Sommar-Stewart: MIN VÄN HARVEY

9 juni, 2014

Vi har väl kanske alla någon gång känt att en låtsaskompis inte vore helt tokigt att ha? Några av oss har kunnat visualisera en sådan, några av oss sopar bort tanken direkt vid dörren för usch och fy det är ju psykiskt stört och några av oss skulle kanske vilja ha en men saknar fantasin.

Elwood P. Dowd (James Stewart) har inga problem med att se sin kompis Harvey, en visserligen osynlig men två meter lång kanin. Problemet med Harvey är att ingen annan ser honom och Elwoods närmsta släkt är tämligen trött på både kaninen och Elwoods underliga beteende och vill få honom inlagd på mentalsjukhus.

Det är nåt med den här filmen som gör mig så innerligt glad. Kanske är det för att Elwood är en sån genomsnällis. Han lever i sin egen lilla värld och vill ingen något ont, han är vänlig, pratar med alla och han ser sånt som andra inte ser och då menar jag inte enbart kaninen.

Elwood är som en mix av en termometer, en barometer och en dopplerradar, han läser av människor och lyckas på ett förunderligt sätt nå fram och säga rätt ord vid precis rätt tillfälle. Det är en egenskap som är få förunnat och träffar man på en sådan person i verkliga livet är det som att få en fin present, det är väl skitisamma om människan har en osynlig kanin vid sin sida?

Efter att ha sett Livet är underbart fick jag en riktig James Stewart-crush. Efter att ha sett Harvey kan jag säga att crushen håller i sig. James Stewart är en alldeles lysande skådespelare. Rollen som hans syster Veta Louise spelas däremot av en kvinna som inte är fullt lika lysande, i alla fall inte för hörseln. Josephine Hull heter hon och man skulle behöva ha öronproppar när man hör henne prata. Hon är en liiiten bromskloss för känslan med hela filmen men bortsett från henne finns det inte mycket att klaga på.

Jag skulle gärna dricka öl med en kaninkompis, eller nåt som är godare än öl. Lakritsshots kanske?

Movies-Noir har också skrivit om Harvey.

{ 12 comments… read them below or add one }

Snowangel juni 9, 2014 kl. 12:18

Underbara fina James Stewart! Vad roligt att du tog med en av hans filmer! Jag älskar den här så mycket.

Svara

Fiffi juni 9, 2014 kl. 17:39

Snowangel:
Det blir fler av hans filmer i detta tema, nio till för att vara exakt 😉 Har du sett att en remake (ev) är på g?
http://www.imdb.com/title/tt1484986/?ref_=nm_flmg_dr_1

Svara

Fredrik Gustafsson juni 9, 2014 kl. 16:26

Scenen i gränden bakom baren där han berättar hur han träffade Harvey för första gången är fantastisk. Så märkligt gripande.
Om du ska köra Stewart hela sommaren så måste du se när han var gäst hos Johnny Carson och läste en dikt om sin hund. Där kan man snacka om gripande. http://youtu.be/mwGnCIdHQH0

Samma regissör som gjorde Harvey, Henry Koster, har också gjort The Bishop’s Wife, med Cary Grant, och den har samma stämning, fast den är också sorgligare. Den är udda och jag tycker om den ännu mer än Harvey. (Finns på Netflix.)

Svara

Fiffi juni 9, 2014 kl. 17:50

Fredrik:
Det var ett väldigt fint klipp. Tänk att ha honom som morfar/farfar sittandes vid sängen när man är liten läsande sagor. Man skulle vilja stanna tiden då kan jag tro, Jag skulle även kunna tänka mig att vara en hund vid namn Beau. Men visst är det nåt speciellt när han berättar saker, kan vara om en hund, kan vara om en kanin som inte syns, kan vara om många andra saker (han berättar om mycket i sina filmer) men han låter så oerhört behaglig när han pratar. Så jättemysig.

Tack för tipset om The Bishop´s Wife. Jag ska absolut kolla upp den 🙂

Svara

Movies - Noir juni 9, 2014 kl. 20:02

En underbar film med en underbar Jimmy Stewart! Min favoritskådespelare alla kategorier, så självklart kommer jag följa temat 😀

Kan även skriva under på att The Bishop’s Wife är en klart trevlig film. En julfilm är det också. Föredrar Harvey, men absolut sevärd.

Svara

Fiffi juni 9, 2014 kl. 21:17

Movies-Noir:
Roligt att du är med på Jimmy Stewart-tåget! Det här är nog ett av dom roligaste teman jag skrivit om hittills – i alla fall ur min egen synvinkel – , jag har sett så många filmer jag inte haft en tanke på förut att se. Teman är bra på det viset, att man kan och får grotta ner sig i sånt man inte riktigt känner till 🙂

Är The Bishop´s Wife en julfilm eller en film som passar att se kring jul? Är det dumt att se den i sommarvärme?

Svara

Fredrik Gustafsson juni 9, 2014 kl. 21:34

The Bishop’s Wife utspelas runt jul, men det är ingen anledning att vänta med att se den!

Svara

Fiffi juni 10, 2014 kl. 07:10

Fredrik:
Jag lägger den i att-se-efter-vm-högen 🙂

Svara

Snowangel juni 10, 2014 kl. 08:04

🙂 hade missat rubriken “Sommar-Stewart” ..;) P Åååh!! vilket tema!! kommer följa det med lupp – bered dig på många Snowangel inlägg 🙂
Så KUL att fler uppskattar honom och minns honom!!

Svara

Fiffi juni 10, 2014 kl. 10:40

Snowangel:
Jättekul att du uppskattar temat och hänger med dessa måndagar. Han är verkligen en finfin skådespelare som inte bör glömmas bort på något sätt.

Svara

Sofia juni 11, 2014 kl. 05:15

Såg den här på TV ngn gång när jag var barn och minns förstås inte särskilt mycket av den — omtitt som ju blir nästan som en nytitt anbefalles. Härlig start på temat.

Svara

Fiffi juni 11, 2014 kl. 08:26

Sofia:
En osynlig kanin är alltid en härlig start. Hoppas du får chans att se om den, det är den värd 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: