffisch dyka upp. Det känns nämligen som att den här filmen har en fyra, fem, sex olika personligheter och det är stört omöjligt att titta på filmen utan att bli vimmelkantig. Är det en actionfilm? En thriller? En romcom? Ett avsnitt ur Prison Break? Jag vet inte. Peter Stormare är med. Vem spelar han och framförallt: varför? Det enda jag vet är att filmen är så spretig att det är på gränsen till att den har ett existensberättigande.

Jag tycker Mellan sköter sig bra – och pojken. Ingenting annat. Sen ser jag att det är Mellan själv som skrivit manus och då börjar jag skratta igen.

Betyget är satt efter att jag kört sten-sax-påse med mig själv, bäst av tre. Etta eller tvåa? Det blev en svaaaag tvåa.

{ 17 comments… read them below or add one }

Sofia maj 10, 2012 kl. 08:10

Det är ju Mel, vem ska tala om för honom att det hela stinker?

Svara

Fiffi maj 10, 2012 kl. 08:36

Sofia:
Ingen som vågar – tydligen. Då skulle han ju inte få hålla på. Fast, som sagt, filmen är sämre än han som skådis.

Svara

Svart Noir maj 10, 2012 kl. 10:33

Haha, vilken ”svensk” titel. 😉
Förstår verkligen inte grejen med att översätta en engelsk titel till en annan engelsk titel. How I Spent My Summer Vacation borde ju dessutom vara lättare att förstå? Och The Help är ju lättare än Niceville. Nä, haha, nu börjar det gå överstyr när danska filmtitlar dessutom översätts till engelska i Sverige.

Svara

Fiffi maj 10, 2012 kl. 15:57

Svart Noir:
Jag förstår inte varför inte originaltiteln skulle duga – i alla lägen?

Svara

Svart Noir maj 10, 2012 kl. 16:10

Nja, en filmtitel som t.ex. 满城尽带黄金甲 kanske inte sitter som en smäck i alla svenskars munnar. (Drygar mig lite bara ;))

Svara

Fiffi maj 11, 2012 kl. 20:07

Svart Noir;
Dryga på dig du, den här gången har du ju dessutom rätt 🙂

Svara

Tommy maj 10, 2012 kl. 15:10

Nu är du ute å cyklar! Filmen heter originalt Get the Gringo men byttes till How I Spent My Summer Vacation…så det är ingen Svensk titel!!

Svara

Fiffi maj 10, 2012 kl. 15:57

Tommy:
Okej, det är inte enbart i Sverige den heter Get the gringo men den hette How I spent my summer vacation från början så vi kanske är ute och cyklar litegrann båda två.

Svara

Pladd maj 10, 2012 kl. 23:04

Det verkar råda lite oklarheter kring vilken titel som gäller. Jag röstar på Get the Gringo. Den är ju störtskön!

Filmen i övrigt håller jag mig dock borta ifrån.

Svara

Fiffi maj 11, 2012 kl. 20:07

Pladd:
Oavsett titel, det är en sunkrulle.

Svara

Pladd maj 13, 2012 kl. 13:45

Det tvivlar jag icke på!

Svara

Tommy maj 14, 2012 kl. 12:30

Nej den hette Get the Gringo från början, men Scott Adkins nya film El Gringo var på G så man bytte till How I Spent My Summer Vacation 🙂

Svara

Fiffi maj 15, 2012 kl. 07:39

Tommy:
Okej, fullt möjligt att du har rätt men det var inte den infon jag fick på pressvisningen. 🙂

Svara

filmitch maj 10, 2012 kl. 21:05

Uj uj uj vad jag inte kommer att se den här rullen. Tackar för varningen.

Svara

Fiffi maj 11, 2012 kl. 20:07

filmitch:
You´re welcome.

Svara

Movies - Noir maj 19, 2012 kl. 12:20

Som jag förstått det var arbetstiteln How I Spent My Summer, men nu heter den Get the Gringo. Nåja, vilken titel den än har så håller jag med om att det inte är någon höjdare. Mel Gibson står inte för regin så han är ursäktad. Han har trots allt gjort några toppfilmer som regissör, men hans val av roller är minst sagt konstiga.

När man inte vet något om en film kan det bli en härlig upplevelse. Nu blev det inte det. Get the Gringo är inte speciellt bra.

Svara

Fiffi maj 19, 2012 kl. 14:51

Movies-Noir:
Nej, den är inte det, den är inte bra alls. Väldigt spretig och konstig film. Jag tror den hade gått att rädda om dom koncentrerat sig på en av infallsvinklarna och inte försökt göra ett smörgåsbord av en limpmacka.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: