JÄTTEN

Jag kan lova att du aldrig sett en film som Jätten förut. Jag är så säker så jag kan sätta en ÅRSLÖN på att du inte gjort det! Hur många filmer du än sett i ditt liv så har du inte sett en film om en autistisk boulespelare som dessutom har nån slags svulst i ansiktet som växt över hans ena öga och som försvårar hans tal. Han kan nästan inte prata alls. Jo, han kan säga ”Zughi”, men det är också allt. Om det betyder tåg på tyska eller att han vill ha en avsugningen eller nånting heeeelt annat förtäljer inte historien MEN det blir namnet på Rikard och hans bouleparter Rolands lag när dom tillsammans kämpar för en plats i Nordiska mästerskapet i just boule.

Rikard har så himla svårt att kommunicera med omvärlden att han skapat sig ett alter ego i huvudet, en 50 meter hög jätte som knallar runt över stock och sten och den enda nära vän han har är Roland. Hans mamma försvann strax efter att Rikard föddes och han har inte haft nån kontakt med sin mamma (Anna Bjelkerud) sen dess men spelar boule för att göra henne stolt – och kanske få tillbaka henne?

Jätten är en rätt genom hjärtskärade film MEN den är varken svart eller utan hopp. Den är fin, den visar Rikard och hans vedermödor på ett härligt sätt, den har roliga och dråpliga scener, är visuellt jättesnygg och har otroligt vacker musik, skriven av Björn Olsson. Regissören Johannes Nyholm har gjort filmen med en dokumentär känsla och jag tycker det funkar jättebra, framförallt undrar jag om skådespelaren Christian Andrén som spelar Rikard lider av samma problematik som sin rollfigur i verkligheten. Om ja så blir jag så sjukt imponerad av hans skådespeleri och om nej så är jag fortfarande sjukt imponerad plus att jag hoppas att maskörerna överöses av priser. OBS!! Det är klart det är en mask. Eva von Bahr och Love Larson har varit framme igen! Magnifikt jobbat av duon som fick en Oscarsnominering för Hundraåringen och borde få en till nu.

Jag inser att Jätten trots sitt namn är en liten film som antagligen inte kommer nå ut till nån gigantisk publik men jag hoppas SÅ att jag har fel.

Jag var den enda i filmspanargänget som såg Jätten på Malmö filmdagar men mitt biosällskap Jimmy tyckte också om den. 4/5 från honom också. Och jag pratar om den i avsnitt 58 av Snacka om film.

Dock, till min stora glädje, blev Jätten oktober månads filmspanarfilm så nu är det några fler bloggvänner som sett den och jag fick en bra anledning att se om den. Precis lika bra gång två kan meddelas.

Här är filmspanarnas recensioner:
Sofia
Jojje
Johan
Och Joel sa att han ger den 4/5.

Du kan se Jätten på C More ända fram till 13 oktober 2018! Hurra!! Vill du ha en gratismånad är det bara att klicka här.

11 svar på ”JÄTTEN”

 1. SPOILERKOMMENTAR!!!
  Det var helt klart mindre speciell än jag hade fruktat, så du sålde in den väldigt bra 🙂 Däremot blev jag inte riktigt lika tagen av den, inte heller av Andréns skådespeleri.

  Men jag uppfattade inte att Rikard tidigare haft kontakt med sin mamma, främst eftersom han vet var hon bor och personalen vet vem han är. Jag tänkte att han kommer dit varje år på sin födelsedag och har ett kort ögoblick i brevinkastet med henne. Vilket på ett sätt gör det hela ännu mer hjärtskärande.

  1. Sofia:
   SVAR PÅ SPOILERKOMMENTAR!!!

   Vet du, nu när jag såg om filmen fick jag också känslan av att Rikard försöker hälsa på sin mamma oftare än jag tänkte första gången jag såg filmen. Kanske till och med varje år. Hon har ju trots allt en del Rikard-relaterade saker i lägenheten som hon inte borde ha fått dit själv Och det gör SÅ ONT i magen när jag tänker på det.

 2. Har fått tag på en gratisbiljett av denna, låter som att det är något man inte får missa, vilket jag redan gjort på filmfestivalen för några veckor sedan.

  1. Pappan:
   Alldeles riktigt, DU FÅR MISSA JÄTTEN! Och det är få filmer som är så värda biljettpriset som denna så även om du inte hade en gratisbiljett så BORDE du gå 😉

 3. Den här filmen, alltså. Tog med dotter 21 år. Hon var nog mer förtjust än jag. Tidig Ruben Östlund o som Roy Andersson för unga. Vi hade också diskussioner om vad ”zughi” kunde vara….de varade länge. Underbar film

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.