JACK REACHER

Så ser jag då äntligen till att få ändan ur vagnen och skriver om den här filmen. Det var ett tag sedan jag såg den men ser att den fortfarande går på bio. Det förvånar mig lite men gör mig samtidigt glad för Jack Reacher gör sig nämligen på bio. Tom Cruise gör sig alltid på stor duk. Han är som hobbitarna på det viset och då tänker jag inte enbart på längden utan på det faktum att vissa filmer verkligen inte gör sig själva rättvisa på en datorskärm eller en gammal husvagns-TV med tveksam färgåtergivning. Sagan om ringen är en sån film. Mission: Impossible – Ghost Protocol en annan och Jack Reacher en tredje.

Egentligen är det väl ingen speciellt med den här filmen men den funkar jättebra på mig. Tom Cruise är jättebra som den mystiske Reacher, han som kan slåss och skjuta, försvinna spårlöst och tänka logiskt på en och samma gång. Rosamund Pike som advokaten Helen som ska försvara en prickskytt som dödat sex till synes oskyldiga människor.

Rosamund Pike är en modern variant av kvinnlig Hitchcockfilmstjärna tycker jag. Flera gånger när jag ser henne i närbild tänker jag att hon hade fungerat både i Vertigo, Fåglarna och Psycho, hon har liksom ALLT som en stor skådespelerska ska ha och det slår mig att jag alltid tänker så när jag ser henne på film. Sen glömmer  jag liksom bort mellan varven hur bra hon är. Dumt. Ju.

För alla som inte sett A good day to die hard är första halvan av filmen sannorlikt väldigt spännande men för mig som sett Bruce Willis & son tokröja i Moskva faller lite onödiga bitar på plats kanske lite för tidigt. Men det gör inget. Jag blev underhållen ändå.

Filmen har ett ganska hackigt tempo. Långa perioder pratas det inte, sen blir det hårdaction, lite slapstick, lite suggestiv spänning och lite hyperintelligent katt-och-råtta-lek-snack, ja, lite som vilken sydkoreansk film som helst alltså fast detta är en helylleamerikansk produkt. Jag vet inte om tanken var att det här skulle bli den första filmen i en serie om denne Reacher men jag tycker nog det räcker bra med en film. Den här är god nog att stå på egna ben och smart nog att vinka adjö när den har chansen.

7 svar på ”JACK REACHER”

 1. Hooo! Överraskande högt betyg. Har iofs hört en del gott om den. Även dåligt iofs. Jo, Pike har ett klassiskt utseende som passat i en Hitchcock-film t ex.

  1. Jojjenito:
   Jomenvisst, en fyra är den helt klart värd tycker jag. Lite lökig bitvis men med en skön stämning. I sina bästa stunder fick jag Collateral-vajbs av den.

 2. Oj har glömt bort att jag sett filmen – helt ok men minns att Pike var lite av en besvikelse – brukar gilla henne men det var ngt med hennes karaktär jag ogillade .

 3. Har själv nyligen sett Jack Reacher och tyckte den började riktigt bra. Gillade verkligen det mesta och de satte ribban högt. Sen gick det tyvärr utför under andra timmen då det blev både overkligt och på sina håll korkat. Synd när de byggde upp det hela så bra. Kunde blivit en minnesvärd film från 2012, men det blev till slut bara en stark tvåa…

   1. Nej, faktiskt inte. Det var inget jag hade tänkt på innan jag läste din text, och inte heller då kände jag någon koppling. Kan ha varit någon scen kanske om jag tänker tillbaka, men Collateral är både en mycket bättre och mer verklig film. Dock gillade jag alltså inledningen i JR väldigt mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.