MAD MAX: FURY ROAD

Om jag ska börja från början så är jag inget fan av Mad Max-filmerna. Dom tre filmerna från 1979, 1981 och 1985 regisserade och påhittade av George Miller med Mel Gibson som Mad Max med uppspärrade ögon och sandig hockeyfrilla skulle sammantaget få en fyra av mig om jag skulle betygssätta direkt från minnet. Mad Max 1/5, The Road Warrior  2/5 och Mad Max beyond Thunderdome 1/5.

Förutsättningarna för att se George Millers nya skapelse var därmed jättebra, utan ironisk underton. Låga förväntningar är – liksom ett gott samvete – den bästa huvudkudden. Att Tom Hardy spelar Max gör visserligen en hel del för min sugenhet att se filmen, kanske inte för att han allena kan rädda den om det visar sig vara ännu ett ökentorrt postapokalyptiskt actionhaveri, men jag vet att han inte kommer göra bort sig. Han kommer vara den bästa Mad Max som går att frambringa. Att Charlize Theron har den kvinnliga huvudrollen som Furiosa gör mig ännu mer trygg. Hon är alltid bra, precis lika stabil som Tom Hardy.

Så jag köper mig en biljett, väljer bort 2D för en gångs skull då jag vägrar sätta mig i nån liten skitsalong med 70-tumsduk för att se den här filmen. Precis som med Furious 7 så känns det som att ju större duk och ju högre ljud desto bättre kommer jag tycka om filmen och med facit i hand (och brist på IMAX på hemmaplan) tänkte jag rätt.

Mad Max anno 2015 är ingen film, det är en upplevelse. Det är bara att tömma hjärnan, släppa sargen och bege sig in i en värld som osar högoktanig bensin och sällantvättade skinnkläder. Mad Max anno 2015 är en mash-up av öken-rock-opera, Pimp my ride och en helkväll med Cirkus Cirkör och 3D:n utnyttjas på ett ypperligt sätt.

Det brummas, gitarr-riffas, gasas, skriks, skjuts, sprängs, floffas, sploffas, kloffas, sprayas lite silverfärg, dödas, vattnas, tankas, lagas, rejsas, grejsas, funderas och dödas. Det sistnämnda en hel del. Mycket död blir det men det dödas på kreativa sätt och blir – faktiskt – aldrig tråkigt. Nej trist hinner jag inte ha för det går undan från första scenen till den sista och enda gången jag suckar är åt det klyschiga citatet i slutet på filmen.

Jag tycker det var härliga två timmar i sällskap av Max, Furiosa och resten av gänget. Jag gillade att hela filmen sjuder av Girl Power Deluxe och att den är snygg som ett helvete. Varenda scen skulle gå att pausa och tryckas som fototapet.

Sen måste jag tillägga att det trummas en hel del. Jaaaa….mmmm….samma typ av trummande som i The Dark Knight Rises….och Tom Hardy har en mask för ansiktet….och han pratar. Så SJÄLVKLART får filmen en redig fyra. Mitt logiska tänkande slutar nämligen fungera när dessa tre parametrar möts. Som tur är händer det inte alltför ofta.

Jojjenito har också sett Mad Max. Här är hans tankar om filmen. Filmparadiset går nästan ner i brygga av filmen, liksom Flmr-Steffo, The Nerd Bird-Cecilia,  film4fucksake och Filmitch. Fripps filmrevyer är aningens mer kritisk, liksom Sofia. Plox har också skrivit om filmen och nu även Movies-Noir.

21 svar på ”MAD MAX: FURY ROAD”

 1. Bortsett från ditt märkliga betyg på Road warrior , du kanske slant på tangenten och menade 5/5, håller jag med om det du skriver – finfin film det här. Hardy har skrivit på för tre filmer till så hoppas den går bra.

  1. filmitch:
   Det här är verkligen en ”typ” av film jag normalt sett inte gillar. Enahanda, en lååååång biljakt och inte så mycket mer än så. Den stora skillnaden mellan denna film och dom ”gamla tre” är att den här är såååå mycket snyggare och att den håller samma tempo hela tiden. Man hinner inte tänka efter så mycket 😉

   Men tre filmer till….frågan är hur mycket det går att utveckla det häftiga från denna film. Det återstår att se.

 2. Japp, håller med om det mesta. Skulle nog ha sett denna i 3D i den största salongen jag kunde hitta. I en 2/3-fylld salong på Saga (ettan iofs) så blev det inte så maffigt som det borde ha blivit. Å andra sidan funkade Furious 7 riktigt bra där.

  Och sen var det där med all hajp. Det gör ju att förväntningarna skruvas upp…

  Mad Max 3/5
  The Road Warrior 4/5
  Beyond Thunderdome 2/5

  1. Jojjenito:
   Det coola med filmen är att dom som gillar gamla Mad Max jättemycket verkar gilla den nya allra mest. Det hör inte till vanligheterna. Du är lite mer mittemellan när det gäller alla fyra 🙂

   1. Inlägg imorgon! Vad gäller Mel vs Tom skulle jag inte alls velat ha Mel i denna nya film trots att jag gillar The Road Warrior. Nu blir Max mer av en ikon, en figur som varje film kan fylla med det som passar. Hade Mel spelat Max hade det varit ”samma” Max som tidigare och då tror jag att filmen hade känts stagnerande. Men man vet ju aldrig…

 3. Kalasbra skrivet! Håller med om att citatet i slutet av filmen var lite too much. Det blev av någon anledning ännu värre av att det var på svenska (alltså inte som undertext utan direkt på duken). Annars gillade jag Fury Road som fasen. Sjukt bra. Sjuuuukt! Betygsfemman är inlämnad! 😀

  Mad Max 3/5
  The Road Warrior 4/5
  Beyond Thunderdome 1/5

  1. Vrångmannen:
   Ja det blev lite ”skrivet på näsan” när citatet dök upp – på svenska. Lite tacky carpe diem-varning nästan.

   När dyker recensionen upp på er blogg?

 4. Actionhaveri? Får ta den kommentaren med lika mycket allvar som att Tom Hardy med självklarhet är en bättre Max än Mel Gibson. Jag håller ju inte med varken din sågning av The Road Warrior eller din förutbestämda åsikt om Tom Hardy. Tom Hardy var inte en bättre Max. Miller gav honom inte ens chansen. Hardy skulle ha kunna ge oss mycket mer. Det vet vi sedan tidigare.

  Men härligt att du gillade filmen så mycket. Jag håller med om att den är en upplevelse. Jag gillar allt det du skriver om i andra halvan av din text. Förutom det där om de sablans ansiktsmaskerna!

  Jag ser verkligen fram emot att se om filmen och vem vet. Då kanske jag struntar i handling, karaktärsutveckling eller avsaknaden av riktig spänningen och bara njuter av filmen som en bergochdalbana. Då kanske den jackas upp till en 4/5 hos mig också. 🙂

  1. Henke:
   Det är klart du tycker bättre om Mel Gibson än Tom Hardy, du har ju en ”relation” med Mel som jag inte har eftersom du tycker om dom gamla filmerna. 😉 Hade du hellre sett Mel Gibson i även denna film, trots ålder och andra ”skavanker”?

   1. Bra fråga. Har inte spekulerat om det…

    Du verkar dock var med fokuserad på skådespelarens namn än hans insats i filmen just nu.Tycker jag bättre om Mel Gibson än Tom Hardy rent generellt sett? Nej. Båda har gjort bra filmer med bra insatser från dem själva och båda har gjort filmer som jag inte alls gillar lika mycket.

    Åter till din fråga. Jag skulle absolut hellre sett Mel Gibson i rollen som Max, just för att det var han som gjorde Max i de första filmerna. Bond-filmerna är nästa de enda filmer jag kan komma på där det är ok (med viss tvekan) att byta skådisar. I vilken annan filmserie har det varit lyckat att byta skådespelare för huvudpersonen…? En ny Rocky-film med annan skådis? En ny Harry Potter med nya skådisar i rollerna för super-trion? Nja.

    Är skavankerna du nämner skandalerna han har åsamkat? Gibson var riktigt bra i Expendables 3 i alla fall. 🙂

    1. Henke:
     Jag tänker att om man aldrig har sett en Rocky-film eller inte gillar filmerna eller aldrig har sett en Harry-Potter-film eller inte gillar Daniel Radcliffe eller inte tycker Mel Gibson är nåt speciellt som Mad Max då har man heller inte några jätteproblem med att byta ut skådespelaren. Jag kan ju bara anta att den ”rätta” Mad Max för dig är Mel Gibson alldeles oavsett vad du tycker om Tom Hardy?

     Han var himla bra i Machete Kills också, Mel alltså 🙂

 5. Jag såg filmen på bio den 20 maj.

  Filmen är två timmar, och det är nästan non-stop action! Det mesta är gjort på riktigt med stuntmän och man imponeras av alla fordon i filmen. En helt sanslös, sinnessjuk actionfilm som man bara måste se på bio! Helt klart en av mina bästa bioupplevelser! Som actionfilm är det 5/5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.