GODZILLA

Jag antar att efter succén med Independence day så fick Roland Emmerich göra i stort sett vad han ville. Och vad ville den gode Roland göra? Jo, han ville återuppliva det japanska monstret Godzilla och flytta det till Manhattan. Var det en bra idé? Som jag ser det, både lite ja och lite nej.

Den här teasern visades på biograferna typ ett år innan Godzilla fick premiär. Funkade den på mig? Döööööööhh, jaaaaaaa! OM den gjorde! Jag var alldeles eld och lågor, det här kunde ju bli nåt alldeles superhäftigt. Sen kom trailern och javisst, den utlovade härlig action och läskigt monster i nån slags symbios av dom gamla Godzilla-filmerna och Jurassic Park. Visst kunde det bli bra, visst kunde det det.

Men. Det Jurassic Park har är hjärta, det dom gamla japanska Godzilla-filmerna har är charm, det Godzilla a la Roland Emmerich har är…Matthew Broderick! Hur tänkte Emmerich? Det skulle vara så roligt att veta hur faaan han kom fram till att just Matthew Broderick skulle få huvudrollen. Denna beiga man som jag inte skulle känna igen på stan även om jag var tvungen, han är så intetsägande som skådespelare och så asexuell som man att jag häpnar över alla som väljer honom i någon roll whatsoever.

Men, han knep rollen som Dr Niko Tatopoulos och nej, han spelar inte doktor han LEKER doktor, precis så känns det. Det hittills bästa denne man gjort i sin karriär är rösten till den fantastiske lille musen Despereaux och han borde ha slutat medan han låg på topp, det är min syn på saken.

Jean Reno, Hank Azaria och Maria Pitillo spelar dom andra stora rollerna och dom klarar sig fint även om det i dessa typer av film faktiskt bara finns plats för EN huvudroll: monstret itself.

I denna tolkning av Godzilla är inte ens monstret bra nog som jag ser det. Godzilla har samma utstrålning som Matthew Broderick, dvs nollkommanoll och det funkar inte riktigt om det ska hetta till. Visst är det maffigt och påkostat och bra katastrofscener men jag skiter faktiskt en hel hög i att det är just Godzilla som trashar staden, det kunde lika gärna vara utomjordingar, män med skägg eller dåligt väder, det hade varit lika intressant.

Jag ville så gärna tycka bra om den här filmen när den kom, jag har velat det båda gångerna jag sett om den men det går inte. Det är alldeles för mycket som tar emot. Filmens tagline – SIZE DOES MATTER – är visserligen sann, men det handlar också om vad man GÖR med det som är stort. Det kan inte bara vara snack, det måste till lite verkstad också även om det handlar om ett japanskt atombombsmuterat monster.

Eller för att översätta min åsikt om filmen till ett fint gammalt svenskt ordspråk: En stor kuk är en klen tröst i en fattig familj.

 

28 svar på ”GODZILLA”

 1. Jag har faktiskt försökt se den tre gånger. Somnade två av gångerna. Den tredje gången? Stängde av och satte på nån gammal Kung Fu-klassiker istället.

 2. För ändra lite på mitt uttalande ovan. Det fanns fler osedda än sedda på hans lista. Kanske lika bra det. 🙂

 3. addepladde:
  Eller så ser du några av hans andra filmer och sparar den här tills du är helt tom på filmidéer, dvs låååångt fram i tiden 😉

 4. Jag tycker ändå att den är undehållande i omgångar och har vissa rätt maffiga effekter. Broderick är beige, men när är forskare (framförallt plyschknätofsbiologer) inte beiga på film (såvida de inte ska besitta Genirollen)? Däremot tycker jag att Maria Pitillos roll är grymt osympatisk och därför underkänner henne som potentiellt loveinterest.

  Och så önskar jag att jag någon gång skulle kunna vara tillräckligt opryd för att faktiskt använda ditt för mig tidigare okända ordspråk 🙂

 5. Sofia:
  När du blir lika gammal som jag så kommer prydheten att försvinna och du kan använda the k-word precis så mycket och så ofta – och så offentligt – som du önskar.

  Men….men…..men…..vi ÄR ju lika gamla just precis nu! GRATTIS på födelsedagen!!!

  Just say after me: En stoooor kuuuk är en kleeeen tröst i en fattig familj. Du kan! Jag lovar!

 6. Två grattis-inlägg, man tackar 😉 Fast är inte ordspråket fel, är inte en stor kuk ibland den enda trösten som finns i en fattig familj? Ha, det gick! ;D

 7. Lite halvseg film och visst är Broderick (den numera rynkige tonåringen ) malplacerad i filmen, han HAR gjort bra filmer men då får vi backa till 80 talet.
  Jag är äldre än dig Fiffi men är nog alldeles för pryd i både skrift o tal. Jag får börja öva i oprydnad 😉

 8. @filmitch: Mäh, inte behöver vi backa så långt för att hitta bra Broderick?! Vi behöver väl inte backa allas egentligen: The Producers och en av mina favoriter, Election, där han enligt min mening är ypperlig.

 9. Sofia: jag skäms 🙁 att jag glömde båda filmerna du nämde, speciellt the producers då jag är minst sagt förtjust i musicaler. Broderick håller måttet i båda filmerna.

 10. Sofia och jag har trätat lite om vilken som är sämst av 2012 och Godzilla. Och efter som du tycker som jag så tar jag fajten hit och passar samtidigt på att nämna att det inte går att hitta din recension av 2012. Länken till 2012 under Katastroffilmstisdagar hela sommaren-rubriken verkar trasig.

  1. Jojjenito:
   Eftersom jag tycker att 2012 är en alldeles UTOMORDENTLIGT bra film (på gränsen till en fullpoängare) och att Godzilla är lite sisådär, den vill en massa men kan inte så mycket så håller jag såklart med dig.

   Att 2012-länken inte funkar är helskumt. Inlägget finns där (i alla fall ”från insidan”) men den går inte att hitta utifrån. Om jag inte får den att funka så publicerar jag om den. Ska gräva lite till. 😉

 11. Schyst! 🙂 Vill inte vara krånglig men det verkar inte gå att kommentera det nya 2012-inlägget och man kan inte se några gamla kommentarer heller.

   1. Jojjenito:
    Ibland är det skönt att kunna få ha en åsikt alldeles oemotsagd 😉

    Skämt åsido, jag vet inte varför kommetarerna på 2012 trilskas men jag antar att det är nån glitsch i överföringen från Blogger. Hur som helst är det inget jag förstår mig på, vilket är skönt att krasst kunna konstatera, ibland 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.