INSIDIOUS

Det finns få offentliga rumsrena platser som på samma sätt som en biosalong uppmuntrar till närkontakt mellan två personer.

Det finns få filmgenres som underlättar till hudkontakt lika mycket som en riktig rysare gör.

Insidious är en sån film, en sån som inte bara uppmuntrar och underlättar utan även uppmanar till att hålla handen, fälla upp armstödet och hålla om, gömma ansiktet i datens nytvättade tröja eller helt enkelt bara hoppa högt samtidigt på given signal.

Familjen Lambert har flyttat in i ett stort as till hus. Pappan Josh (Patrick Wilson) jobbar mest hela tiden för att hålla familjens ekonomi flytande då mamman Renai (Rose Byrne) är mammaledig med parets tre barn, Dalton, Foster och lilla Elise.

Dalton smyger upp på vinden och råkar ut för en olycka och hamnar i koma bara dagar efter fallet. Samtidigt händer det onaturliga grejer i huset, det är poltergeist-fenomen, det är mystiska röster, det skymtas ansikten i fönster, det pratas om demoner och ja, det är en allmänt ganska tråkig stämning i kåken kan mhttp://www.blogger.com/img/blank.gifan säga.

Nu är ordet tråkig antagligen ett understatement som heter duga för om familjen bara haft tråkigt hade dom nog steppat av glädje. Dom har det rent läskigt, dom är rädda och jag och mina nerbitna naglar förstår dom.

Filmer som denna kommer alltid ha en publik även om den rent filmiskt har skavanker och nu i vårkänsle-och-sommarhormonstider är det den perfekta bio-dejt-filmen. Den är så pass perfekt att jag höjer betyget ett snäpp mot vad jag faktiskt tycker den är värd.

Det kallas mervärde.
Det kan också kallas ”jaaa-jag-erkänner-jag-sov-med-tänd-sänglampa-efteråt-syndromet”.

Filmen har biopremiär på fredag.

15 svar på ”INSIDIOUS”

 1. Som så ofta i skräckisar tycker jag, tycks vara enklare att starta upp dem än att avsluta dem.

 2. Wan har gjort en del bra filmer, har väntat lite på denna. Ska ses inom en snar framtid 🙂

 3. Sofia:
  Gäller även väldigt många böcker tycker jag. Första halvan är kanon, sen går det utför. Svårt att hålla ångan och engagemanget uppe både som filmmakare och författare antar jag.

 4. Vrångmannen:
  Det är inte ofta det ska gudarna veta men det händer ibland – IBLAND – att ni tycker lika 😉

 5. Vrångmannen igen:
  Det kan också vara så IBLAND att jag skriver fortare än hjärnan tänker.
  Jag menade såklart VI, inte ni. 🙂

 6. Är skräckfilmsfantast, har läst Fangoria sedan början av 80 talet. Hatar "tortyr porr" skräckisar (hostel & sånt skit) det var tråkigt redan i texas chainsaw massacre (originalet). Avskydde Paranormal activity. Har sett såpass mycket skräck att jag är petig med vad jag gillar.

  Insidious då? Gillar den skarpt, den är välgjord och jag ville se den pga James Wan då jag gillar Saw och älskade Dead Silence.
  Insidous är en lågbudget film (som ursprungliga SAW) men en välgjord sådan. Influenser är Entity (Barbara Hershey var med i entity och är också med i insidious), Poltergeist & Amityville Horror.

  Början är trög, det är mera "hoppa till" sekvenser än krypande stämning men det betyder inte att den är dålig. Det är inga omotiverade "oj skrämde jag dig" eller "katten hoppar ur lådan" grejer utan det är integrerat i handlingen.

  Bästa skräckfilmen jag sett i år!

 7. Anonym:
  Kul att du gillade filmen så pass mycket. 🙂

  Jag tyckte den hade vissa likheter i skrämselkänsla med just Paranormal activity.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.