Long kiss goodnight

3 november, 2010

Det finns oanade och slumrande förmågor hos oss alla. Det är Samantha (Geena Davis) ett levande bevis på.

Samantha tappade minnet för åtta år sedan men lever nu ett stilla liv med man och barn. Hon ser ut som en sån mamma som använder hårinpackning dagligen och är noga med fuktbevarande lotion efter duschen för att bevara ungdomlig spänst och lyster, inte för sin egen skull, nej för mannens för så gör man.

När ett gäng beväpnade män tar sig in i huset så knastrar det till i synapserna och kunskaper från förr vaknar till liv. Samantha tar död på inkräktarna som vore hon värsta elitsoldaten och minnesfragment börjar komma tillbaka. Med hjälp av världens sämst klädda privatdetektiv Mitch Henessey (Samuel L Jackson) börjar hon sakta med säkert att lägga pusslet som kallas hennes förflutna. Vem är hon? Hur kommer det sig att hon behärskar vapenhantering som värsta stridisen och framför allt: varför klipper hon av sig håret och blonderar det?

Long kiss goodnight är en perfekt helgaction med micropopcorn och en stor Cola i handen och trots att den har några år på nacken så håller den hela vägen. Det är inte överdrivna effekter, det är ren och skär tuffis-ös med en kvinnlig hjälte som är så ball och snygg att jag fanimej ser ut som Marty Feldman i soffan.

Jag älskade den här när den var ny och jag älskar den nu. Den är bara millimeter från ett toppbetyg och skillnaden i det här fallet mellan en femma och en fyra är bara lite lite magkänsla. Det är nåt som fattas, men det är så lite att det nästan är larvigt.

{ 36 comments… read them below or add one }

Sofia november 3, 2010 kl. 08:55

Kul att du lyfter denna pärla! Jag håller med till 100%, Renny Harlin och Geena Davis bästa? Och när sedan Brian Cox också förärar oss med sin uppenbarelse kan det ju inte bli annat än bra. Jag tycker vi sett alldeles för lite av Davis på sista tiden, har alltid gillat henne. "Pop goes the weasel", hahaha

Svara

RJ november 3, 2010 kl. 09:52

Coolt! Har inte sett den här rullen men den låter intressant.

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 10:29

Helt fel!!!! Det här är bland den mest klockrena fullpoängaren som finns! Utan tvekan också en av filmhistoriens mest underskattade filmer och en top 5 i action genren.

Fullkomligt älskar den. Om jag ska nämna några saker… Fan vad skönt med castingen att kvinnan är actionhjälten. Det var betydligt mer sällsynt när den gjordes och dessutom så skildras hon på ett j*vligt bra sätt av Geena Davis.

Actionsekvenserna, humorn övrig cast är också klockren. Dessutom innehåller den världens bästa setup/pay of ska försöka beskriva den bra i ett eget inlägg men det kräver att jag rippar ett par scener och lägger upp på youtube, orkar inte det just nu.

Men som sagt du har aldrig varit mer fel ute. Det här är en klockren fullpoängare.

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 10:35

Tycker det är lite konstigt att Fiffis Filmtajm inte är med här: http://storakulturbloggpriset.se/?p=128

Den enda av dom bloggarna jag följer någorlunda är onyanserat men jag tycker den är alldeles för ojämn och introvert för att vinna ett sådant pris.

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 11:36

Sofia:
Visst är den en pärla! En bortglömd liten actionpärla som förtjänar långt mycket mer uppmärksamhet än det fått – och fick. Geena Davis är saknad som tusan!!

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 11:37

RJ:
Ännu en film att lägga på måste-se-listan ;D

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 11:39

Joel:
Sån tur att min blogg är min blogg och att min åsikt är min åsikt, för själv tycker jag naturligtvis inte att jag är fel ute. Jag går på magkänslan och säger den "stark 4:a" så blir det en 4:a ;D

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 11:41

Joel:
Tack för att du tycker att jag borde ha blivit nominerad – det värmer, som fan!!
Bortsett från TV-planeten så har jag i stort sett lika många läsare som de övriga nominerade men kanske lite färre vänner i juryn? ;D

Svara

Plox november 3, 2010 kl. 11:49

Instämmer med både omöde och betyg, en förbannats skön actionrulle som funkar riktigt bra än idag. Men ändå känns det inte som det blir en femma – eller ptja den är ju i samma klass som tex Die Hard och det är en solklar fempoängare i min bok.

Hur som haver, skrev lite om Long Kiss här: http://www.plox.se/?p=1165

Kul recension också Fiffi – precis som vanligt. Tre tummar upp!

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 11:57

Plox:
Får man fråga var du har den tredje tummen?
Eller är du född och uppvuxen i Tjernobyl i slutet på 80-talet? ;D

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 12:41

Fiffi: Tycker det är skumt av en blogg att använda en jury istället för sina läsare att nominera kandidater till en bloggtävling.

Luktar riggat lång väg. En av kandidaterna "Älskade dumburk" uttrycker till och med förvåning över sin nominering och hintar om att det kanske är för lång och trogen tjänst eftersom den "nästan" vann förra året.
http://www.alskadedumburk.se/2010/11/alskade-dumburk-bloggprisnominerad.html

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 13:02

Joel:
Ja, jag läste det på hennes blogg. Jag brukade läsa den förut men hon skriver inte så ofta längre (vilket hon också påpekade) men det kanske inte har med saken i sig att göra? 😉

ÅÅÅ vad det låter som "Näääää, jag är inte bitter"! Hahahaha

Svara

Nicklas Astfors november 3, 2010 kl. 13:38

Oh, denna filmen var det länge sen man såg, det ända jag kommer ihåg är hunden som sitter och slickar sig i baken vid middagsbordet. Och någon yttrar sig att vad han är ute efter så borde han ha hittat det vi det här laget. 😀

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 14:08

Sorry kan inte släppa pajas priset på stora kulturbloggen. Här är listan på nominerade bloggar som juryn valde mellan för att slutligen nominera 5 st.

Film- och scenbloggar
Toppraffel
Weird Science
Teater Stockholm
Spektakulärt
Älskade dumburk
Onyanserat
Shoot me while I´m happy
Kulans place
TV-planetens tv-blogg
Bio.nu

Utav dessa har jag bara besökt Onyanserat och weird science (någon enstaka gång), ser att du har toppraffel på din blog roll så jag ska gå in där och kika. Men överlag känns det ju som de knappt googlat filmblogg överhuvudtaget.

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 14:11

Du kanske kan maila snubben som driver toppraffel för min dator hänger sig VARJE gång jag besöker sidan. Har inte ens kunnat se en e-mailadress som jag kan höra av mig till honom och säga det. Har försökt via Explorer på två olika datorer men det händer samma sak varje gång…

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 14:19

Nicklas:
Det är i och för sig en kul scen att minnas ;D

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 14:22

Joel:
Toppraffel-sidan funkar från min dator men jag hittar ingen mejladress nånstans 🙁

Angående listan du hittat så ja, vad ska man säga? Sett till dessa tio så borde Toppraffel absolut ha kvalificerat sig in på en topp-5, men flera av dom andra bloggarna vet jag inte ens vad det är för nåt. Kanske finns det en klurig baktanke som vi inte känner till? Hur som helst så skriver jag ju inte för att bli erkänd på det viset så jag kör på som vanligt och hoppas att fler hittar hit för att det är en läsvärd blogg för vanliga tjommar 😉

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 14:27

Lyckades ta mig in och skriva en kommentar hos toppraffel efter att ha installerat Opera.

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 14:29

Joel:
Med allt detta krångel får jag hoppas för Toppraffels skull att du gillar bloggen, annars lär du nog inte bli en stadigvarande läsare ;D

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 14:30

Fiffi: Emma Gray Munthes blogg är ju med där, känns extremt ryggkrafsande för hon uppdaterar nästan aldrig. Tycker bara att trovärdigheten för den här typen av pris blir minimal när man inte ens sonderat terrängen.

Vill också påpeka att jag själv inte anser att jag skulle bli nominerad. Mitt bloggande är på en helt annan (lägre, internare) nivå.

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 14:31

Fiffi: Eller hur, tala om tröskel… hann skymta en lång text om Psalm 21 som ser lovande ut iaf…

Svara

Sara november 3, 2010 kl. 14:46

Gud, vad härligt att jag inte är ensam om att älska den här filmen! Jag kommer aldrig glömma när jag kom ut från biografen, 16 år gammal och alldeles knäsvag av lycka efter att för FÖRSTA GÅNGEN ha sett en kvinnlig actionhjälte sparka rumpa på allvar på stora duken. Jag måste verkligen se om TLKG snarast. Mitt favoritcitat: "Life is pain. Get used to it."

Svara

movieshine november 3, 2010 kl. 14:52

Ååå en riktig pärla! =)

Svara

Joel Burman november 3, 2010 kl. 14:53

Sara: Vi var många som hade den känslan efter att ha sett den på bio. Jag kom ihåg at tjag kände mig också förändrad efter att ha sett den trots att jag inte är tjej.
Det här är en av få filmer där jag faktiskt skulle vilja se en cool uppföljare på.

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 18:07

Joel:
Dom kanske HAR sonderat terrängen? Dom kanske tycker att dessa tio på riktigt ÄR dom bästa bloggarna? Det är ju bara att acceptera faktum och erkänna att man inte håller med 😉

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 18:07

movieshine:
Hahaha! ÄNTLIGEN!!! ;D

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 18:08

Sara:
…och det går att höra Geena Davis röst i skallen när hon säger det 😀

Svara

Sofia november 4, 2010 kl. 08:13

@Fiffi & Joel: Blir det inte bara en väldigt annorlunda tävling om man använder jury istället för läsare? Å andra sidan skulle jag tycka att det i så fall vore vettigare att låta folk rösta på bloggar där juryn sedan utser en vinnare. Sedan kan man väl tycka att det borde finna mer värdiga kandidater än de på listan, men kan man tänka sig att de gått på någon form av professionaliseringkriterium? Alla bloggarna tycks ju arbeta inom fältet med exempelvis journalism (å andra sidan vet vi ju en filmbloggare som i alla fall har pressackerditering :).

Nog kan jag också tycka att Fiffis Filmtajm med råge borde kunna uppfylla nomineringskraven. Kan vi starta en kampanj? Fiffi for president!

Svara

f i f f i november 4, 2010 kl. 08:26

@Sofia & Joel:
Ni är för söta!! Jag blir verkligen glad i hela magen av erat engagemang! För mig är det mer värt än alla eventuella nomineringar och priser i världen!

Och Sofia, om det nu stämmer att man professionelllt måste jobba inom journalistyrket för att på pappret vara en bra filmbloggare, ja, vad ska jag göra mer än att överbevisa dom att det faktiskt går att vara färgsättare OCH skriva filmrecensioner. Det är inte ens särskilt svårt ;D

Svara

Joel Burman november 4, 2010 kl. 09:49

Sofia: Själva poängen med en blogg är ju läsarpåverkan. Därför tycker jag att åtminstone nomineringen borde skötas av läsarna sen skulle en jury kunna bedöma utifrån vad läsarna valt men helst ska ju läsarna även avgöra tävlingen.

När däremot juryn bestämmer vilka som nomineras och sedan även röstar i slutstadiet känns det rätt riggat.

Sen fanns det ett tidigare inlägg på deras blogg där man skulle föreslå bloggar och där skulle vi ju ha varit och pumpat länkar för fulla muggar såklart men jag tycker fortfarande att deras ursprungsurval är så klent, finns många bland blogrollsen härinne som hade platsat. Så deras pris känns väldigt internt och ryggdunkaraktigt eftersom de uppenbarligen inte ens provat att surfa runt lite.

Svara

Anonymous november 4, 2010 kl. 17:25

@Joel.
Sveriges bittraste bloggare.

Svara

Joel Burman november 4, 2010 kl. 18:51

Anonym: Kan helt klart förstå att ja ses som bitter i vissa sammanhang men i det här fallet har jag svårt att hänga med.

Svara

Joel Burman juni 12, 2011 kl. 00:37

Alla som gillar Long Kiss Goodnight mobilisera och rösta fram den som movie of the month på LAMB (large association of movie blogs)!!!

http://largeassmovieblogs.blogspot.com/2011/06/movie-of-monthlambcast-71-thing.html

Svara

Fiffi juni 12, 2011 kl. 00:57

Det är taget! Självklart Sickan!

Svara

Joel Burman juni 12, 2011 kl. 01:23

Bra för då kommer det skrivas en j*vla massa recensioner och dyligt om filmen. Jag kommer säkert dra mitt strå till stacken med en hämningslös hyllningsanalys!

Svara

fiffi juni 12, 2011 kl. 09:45

Joel:
Det tycker jag du ska göra alldeles oavsett om filmen vinner månadens film eller inte.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: