Fredagsfemman #214

5. Kanonfilm på TV ikväll!

Sitter du i soffan ikväll och undrar vad du ska hitta på, zappa in på SVT2 kl 21.45 så får du se en riktig liten pärla. Broken heter filmen och här kan du läsa mina tankar om den.

.

.

.

4. Springfloden

Första avsnittet av Springfloden visades på SVT i söndags. Alla jag pratat med som sett det är jättenöjda, nästan lyriska. Jag känner mig lite tråkig. Jag tycker det var okej, inte mer och jag ids inte negga om undermåliga skådespelarprestationer och konstig casting MEN jag jag hade svårt för flera stycken. Inte Kjell Bergqvist dock. Han var kanon. Vad är det som är så bra?

.

.

.

3. Var hyr man ”smal” film?

Jag får titt som tätt frågan var man kan hitta vissa ”smala” svenska filmer, såna som oftast bara går upp på nån liten biograf i Stockholm och möjligtvis Göteborg och som sen inte går att hitta vare sig ”i sjön”, på streamingtjänster eller vanlig TV. Ett tips är triart.se. Där har jag hyrt många filmer och där kan man hitta en hel del filmer som inte finns någon annanstans.

.

.

.

2. Togetherness säsong 2

Alltså, andra säsongen har egentligen bara börjat på HBO Nordic men det är så bra att jag blir gråtmild! Säsongen fortsätter precis där den förra slutade och det ÄR så välspelat och smart skrivet och roligt och mysigt och jobbigt och BRAAAA! Hurraaaaaa för serier som denna – och halvtimmeslånga fullsmackade avsnitt.

.

.

.

1. Mellofinal!!

Årets Mello-resa har varit riktigt underhållande tycker jag. Många kanonlåtar, en fantastisk Gina, bra sidekicks-programledare, roliga instick av Jonas Gardell och Helena Bergströms ”gubbar” och ingenting tyder på att finalen kommer bli sämre. Ikväll kollar jag genrepet i Friends Arena och imorgon sitter jag och klappar på discokulan framför TV:n. Jag hoppas (och tror) att Frans eller Ace Wilder vinner. Vad tror du?

BROKEN

När We could watch movies sammanfattar filmåret 2013 har Gustav listat en film som nummer sju som helt gått under min radar. Broken. En film han jämför med Fish Tank. Fish Tank alltså!

Tim Roth vann Stockholms filmfestivals Bronshäst för Bästa manliga skådespelare 2012 för sin roll som den unga flickan Skunks pappa i den här filmen och inte ens när jag läser detta ramlar nån pollett ner. Jag har verkligen inte hört talas om filmen förrän nu.

Det är en dryg vecka sedan jag såg filmen och en dryg timme sedan jag tänkte på den sist. Däremellan har den ploppat upp titt som tätt i tankarna, den vill inte låta mig vara, den vill inte släppa taget, den knackar mig på axeln och vill vara med. Själv är jag inte så säker på att jag vill att den ska följa mig som en skugga, det är en hemsk film och en hemskt jobbig film att se men på nåt sätt är den kanske nyttig. Den ger perspektiv. Den känns så väldigt verklig och det är en verklighet som är så långt ifrån en mysig tomtebolycka man kan komma.

Jag kan inte låta bli att tänka på TV-serien Svenska hjärtan. En radhuslänga. Grannar som umgicks men som egentligen inte hade något mer gemensamt än adressen. Det var diskbänksrealism a la vardag i Svenneland, en icke överdriven sådan. Broken ger mig vibbar av Svenska hjärtan men ändå inte, ändå verkligen inte.

Vid en återvändsgata, precis invid en vändzon ligger en handfull hus. Ordinära smutsiga tegelvillor i en norrförort till London. I ett av husen bor en man, en ensamstående man tillsammans med sina tre döttrar. Mamman är död och pappan försöker sköta hem och liv. Det går inte så bra. Han är arg, döttrarna är arga, jobbig aura i den familjen helt klart. I ett av dom andra husen bor Rick, en utvecklingsstörd och genomsnäll pojke, tillsammans med sina föräldrar och i ett tredje bor Skunk, en elvaårig tjej med skinn på näsan som bortsett från sin diabetes tar itu med livets klurigheter på ett rätt skönt sätt. Hon pratar och gör, sätter ord på sina känslor och frågar om sånt hon inte vet. Hon känns trygg, som om hon kommer växa upp till en fullt fungerande och vältänkade ung kvinna.

Skunk (Eloise Laurence) bor med sin bror Jed och pappa advokaten Archie (Tim Roth) då mamman lämnat dom för en ny kärlek. Au pair-tjejen Kasia (Zana Marjanovic) håller familjen flytande, likaså Kasias pojkvän Mike (Cillian Murphy) finns till hands.

Jag vill inte riktigt berätta mer om handlingen, inte mer än att det händer grejer. Broken handlar om så mycket. Om att växa upp, om mobbning, om kärlek, om fördomar, om icke fungerande vuxna som skapar icke fungerande barn, om att dåliga saker ibland händer helt utan förklaring, om att överleva, förlåta, förstå, älska och att inte fastna i hat. Samtidigt är det det där med misärfilm som gör att många drar sig för att se dom, domedagskänslan, det där med att när allting till synes inte kan bli svartare så dras svångremmen till och det blir ännu svårare att andas, ännu vidrigare, ännu mer ner på botten. Och när man är där nere på botten så öppnas en lucka i golvet och man spolas ner i avloppssystemet och solen slocknar och luften fylls av oljesot och ögonen av små små metallstift.

Det är så långt ifrån tjosanhejsan man kan komma så jag förstår att man väljer att inte se skiten. Jag förstår att det är enklare att se Pretty Woman för trettisjätte gången eller titta på nån bonnlurk på TV som söker en fru. Jag tror bara att det ibland kan vara nyttigt att se sånt som inte är rätt igenom lättsmält.

Det som gör Broken till en MYCKET sevärd film i denna genre är skådespelarna. Jag tycker så mycket om att se Cillian Murphy spela snäll, att se Tim Roth spela normal och att se Eloise Laurence starta en skådespelarkarriär som (tror jag) kommer gå spikrakt uppåt. Att se Broken gör att jag känner mig tacksam både för det jag är, det jag har och hur jag mår men även tacksam för film som medium. Historier som berättas lika fint som denna förtjänar att ses. Av många.