Tre om en: ROBIN HOOD

Robin Hood – Prince of thieves 1991

För femton år sedan satt jag på Rigoletto 1 på Kungsgatan och njöt. Jag njöt så till den milda grad att jag hade ståfräs på armarna.

Det var sååå häftigt, det var sååååå stort. Kevin Costner var snygg, Morgan Freeman tuff, Mary Elizabeth Mastrantonio var en jättsöt Marion med sitt mörka lockiga hår, Alan Rickman var klädsamt osympatisk som sheriffen av Nottingham och Christian Slater var ännu intressant som skådis.

Sen gjorde Sean Connery entre som Rickard Lejonhjärta fast han inte stod med i förtexterna, då steg jublet, folk stod upp och applåderade och då slog det mig att närmare en Errol Flynn-matiné än såhär kan man inte komma om man som jag är född i början av 70-talet.

Robin Hood – Prince of thieves är en färgglad full-fart-framåt-film som egentligen har allt man behöver för att tömma hjärnan på vardagsmåsten en söndagkväll. Visst känns den en smula mossig när jag ser den såhär många år efteråt, men jag minns känslan från första gången och jag håller fast vid den.

 

.

.

Robin Hood 1973

Disneys version av Robin Hood känner vi mest igen från Kalle Ankas julafton.

Den korkade vakten – ”Hon är säkrad gamla Bettan” – den tumsugande kungen, Sir Väs i vaggan, den helt perfekt tecknade stenfasaden som Robin klättrar över, Marion, broder Tuck, ”Mooooot Sherwooodskoooogen!” och oodelally oodelally hoppsan vilken dag.

Men precis som med alla andra dom där tecknade snuttarna vi matats med i väntan på julklapparna så finns det en långfilm där bakom som förtjänar cred.
Robin Hood är nämligen en alldeles ypperligt tecknad film, lika underhållande för både stora och små.

Dom svenska rösterna är så djupt djupt inpräntade i min hjärnbark efter åratal då jag som liten knatte lyssnade på sagan på band och bläddrade i den inkluderade sagoboken var gång jag hörde det speciella blädderljudet. Det är hemtrevnad och barndomsnostalgi i stämbandsformat. Tänk, det är Beppe Wolgers som Lille John, Ingvar Kjellson som Prins John, John Harryson är Sheriffen av Nottingham, Sven Lindberg är Sir Väs, Björn Gustafson (den äldre) är Broder Tuck, Birgitta Andersson är Lady Kluck och Rolf Bengtsson är tuppen Allan-i-dalen. Det är bara Robin Hood själv, Jonas Bergström, som jag inte har nån direkt relation till. På det sättet är jag ganska lik prinsessan Madeleine men det är också det enda sättet.

 

.

.

Robin Hood 2010

När Ridley Scott knäpper med fingrarna då kommer Russel Crowe knatande. Jag har ingen annan förklaring till att han tackade ja till rollen som Robin Hood än att han är i nån slags tacksamhetsskuld efter Gladiator eller att dom två är värsta bundisarna privat och att Crowe gör det här som en ”kul grej” för att kunna få hänga med Ridley.

Räcker det inte nu? Det går liksom inte att mjölka en ko hur mycket som helst, till slut sinar den och fortsätter maskinen pumpa kommer det bara blod och köttslamsor.
Jag kan historien och jag är trött intill leda på män i trikåer med en pilbåge som närmsta vän.

Cate Blanchett som Marion är…Cate Blanchett. Hon är aldrig dålig men hon verkar inte ha så värst kul på jobbet den här gången. Russel Crowe pendlar mellan geniala skådespelarprestationer (A beautiful mind) till fysiska roller det är svårt att såga (Gladiator) till ren avföring som detta.

Ridley Scott var länge en av mina favoritregissörer, herregud, snubben har gjort Alien, Bladerunner och Thelma&Louise. Men detta var på 80-och-90-talet. Nu är han inte lika cool och nyskapande och det ultimata beviset för detta är att välja att göra en remake på gamla matrester när han kan göra i princip vilken lyxmiddag han vill. Han har helt enkelt jääävligt dålig smak.

27 svar på ”Tre om en: ROBIN HOOD”

 1. Återigen ett kul initiativ! Kan i sammanhanget inte låta bli att puffa för boken Mannen från Barnsdale (http://bilderord.wordpress.com/2010/07/03/mannen-fran-barnsdale-2007/) där den gode Dick faktiskt har ett helt kapitel om RH-filmer, med ett visst fokus på de äldre,framförallt versionen från '39 med Errol Flynn.

  Men har du inte fel om låten i PoT? All for love var väl Three Musketeers och PoT var väl Everything I do med bara Bryan? Eller är jag helt ute och cyklar i minnet?

 2. Sofia:
  Helt rätt, my misstake och nu har jag rättat till det. Det är alldeles för mycket Bryan Adams i världen för att jag ska kunna hålla reda på det ;D

 3. Häftigt inlägg! Jag har faktiskt bara sett Disneyfilmen av dessa tre. Lite av Mel Brooks Karlar i trikåer har jag också sett!

 4. Jag har faktiskt inte sett Costners, vilket det verkligen ska bli ändring på.

  Känner igen mig i din beskrivning av bioglädjen. Filmupplevelse när den är som bäst! 🙂

  Men en etta till Russell? Jag tyckte han gjorde sin gubbe (för han är ju i den åldern) med bravur. Slow motion-scenen i slutet blev pilen í tavlan för mig. Där blev han Hood på riktigt. 🙂

 5. PoT har helt klart sina poänger, en film som gjordes innan både Costner och Freeman blivit totalt överutnyttjade.

  Disneys version är nostalgiskt klassisk, med en massa fina och smarta lösningar (jag gillar särskilt när Vääs hänger slingor på kanten av en tunna så det ser ut som om han har armar). Måste nästan ha haft den på skiva eller något för när jag såg den med originalröster kunde jag ändå höra alla de svenska rösterna. En kul medeltidswestern som inte behöver bry sig så mycket om att den inte hänger ihop så värst mycket händelsemässigt.

 6. Roligt grepp.
  Lesters RH med Connery o Shaw var riktigt bra tyckte jag men det var väääldigt länge sedan.
  Costners RH var fartfylld men Rickman var FÖR bra jag ville hellre se filmen Sheriffen i Nottingham än den jag fick se om träbocken i Sherwood.
  Disneys film är bland det roligaste de gjort.
  Crowes film är ganska miserabel. Vad jag tyckte finns här: http://filmitch.wordpress.com/2010/06/05/robin-hood-2010-usa/
  Gärna fler 3 into 1 bra grepp.

 7. Blir lite störd när du lyckas välja en massa filmer som jag inte sett på riktigt länge eller sett överhuvudtaget.

  *kliar i kommentarsfingrarna*

 8. Bara Äääälskar den med Costner, kan se den hur många gånger som helst…… Fast den tecknade går också bra :o)

 9. RJ:
  Jag hade inte mage att dra in Karlar i trikåer i den här trion. Den hade fått sämre betyg än Russell Crowes variant 🙂

 10. addepladde:
  En etta till Russell Crowe är i givmildaste laget. Fy satan så dålig film. Min sambo håller dock inte med, han säger att det är en film om alfahannar för alfahannar och antagligen har han rätt för jag fattar inte ett skit, men så är jag inte mycket till alfahanne heller 😉

 11. filmitch:
  Hahahaha, förlåt. Datorn hade ställt in sig på nåt konstigt sätt och tagit bort/lagt till bokstäver. Nu ser jag att du skrivit "bra grepp" och ingenting annat och nu fattar jag ;D

 12. Joel Burman:
  Du får ladda upp kommentarsbatterierna istället och tjoffa på ordentligt när jag skriver om "rätt" filmer 🙂

 13. Puh! blev rädd där ett ögonblick, bh-grepp:O
  Förtår av din sambos kommentar att jag troligvis sällar mig till skaran beta eller kanske t.om ypsilon hannar 😉

 14. Hei. Fin blogg. Morsomt at du har variert smak, ikke så mange jenter som har det, Jenter holder seg mest til komedie og romantikk.:)

  Er enig i det du skriver om Crowe og Scott, spesielt Ridley Scott som nok har sett sine beste dager som filmregissør. Kevin Costner er bare så mye bedre som Robin Hood enn R. Crowe, hvem skulle nå ha trodd det!

 15. Captain Charisma:
  Hej!
  Tycker du inte tjejer har varierad smak Hmmmm….då har du aldrig träffat på svenska filmbloggerskor ;D

  Apropå Ridley Scott så har han ju några Alien prequels på G nu så han har höga förväntningar att leva upp till framöver 🙂

 16. Nei, de ser mest Sex In the City og annet møl. 😉

  Har lave forventninger til prequelene, derfor kanskje jeg blir positivt overrasket, noe jeg håper på.

 17. Captain Charisma:
  Hahahah. Neeej du, nu har du allt fel.
  (och jag var tvungen att ringa en norsk kompis som förklarade vad møl betydde). 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.