FILMSPANARTEMA: MÄN SOM SPRINGER

.

.

.

Ha! Denna månads filmspanartema var enklast hittills. Samma sekund som temat kläcktes visste jag vilken infallsvinkel jag skulle ha, det enda jag inte visste var hur mycket tid jag skulle lägga ner på inlägget.

Det finns nämligen en skådespelare som man tror sig ha sett sprungit i massor av filmer men som väldigt sällan – för att inte säga aldrig – har gjort det. Denzel Washington har nämligen gett dom långa kliven ett ansikte!

Denzel Washington har fucking promenerat sig igenom varenda actionfilm han varit med i. Med sin svagt framåtlutande gångstil och sina älgkliv har han lurat oss till att tro att han har bråttom, att det händer grejer, att han är snabbast på plats, att han till och med springer. Men nej, han springer inte. Han springer aldrig.

Min sko klämde när jag tänkte på hur ingående och djupt jag skulle ta detta tema, om jag skulle snabbspola mig igenom hela Denzels filmografi för att bevisa min tes eller om du helt enkelt får förlita dig på att jag kan min snabbgående Denzel. Det är klart att jag kan ha missat nån scen här och där men jag har tänkt på denna glödheta potatis (icke-springandet alltså) ända sedan Mo´ better blues (1990) och jag har sett i princip alla filmer han gjort – utom en. Den senaste.

Så, a woman´s got to do what a woman´s got to do, jag måste kolla in den senaste filmen för att säkra min tes: Denzel Washington är mannen som aldrig springer. Jag tar alltså temat, vänder det ut och in och tittar på 2 Guns!

Isländske regissören Baltasar Kormákur åkte till Hollywood och gjorde Contraband med Mark Wahlberg i huvudrollen. Den måste ha gått bra för han fick chansen att göra en actionfilm till med samma skådis. Denna.

Narkotikapolisen Robert ”Bobby” Trench (Denzel Washington) ska infiltrera en mexikansk drogkartell och jobbar hårt för att lura sin sedan 10-månader nyfunna vän ”Stig” att han är en i gänget.  Underrättelseofficeren Michael ”Stig” Stigman (Mark Wahlberg) ska infiltrera en mexikansk drogkartell och måste försöka samsas med partnern ”Bobby” för att undercovern inte ska avslöjas. En liten skön twist där alltså. När deras cover avslöjas och uppdragsgivarna släpper taget och miljontals kronor är borta tvingas dom samarbeta på ett helt annat vis, nu är det dom två mot världen.

Det var tänkt att Vince Vaughn och Owen Wilson skulle ha spelat huvudrollerna och jag tackar en högre makt att så inte blev fallet för både Wahlberg och Washington sköter sig och ger filmen en välbehövlig…tyngd. Dom gör sitt jobb men kanske inte så mycket mer men just här räcker det. Wahlberg pratar fort och är lite smårolig, Denzel har guldtandsprotes och ganska oklädsamt skägg.

Bill Paxton ser ut att spela exakt samma roll som i Edge of tomorrow, samma stelhet, samma mustasch till och med, men han är mer badass här och skulle kunna passa in i Inglorious basterds med sin look. Paula Patton som alltid känns som nånslags förorts-Jennifer-Lopez tycker det är försvarbart att visa tuttarna i en scen där det inte behövs.

Men nu till den brännande frågan. I en film som handlar om ”two guys on the run”, får vi se Denzel springa? Springer han i en enda scen, springer han en enda meter, springer han alls? Svaret är givet.

Nix!

 

Med stor glädje kommer jag klicka mig vidare och läsa om filmspanarvännernas tankar om män som springer. Gör det du med vettja.

 

Except Fear/Absurd Cinema

Filmitch

Fredrikonfilm

Fripps filmrevyer

Har du inte sett den

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

The Nerd Bird

The Velvet Café

 

 

21 svar på ”FILMSPANARTEMA: MÄN SOM SPRINGER”

 1. Det här är ju revolt! Plötsligt blev temat ”Män som INTE springer”!
  Undrar om det finns fler, nu när du nämner det. Det kanske finns endel slöa skådespelare som har ickespringande som en klausul i sina kontrakt, eller som helt enkelt är kända för att springa ”fult” och som man därför ser till att hålla borta från kutande?

  1. Jessica:
   Filmspanarrevolution? 😉

   Det finns säkerligen fler än Denzel, frågan är om det beror på slöhet eller att dom inte har springstil snygg nog för vita duken.

 2. Denzel är en man i min smak. Han har duperat en hel filmvärld – jag var övertygad om att han var en löpare av rang men här får man svar. Jag hade definitivt haft ickespringade som klausul i mitt kontrakt, om inga äckliga djur, och inga vattenscener och….. tur att jag har ett annat jobb 😉

  1. filmitch:
   Hahaha, ja det är nog tur att man inte är skådespelare, skulle bli många ”jag vill inte” i kontrakten 😉

 3. Aha, det var Denze. Denne värdige man. I choose to stroll, kanske han säger i kontraktsförhandlingarna.

  Men din spaning stämmer nog. Har vi sett honom springa? Hur är det i Man on fire? Springer han inte fram till lilla flickan Fanning?

   1. Henke:
    Jag har för mig att han inte ens springer i Man on fire, Att man ser honom som värdig beror kanske just på detta, att han lugnt och stilla hela tiden går fram genom livet (och filmerna).

    Jojje: Det är klart att jag kan ha missar nån scen i nån film och att han faktiskt lufsar snabbare än vanligt ibland men i det stora hela stämmer spaningen.

 4. Skön spaning. Som de andra säger, inget jag tänkt på innan men kan inte heller minnas någon scen där han skulle springa. Kanske i Fallen? Men det är väl bara att konstatera att han gjort bättre filmer än just den här.

  1. Sofia:
   Som sagt, det kan mycket väl vara så att jag blinkat sakta under nån film och därmed missat en snabb denzelsk tjurrusning men det kan banne mig inte vara ofta eller mycket. Men han tar väääääldigt långa kliv.

 5. Wow, imponerande fältarbete 🙂 Jag tror faktiskt att du har hittat DEN STORA ORSAKEN till varför man känner att Denzel Washington är en cool snubbe, en trygg man, en sån som behärskar sig även när han sitter i ett störtande flygplan. Jag har liksom bilder på näthinnan där jag ser honom springa, men det kan alltså vara rena fantasier? En förväntan på actionhjältar? Hur det än ligger till; kul spaning och grepp på ämnet!!

  1. Cecilia:
   Jo precis, frånvaron av springscener och snabba svettiga rusher gör ju att han känns rätt soft i alla situationer. Han går helt enkelt bara normalsnabbt, lite fortare eller lite lite fortare. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.