LEGEND

Han kan göra bajskorvar till guldtackor, Tom Hardy! Vilken skitfilm som helst blir sevärd med honom i rollistan och alla som tror att jag på riktigt skriver detta av den ytliga anledningen att jag tycker han är snygg kan hoppa upp och sätta sig på en grep eller nåt.

Okej, visst ser han bra ut och visst är han supercool när han går (speciellt filmad bakifrån, i kostym, med sina sluttande brottaraxlar) och visst skulle han kunna få sitta i fåtöljen i vardagsrummet och hålla monolog på fredagskvällarna men ”snyggsnygg” tycker jag inte han är. Han har en blick som är supernärvarande och denna typ av intagande utstrålning har ingenting med snygghet att göra, inte på film och inte i verkligheten.

Med det sagt och med Legend i färskt minne, FY FAN vilket förhandlingsläge han har när det ska snackas gage framöver. Han kan ju bara droppa en utomjordisk siffra innehållande zillifillijoner nollor och vilken producent som helst borde kasta sig upp från stolen, spilla ut bubbelvatten, kaffemuggar och torra kanelbullar runt konferensbordet och vråla: HONOM SKA VI HAAAA med gult dreggel i mungipan. För SÅ bra är han!

Brian Helgeland har skrivit och regisserat denna film som handlar om tvillingarna Ronald och Reggie Kray som var gangsterkungar i London på 60-talet. Ron var den mer ”normale” av dom två, Reggie var inlagd på psyksjukhus/behandlingshem i perioder. Ron träffade Frances (Emily Browning), blev kär och gifte sig och Reggie var frigjord homosexuell och träffade bland annat en tahitier som han enligt egen utsago ”gjorde till en kringla”. ”I hurt him very very much”. Han är en man av extremt sköna onliners den där Reggie. Och inte så väldans stabil.

Ronald är inte heller stabil på sitt sätt och inte heller så bra på att hålla sina löften, något som Frances bittert får erfara. Om det nu är så bittert egentligen? Jag får känslan att Frances – logiskt – vet mer än väl vad hon gett sig in på men att nerverna inte riktigt håller för denna typ av leverne. Hon tar oss hur som helst genom filmen som berättaröst och även om jag kan tycka att det ”taget” kan vara mysigt på film (typ Harrison Ford i Blade Runner) så känner jag ofta att det är en billig lösning när manuset inte håller. Och det håller inte här.

Manuset är inte bra, musiken är verkligen inte bra, varken valet av instrumental ”mood music” eller dom tidstypiska hitsen. Helgeland har gjort det ALLDELES för lätt för sig. Att dra till med ”Chapel of love” med The Dixie Cups när det vankas kyrkobröllop, alltså va faaaaan. Tror han att vi biobesökare födda igår eller? F Ö R simpelt alltså. På många sätt lider Legend dessutom av dom sedvanliga based on a true story-fällorna där slutresultatet blir ett ”helt okej” men inte mer än så och i detta fall räddas detta ”helt okej” av….just det….du gissade rätt: Tom Hardy!

Hardy håller hela filmen på sina fyra axlar och han visar med sina versioner av Ronald och Reginald att han är kanske DEN – nu levande – bästa manliga skådespelaren av dom alla. Hade filmen varit bättre hade han varit en självklar oscarskandidat men nu känner jag mig tveksam till det. Hoppas dock jag har fel. Det är Tom Hardys år, det är Tom Hardys film, klart karln ska ha en oscarsnominering!

Vill du höra mig prata lite mer om Legend? Lyssna på avsnitt 12 av podcasten Snacka om film.

Fredagsfemman #199

5. Hur ute känns Steven Spielberg?

Ganska mycket va? Ändå kommer jag se Spionernas bro (som har premiär ikväll) då sonen är inne i en period (igen) av att ”vilja se filmer som har nåt värde”. Men varför måste alla Spielbergfilmer vara så jäkla långa? Kan han inte få ett Veckans uppdrag att göra en film som är 90 minuter? Och kanske….bra?

.

.

.

4. Call Girl på TV ikväll

En riktigt bra svensk film på en TV-kanal som inte pysslar med reklamavbrott. Sevärd som attans är den. 21.45 på SVT2. Min recension kan läsas här.

.

.

.

.

3. Alla kan äta julbord

Alltså, jävlar vad roligt det var! Och julmat som är så gott när man inte äter det för ofta! Igår var det premiär för den kombinerade föreställningen och julbordet Alla kan äta julbord på Artipelag i Gustavsberg och jag kunde ana att Lotta Lundgren och Erik Haag var lite nervösa där bakom utklädningskläderna men det gick ju hur bra som helst. Det var dessutom ett väldigt mysigt sätt att avsluta en konferensdag på. Och snart börjar julkalendern också. Med mer historieätarna! Härligt!

.

.

.

2. Festivalfilmer att hyra!

Kolla här alltså! Vilken grej! På vodeville.se kan man hyra en himlans massa filmer, bland annat 3571 filmer som visats på Stockholms Filmfestival 1990-2014! Det finns massor med filmer där som jag banne mig inte hittat nån annanstans (inte lagligt i alla fall). Där tänker jag grotta ner mig ordentligt känner jag. Wohooow! OBSOBSOBS! UPPDATERAD INFORMATION HÄR! Pga något luddig – men fortfarande väldans bra – sajt så har jag nu förstått (tack Jojje!) att man INTE kan hyra filmerna direkt på vodeville MEN man kan söka på filmerna och hitta VAR man kan hyra dessa. Alltså, det är en sajt som förenklar filmtittarlivet alldeles oavsett.

.

.

.

1. Tom Hardy och Tom Hardy

Idag har Legend premiär där Tom Hardy spelar båda huvudrollerna som tvillingbröderna Kray. Tom Hardys år fortsätter! Vill du läsa vad jag tycker om filmen får du vänta till på söndag, vill du höra vad jag tycker kan du klicka här. Vill du förstå Hardys storhet, se Lawless.

.

.

 

Fredagsfemman #174: Fem biografifilmer att se fram emot (och fem att kanske skrynkla pannan lite åt)

5. The Program

Lee Pace, Chris O´Dowd, Dustin Hoffman och Ben Foster som Lance Armstrong i Stephen Frears film om journalisten som gav sig fan på att bevisa att supercyklisten Armstrong höll på med fuffligheter under Tour de France.

.

.

.

4. Snowden

Med en rollista bestående av Nicolas Cage, Shailene Woodley, Timpthy Olyphant, Melissa Leo, Rhys Ifans, Tom Wilkinson, Joely Richardson OCH Joseph Gordon-Levitt som Edward Snowden. OCH en regissör som heter Oliver Stone. Det är klart att förväntningarna är rätt höga även om Herr Stone inte har gjort en riktigt bra film på väldigt länge.

.

.

.

3. Steve Jobs

Just när man trodde att man fått nog av Steve Jobs-biografier (den med Ashton Kutcher som Jobs kom för bara ett par år sedan) så känns denna hux flux riktigt intressant. Favoriten Danny Boyle regisserar, Aaron Sorkin har skrivit manus och i huvudrollerna ser vi Michael Fassbender som Steve Jobs och Seth Rogen som Steve Wozniak. Kate Winslet och Sarah Snook är också med i rollistan. Stora plus båda två.

.

.

.

2.The Danish Girl

Tom Hooper gjorde The King´s Speech och Les Misérables. Vackra och berörande filmer båda två. Nu ger han sig på den danska konstnären Lili Elbes liv, eller hette hon Einar Wegener? Eddie Redmayne spelar Lili och Alicia Vikander hennes fru Gerda. Amber Heard, Matthias Schoenaerts och Ben Whishaw ses i övriga stora roller. Det luktar pscarsnominering för Eddie Redmayne igen.

.

.

.

1. Legend

Jag älskar dubbelgångare-och-tvillingfilmer. Så mycket har jag lärt mig efter 42 år på jorden. Legend handlar om gangstertvillingarna Ronald och Reginald Kray som terroriserade London under 50- och 60-talet. Brian Helgeland regisserar och vem spelar båda syskonen? Tom Hardy såklart!

.

.

och som grädde på moset

 

Fem biografi-filmer jag av olika anledningar känner mig lite mer skeptisk inför:

.

5. Rocketman

Tom Hardy i all ära men här spelar han Elton John. Jag är skeptisk, jag kommer absolut att se filmen och jag hoppas givetvis att jag har fel.

.

.

.

4. Queen of the desert

Nicole Kidman spelar huvudrollen som Getrude Bell. Det är bra. James Franco och Robert Pattison har dom manliga huvudrollerna. Det bådar inte gott. Werner Herzog regisserar. Det kan bli hur som helst.

.

.

.

3. Bleed for this

Miles Teller, Aaron Eckhart och Ciaran Hinds i samma film, det är najs. Men behöver världen ännu en film om en boxare (Vinny Pazienza)? Det återstår att se.

.

.

.

2. Straight Outta Compton

Trailern är svinlång och urusel, Paul Giamatti är det kändaste namnet, det kryllar av kända hipphoppare som spelas av okända skådisar (Snoop Dogg, Ice Cube, Dr Dre, Easy-E) men jag somnar bara jag skriver det här…

.

.

.

1. Hands of stone

Ännu en boxningsboats! Ännu en boxningsfilm med Robert De Niro! Jag gäspar ihjäl mig.

.

.

.