Skräckfilmssöndag: JIGSAW (2017)

14 oktober, 2018

Ibland känner jag att det här med skräckfilm är problematiskt. Som när en tioårings första fråga till en vuxen skolpersonal är: ”Vilken är din favorit-fälla i Saw-filmerna?”. Då blir jag rädd.

Jag glömmer ibland att jag är en vuxen person med en bra koll på vad som är rätt och fel, vad som är verklighet och fiktion när jag ser och skriver om filmer i den här genren men vad händer när väldigt unga hjärnor matas av allt för mycket filmer som denna? Alltså vi snackar väldigt unga och kanske unga människor som inte är helt stabila mentalt. Alltså, jag är inte helt bekväm med den tanken faktiskt.

Jigsaw är den senaste (men inte sista väl?) delen i Saw-franschisen som startade redan 2004 med kultfilmen (ja, KULTfilmen) Saw, kanske en av dom bästa skräckfilmerna i modern tid? Det Saw hade som gjorde den till något alldeles extraordinärt var en grundhistoria som berörde, jag brydde mig om vad som hände Dr Gordon (Cary Elwes) och Adam (Leigh Whannell) i det där helkaklade rummet. Problemet med många av uppföljarna är att dom BARA handlar om tortyrporr, i och för sig väldigt kreativ sådan men ändock rätt enahanda tortyrporr.

I Jigsaw tar manusförfattarna Josh Stolberg och Pete Goldfinger i från tårna. Alltså det är så mycket avskurna kroppsdelar, uppfläkta bröstkorgar (som det givetvis ska grävas med händerna i), sågklingor och andra vidrigheter, det är blodigt som fan och bara helt enkelt ISKALLT vidrigt mest hela tiden. Väldigt snyggt gjort – såklart – men som sagt, jag satt mest och tänkte på alla 10-åringar som sitter framför sina datorer, ensamma på pojkrummet med sina spretiga pre-teenie-tankar och som skrockar och myser åt det här übervåldsamma röran. Får lite ont i mammahjärtat men kan samtidigt inte toksåga filmen för SÅ dålig är den inte, inte som film betraktad. Jag gillar ju det där klegget för jag vet ju att det är film. Det är på ”skoj”. Men hur ung kan man vara och helt rätt igenom förstå det?

Här är en lista på resten av filmerna i temat. 

{ 5 comments… read them below or add one }

filmitch oktober 14, 2018 kl. 10:51

För många år sedan i början i min karriär frågade jag en 10 åring som hade vissa ”besvär” om helgen varit trevlig.
-Jodå vi hade filmmys.
-Vad såg ni?
– Mannen med den vita mördarmasken.
-????? Halloween ?!?
– Ja så hette den!
Och där gäller det att bita ihop för jag jobbar inte på fredagskvällar men väl dagtid mån-fre.

Svara

Fiffi oktober 15, 2018 kl. 20:33

filmitch:
Imponerande att du fixar att stänga av. Jag har svårt för det, vissa grejer gnager…

Svara

Sofia oktober 14, 2018 kl. 13:32

Men i perspektivet 10-åringar, har du främst problem med uppföljarna eller hela genren?

Svara

Fiffi oktober 15, 2018 kl. 20:34

Sofia:
Hela genren egentligen 🙂

Svara

Sofia oktober 17, 2018 kl. 07:33

Och då är problemet (som du iofs också säger) att det numera finns så pass mycket mer lättillgängligt jämfört med typ kannibal-filmer på 80-talet?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: