THE STIG-HELMER STORY

1985 gick jag på högstadiet i en liten håla. En dag kom en skådespelare från Teater Sörmland och spelade pjäsen Den tappre soldaten Svejk. Skådespelaren hette Rino Brezina och han satte det första fröet i ett titta-på-teater-intresse som höll sig fast hos mig i många många år och som i viss mån fortfarande finns kvar.

Rino Brezina spelar läkare i The Stig-Helmer Story. Han är i bild i 12-13 sekunder kanske. Dom 12-13 sekundrarna får mig att tänka på det fina Svejk-minnet och det är dom 12-13 sekundrarna av filmen – och endast dessa – som får någon del av min kropp och/eller själ att reagera det allra minsta.

The Stig-Helmer Story är en MYCKET konstig film. Stig-Helmer och Ole Bramserud (Jon Skolmen) har känt varandra sen den första Sällskapsresanfilmen, det vill säga 32 år. Ändå säger Ole sådär oförhappandes över en pizza med kåldolmar och lingonsylt: Berätta the Stig-Helmer story för mig. Varför i hela världen skulle han säga så? Dom borde ju känna varandra rätt bra vid det här laget kan man tycka men nejdå, Stig-Helmer släpper besticken i ett huj och trots att han inte är dom stora ordens mästare börjar han berätta och vi får se den unge Stig-Helmer i korta klipp från hans uppväxt.

Att se The Stig-Helmer Story är lika spännande som att dricka vatten. Om den här filmen var musik skulle den ha tre BPM. Max. Det händer ingenting, INGENTING och det gör mig liksom ledsen på nåt vis. Jag älskar den första Sällskapsresan och den andra också i viss mån men nu har Lasse Åberg tagit upp den sunkiga illaluktande disktrasan från soporna och försöker torka rent köksbordet med en Wettexduk som såg sina bästa dagar för trettio år sedan. Det finns ingenting mer att berätta om Stig-Helmer och det borde Lasse Åberg ha förstått.

Till alla barnsliga män och alla förstående kvinnor står det innan förtexterna. Jag fattar inte ens DEN grejen.

PS. Eftersom den här säljs in som en ”familjefilm” så måste jag lägga till att betyget inte är enbart mitt. Detta är medelbetyget från samtliga åskådare i varierande ålder som såg filmen samtidigt som jag. DS.

Fiffis filmtajm tipsar: Julklappar till kräsna filmnördar

Precis som förra året så tänkte jag tipsa om en del trevliga julklappar som alla har film som det gemensamma temat. Såklart.

Coola t-shirts och hoodies finns det gott om här.

Självklart finns just den här tröjan redan i min garderob men det finns många fler motiv att välja bland för oss som inte nödvändigtvis handlar våra kläder på Vero Moda och Dressman.

 

 

 

Snoken är en supermysig serie som gick på TV i mitten på 90-talet.

Anders ”Snoken” Grip är en privatdeckare som löser allehanda uppdrag med hjälp av hunden Tubbe och sin sjukt snygga retrobil. Jag satt som klistrad framför TV:n och serien håller faktiskt än.

Boxen finns att köpa här.

 

 

 

 

Det finns mängder av filmrelaterade mobilappar att ladda ner och köpa och för egen del har jag snöat in fullständigt på filmquiz.

Movie Challenge och Doodle Movie är mina favoriter just nu. En perfekt ”julklapp” att ge bort till mamma eller pappa, bara att ladda hem till föräldrarnas Iphone till det facila priset av gratis eller 15 kronor.

Eller ge dom till sig själv vettja. Då är fritidsproblemen under julhelgen som bortblåsta.

 

 

SF´s hemsida kan du inte bara köpa presentkort (och dessutom få dom skickade till rätt adressat), du kan även köpa en hel del Twilight-prylar.

Det är inget jag själv önskar mig av tomten men jag vet ganska många (tjejer) som skulle bli glada av en Edward under granen.

 

 

 

 

 

Den nya filmen med och om Stig-Helmer har premiär på juldagen och har du en släkting eller vän som önskar sig en biobiljett till filmen så får du här ett tips på en uppdatering av julklappen: Boken The Stig-Helmer Stories.

Här kan du dessutom beställa ett signerat exemplar.

 

 

 

Den här fina tavlan full med filmcitat hittade jag här.

Nu är det ju rackarns lätt att skapa sig en egen med hjälp av en dator, en skrivare (eller penna och papper såklart) och en billig ram så varför inte ge bort lite kreativtet i julklapparna i år?

 

 

 

Sen vore jag ju outsägligt korkad om jag inte gjorde lite reklam för min egen webshop där det går att hitta en drös handgjorda  och personliga klappar.

Det mesta är min egen design men dom fina stansade halsbanden som en glad tjej vann här på bloggen i höstas (den som är på bilden, citat från Ice Age 2) som är gjorda av Annica Schröder går också att hitta där. 13 december är sista dagen för beställning med garanterad leverans innan jul.

Behöver världen ännu en film om Stig-Helmer?

Först var det charterresa, sen skidsemester och i tredje filmen segelbåtar. Fjärde filmen handlade om golf och den femte var new-age-flummig med ett hopkok av allsköns hälsorön.

På juldagen har den nyaste, senaste, sista (?) filmen om Stig-Helmer premiär och den heter kort och gott The Stig-Helmer Story. Denna film tänker gå till botten med hur Stig-Helmer blev som han blev och bjussar därmed på en tidsresa till hans barn-och-ungdomsår.

Min ganska självklara fråga är denna: behöver världen ännu en Stig-Helmer film? Är det ett filmiskt hål som gapat tomt i svensk film sen sist eller är det bara ett sätt för dom inblandade  att klämma stålar ur en framgångsrik franchiseserie? Känns Stig-Helmers barndom som en spännande och nyskapande infallsvinkel för en ny film eller är det en dålig ursäkt för att idéerna om den vuxna Stig-Helmer tryter?

Vad tycker du?

[Trailern kan du se här.]