KOMPLETT GALEN

Rafael Edholm och Görel Crona är gifta med varandra. När filmen spelades in var dom det även i verkligheten.
I filmen ska dom sätta upp pjäsen Fröken Julie, Rafael ska spela huvudrollen och Görel ska regissera.

Dom har inga pengar men den kreativa viljan att få fart på repetitionerna så att som kan vara med på Strindbergsfestivalen gör att dom får tag i en replokal i Slakthusområdet (bakom Globen i Stockholm), i ett riktigt slakteri.

Rafael ska spela Jean och ska låtsasälska med sin motspelerska mitt framför ögonen på sin fru regissören (som kämpar med sin svartsjuka samtidigt som hon ska vara objektiv yrkeskvinna) på en bänk i ett metalliskt slakteri iklädd endast träskor, alltså, det är humor, det är buskis, det är gråtframkallande skrattkramper och jag faller pladask.

Det finns många många roliga scener i den här filmen och den bidragande orsaken till det är just låtsasdomkumentärkänslan och vetskapen om att vid inspelningstillfället så VAR verkligheten och filmen exakt samma sak för dom två det handlar om.

När jag såg filmen på bio så satt en gammal farbror på raden framför mig och skrattade så yvigt att han kom åt den där knappen på paraplyet så det fälldes ut över sina bänkgrannar. Sen skrattade han ännu mer.

Komplett galen är verkligen komplett galen. Som svensk film betraktad är den även unik i sitt slag och jag tror helt ärligt att jag aldrig förr skrattat så mycket åt något jag sett på bio talandes svenska, varken med eller utan dubbning.

 

8 svar på ”KOMPLETT GALEN”

 1. Minns den som en friskt fläkt som inte höll hela vägen riktigt. Borde i ärlighetens namn se om den. Den är ju regisserad av Rafael under pesudonym. Man önskar ju att Babas Bilar hade haft en tiondel av charmen som den här hade.

 2. Joel:
  Jag tycker den håller hela vägen och över mållinjen. Om inte skrattfest vore ett sånt urbota töntigt ord så skulle jag säga att den här filmen är just det: en skrattfest.

  Babas bilar var mer ett stort jahaaa.

 3. Jag jobbade med Babas Bilar och såg denna under inspelningstiden. Så det kanske förklarar varför jag förträngt den… har inga minnen direkt, men jag tror att jag tyckte den var rätt kul.

 4. Joel:
  Kul! Tack! Jag har sett dom första två men det var läääänge sen, men ska absolut kolla upp dom. Ska sätta tänderna i Headweb-prylen nästa vecka tänkte jag.

 5. BlueRoseCase:
  Jag blev lite passivt chockad av Babas bilar eftersom jag missförstått det och trodde det var en vanlig sjommig svensk komedi.
  Sp jag hyrde den en kväll med barnen.

  Dom var inte så stora då.

  Man kan säga att jag fick stänga av efter att det där huvudet sprängdes…

 6. Sprängdes ett huvud? Hahaha, jag minns inte mycket. Visserligen står den där i DVD-samlingen men jag känner inte direkt för att se om den. Jag fick den i present av en kompis med motiveringen "Det är nåt som du har sagt att du borde ha men som du aldrig skulle lägga pengar på själv…"

 7. BlueRoseCase:
  Mmmm, det var bra blodigt där ett tag och nej, det är inte en film du behöver se om (om du frågar mig) 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.