BACK TO THE 80´S: HÄROM NATTEN (1986)

.

.

.

Då när det begav sig var Rob Lowe och Demi Moore på topp av heting-ligorna för respektive kön.

Rob Lowes isblå ögon och hockeyben kunde få vem som helst på fall och Demi Moores vackra ansikte, kritvita tänder och whiskyhesa röst smög sin in i många tonårsdrömmar. Det är klart den här filmen blev en hit, självklart. Den var en hit även för mig trots att jag var en av få som inte riktigt förstod snygghetsvärdet i Rob Lowe. Han kändes lite för mycket som en levande reklampelare för Clearasil.

Härom natten är baserad på David Mamets teaterpjäs Sexual Perversity in Chicago. Den röda tråden i är förälskelse, sex, kärlek och relationer och vi får följa fyra personer som kämpar på med detta, Debbie (Demi Moore), Danny (Rob Lowe), Debbis bästa kompis Joan (Elizabeth Perkins) och Dannys polare Bernie (James Belushi).

När jag ser om Härom natten såhär 28 år senare kan jag känna en stor dos av nostalgi, jag tycker filmen har en viss charm men skulle jag se den för första gången nu skulle jag skratta läppen av mig. Demi Moores kläder är helt vansinniga men samtidigt, jag hade likadana 1986, vad garvar jag åt? Det är bara att acceptera att åren går och att inga trender består.

Historien är lika allmängiltig då som nu, det finns sällan något mossigt i berättelser om kärlek och relationer. Däremot musiken, den som jag ser som härligt 80-talsmysig, antagligen finns det många som ser den som just…mossig.

Det här är en film i temat som heter Back to the 80´s. Kl 12 och kl 18 presenteras ytterligare två filmer från 1986.

10 svar på ”BACK TO THE 80´S: HÄROM NATTEN (1986)”

 1. Här minsann en rulle jag som äkta varande 80-talsnörd gillade stenhårt då när det begav sig. Så pass mycket har nostalgin talat till mig på senare år att jag slog till och köpte den på nån nätrea i somras!
  Musiken är ju underbart representativ för sin tidsålder! Härligt.

  (Men varje härligt liten stund tycks också gå hand i hand med mindre ljusa ögonblick….känns det ju som ibland….det här var den sista filmen jag kikade på i somras bara dagar innan min egen tillvaro fullständigt rasade ihop. Man kan ju om man vill anmärka på den lite läskiga ironin här…speciellt med tanke på filmens innehåll…)

  Men JAJA…för hundan. En bra 80-talare är det ju i vilket fall som helst! 🙂
  Så är det ju!

  1. Steffo:
   Visst är det en bra 80-talare – och mysig. Så typiskt att det var just denna film som blev den ”sista” i ditt fall, klart att du drar paralleller… Å andra sidan om man ska tänka positivt, skönt att du inte såg Funny Games eller Cannibal Holocaust 😉

   Vet du att det finns en remake? Från i år faktiskt! Personligen är jag inte SÅ sugen på den.

 2. Herregud ja! Det får man vara tacksam över! 😉

  Ja jag läste lite om den nya versionen. Dock absolut inget som lockar håller jag med om. Känns som originalet är en film som ska få finnas ensam just bara i det avlägsna men nostalgiska 80-talet….

 3. Aktar mig mycket nogsamt för att läsa din text då denna film kan komma att dyka upp på en blogg nära dig någon gång under december månad…!

 4. Såg aldrig denna när det begav sig, men jag brukar ändå uppskatta en skön 80-talare när jag än ser den. Denna gick tyvärr inte riktigt hem hos mig. Tyckte den ville mer än den klarade av. Borde hållit sig till romantisk komedi istället för att försöka vara ett romantiskt drama. Blev lite för allvarligt och ledde till slut ingenvart.

  Stark tvåa till filmen.

   1. Ja, det finns ju många 80-talare jag såg då som jag älskar än idag. Sälllan jag ogillar en film idag som jag gillade då. Å andra sidan finns det många 80-talare jag ”hittar” idag som jag gillar mycket.

    I det här fallet tror jag att jag förväntade mig en lite annan typ av film, mer komedi än något annat.

 5. Jo jo en favorit när det begav sig 🙂 Det var ett tag sen jag såg den och tror att jag skulle störa mig på musiken samt Belushi något som jag inte gjorde då. Definitivt en värdig 80-tals film.

  1. filmitch:
   Om du får nån SF Anytime-voucher över så såg jag att remaken på Härom natten kommer dit snart. Kanske nåt att hyra en regnig kväll? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.