HUGO

Såna här filmer irriterar mig.

Hugo är en äventyrsfilm gjord för barn. Så långt är allting gott. Hugo är även en film som till största del är tillverkad vid en dator och det är också fine, såna filmer har en plattform, dom får fans och förtjänar en viss form av uppmärksamhet då dom oftast är oklanderligt gjorda.

Polarexpressen är också en sån typ film, liksom Time machine. Polarexpressen fick tre oscarsnomineringar 2005: bästa låt och två priser som handlade om ljud. Time machine fick en 2003, för bästa make-up. Hugo har blivit nominerad till inte mindre än elva (11!) Oscars i år och är därmed uppe i Ben-Hur-Titanic-Sagan om konungens återkomst-Purpurfärgen-klass (och två fler än till exempel Avatar) och det beror inte på att det är en särskilt bra eller annorlunda film, det beror på att MARTIN SCORSESE gjort en film han inte brukar göra. Tror jag. Nån annan förklaring har jag inte.

Det finns ingen synbar anledning till att hylla den här filmen. Jag har sett bättre, kidsen har sätt bättre, det är helt enkelt bara ett bra hantverk av en tämligen tunn story.  Kanske tycker du att jag med denna ”recension-eller-vad-det-nu-är” ger Oscar lite väl mycket cred och makt och det är sant, jag ger Oscar cred och makt eftersom det priset HAR med cred och makt att göra. Personligen tycker jag 2011 var ett riktig bra filmår och därför har en film som Hugo ingenting i Bästa film-kategorin att göra över huvudtaget. Det finns många filmer som med lätthet hade kunna tagit dess plats och därför blir jag irriterad, ja, nästan förbannad faktiskt.

Nu ska jag ta en Alvedon och lugna ner mig. Det är ju årets första Melodifestvial att se fram emot ikväll.

14 svar på ”HUGO”

  1. Henke:
   Du har alldeles säkert rätt men jag vill ändå bara ruska om nomineringskommiteen. Kom igen liksom, vadå bästa film? Skulle den här vara en av årets tio bästa filmer? Inte en chans!

 1. Håller nästan med dig helt o hållet Fiffi! Tyckte dock filmen var godkänd, en trevlig familjefilm helt enkelt. Man för helvete, vad är grejen med 11 oscar. Ge dom till Drive eller Warrior som jag båda tyckte var betydligt bättre!!!

  1. Arruba:
   Med 11 nomineringar är det svårt att INTE se filmen som en STORFILM men den är ju bara ett mediokert litet äventyr med en ganska tafflig liten kille i huvudrollen. Näe, här är det lite snett det tycker jag allt 😉

  1. Lisas syster:
   Det finns två filmer till i den här kategorin ( bästa film) som lider av samma ”idoldyrkan” tyvärr, det blir svårt att ta nomineringarna på allvar liksom…

 2. Fast det är ju inte Hugos fel att den fått så många nomineringar. Dessutom tycker jag man ska skilja på nomineringar och vinnare innan Ben Hur tas fram som referens.

  En film som Airport lyckades ju till exempel ro åt sig tio nomineringar och även om jag gillar den så är det naturligtvis inte någon storfilm i traditionell mening.

  Om jag nu ska vara lite gnällig utan att ha sett filmen, som jag för övrigt inte har några större förväntningar på.

  1. Pladd:
   Helt rätt, det är inte Hugos fel att Hugo blivit hyllad.

   Ben Hur fick ju faktiskt 12 nomineringar (och vann 11) men i vilket fall tycker jag det är jämförbart då det är nomineringarna jag skriver om. Om filmen vinner eller inte är en annan fråga, Avatar vann inte speciellt många kategorier till exempel och hur det går för Hugo får vi vänta två veckor med att se. Jag tror och hoppas att den inte kammar hem några priser alls, men det är ju bara _min_ åsikt.

 3. Har också sett Hugo nu och detta är en av gångerna vi är HELT överens 😉 Tyvärr var det tvunget att bli på en film vi inte gillade.

  Känns som Oscarsakademin vill kompensera lite vad man missat tidigare år när Scorsese borde blivit nominerad och framförallt vunnit för mycket bättre filmer.

  Efter en halvtimme satt jag och tänkte på vad filmen egentligen handlar om, vad den röda tråden är. Det fanns ingen. Sen kom den igång lite iofs och fick en röd tråd, men inte blev det mycket bättre.

  Scorsese älskar filmhistorien och det uppskattar jag verkligen. Men han borde ha kunnat göra något klart bättre med det här. Å andra sidan är filmen kanske fruktansvärt bra med, och (uppenbarligen) beroende av, 3D för det är det alla verkar hylla. Men jag är inte alls sugen på att se om filmen bara för att uppleva den i 3D.

  1. Movies-Noir:
   Även en film som är gjord för 3D-format måste ju ha en vettig handling för att bli intressant, det fattar ju ett dagisbarn men människorna bakom Hugo har nog haft aaaaningens för låga tankar om sina biobesökare.

   Trist att du inte tyckte den var bättre men jag förstår dig 😉

 4. Tycker väldikt mycket om Martin Scorsese då han gjort bådde Taxi driver och Tjuren från Bronx. Så jag tänkte att den här är nog bra. Visst den är inte dålig men absolut inte bra. Detta tro jag i och för sig inte att vi kan klandra Scorsese för då manuset är (presus som du skrev väldikt tunt).

  När det gäller Oscar är det väl ingen överraskining. Då det räcker att det är en stor film med snygga efekter för att kamma hem mängder med Oscars. Det är alltid dom lättillgängliga filmerna som få mängder med Oscaras. Och dom verkliga mästerverken får nöja sig med en enstaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.