GET THE GRINGO

 

 

 

 

 

 

 

 

Den amerikanska filmen How I spent my summer vacation har fått en svensk titel: Get the gringo. Hahahaha. Fantastiskt. Jag kan inte sluta skratta. Det kunde inte tjejerna bredvid mig på förhandsvisningen heller. Jag däremot, jag kunde hålla mig för skratt – då. Jag köper mycket filmisk avföring men inte vad skit som helst.

Mel Gibson har rånat nåt, nån – vad? – iklädd clownmask och blir tagen av polis när han precis kraschat med bilen på den mexikanska sidan av landsgränsen mot USA. Hans kumpan är död. Pengarna, hoooorderna av stålars, stjäls av den mexikanska lilla grispolisen och Mellan hamnar i finkan. I den mexikanska, den som inte riktigt funkar som andra fängelser världen över. Här bor det hela familjer, här säljs det burritos i matiga kiosker, här säljs det sex i enmannatält, på helgerna är det tivoli med karuseller och prylar och det är liksom livligt och livsfarligt samtidigt.

Den lilla pojken (jag minns inte hans namn och han är namnlös på Imdb, Kevin Hernandez är däremot hans riktiga namn) bor tillsammans med sin mamma där i finkan och hon sitter inne för knarkbrott. Pojken har samma ovanliga blodgrupp som överkukkun på fängelset och när pojken blir lite äldre är det tänkt att pojken och hans lever ska offras, kukkun ska ”få” den för att själv överleva. Mellan blir självklart kär i mamman och tar sig an pojken som vore det hans egen son. Det är gulligt. Scenerna dom emellan är dom enda som fungerar, dom har bra kemi och lillkillen är duktig.

Om man slår upp schizoid i Nationalencoklypedin så borde en bild på denna filmaffisch dyka upp. Det känns nämligen som att den här filmen har en fyra, fem, sex olika personligheter och det är stört omöjligt att titta på filmen utan att bli vimmelkantig. Är det en actionfilm? En thriller? En romcom? Ett avsnitt ur Prison Break? Jag vet inte. Peter Stormare är med. Vem spelar han och framförallt: varför? Det enda jag vet är att filmen är så spretig att det är på gränsen till att den har ett existensberättigande.

Jag tycker Mellan sköter sig bra – och pojken. Ingenting annat. Sen ser jag att det är Mellan själv som skrivit manus och då börjar jag skratta igen.

Betyget är satt efter att jag kört sten-sax-påse med mig själv, bäst av tre. Etta eller tvåa? Det blev en svaaaag tvåa.

17 svar på ”GET THE GRINGO”

  1. Sofia:
   Ingen som vågar – tydligen. Då skulle han ju inte få hålla på. Fast, som sagt, filmen är sämre än han som skådis.

 1. Haha, vilken ”svensk” titel. 😉
  Förstår verkligen inte grejen med att översätta en engelsk titel till en annan engelsk titel. How I Spent My Summer Vacation borde ju dessutom vara lättare att förstå? Och The Help är ju lättare än Niceville. Nä, haha, nu börjar det gå överstyr när danska filmtitlar dessutom översätts till engelska i Sverige.

 2. Nu är du ute å cyklar! Filmen heter originalt Get the Gringo men byttes till How I Spent My Summer Vacation…så det är ingen Svensk titel!!

  1. Tommy:
   Okej, det är inte enbart i Sverige den heter Get the gringo men den hette How I spent my summer vacation från början så vi kanske är ute och cyklar litegrann båda två.

   1. Det verkar råda lite oklarheter kring vilken titel som gäller. Jag röstar på Get the Gringo. Den är ju störtskön!

    Filmen i övrigt håller jag mig dock borta ifrån.

   2. Nej den hette Get the Gringo från början, men Scott Adkins nya film El Gringo var på G så man bytte till How I Spent My Summer Vacation 🙂

 3. Som jag förstått det var arbetstiteln How I Spent My Summer, men nu heter den Get the Gringo. Nåja, vilken titel den än har så håller jag med om att det inte är någon höjdare. Mel Gibson står inte för regin så han är ursäktad. Han har trots allt gjort några toppfilmer som regissör, men hans val av roller är minst sagt konstiga.

  När man inte vet något om en film kan det bli en härlig upplevelse. Nu blev det inte det. Get the Gringo är inte speciellt bra.

  1. Movies-Noir:
   Nej, den är inte det, den är inte bra alls. Väldigt spretig och konstig film. Jag tror den hade gått att rädda om dom koncentrerat sig på en av infallsvinklarna och inte försökt göra ett smörgåsbord av en limpmacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.