Fredagsfemman #205

5. The Abominable Bride

SOM jag har saknat Sherlock! Jag hade inte riktigt fattat HUR mycket förrän jag såg årets ”specialare” och Sherlock-musiken drog igång. Jag fick kalkonhals! Måtte det komma nya avsnitt snaaaart.

.

.

.

4. Riktig film på riktig bio

Just nu går Quentin Tarantinos nyaste film The Hateful Eight som specialvisning på Rigoletto i Stockholm med paus och hela tjofaderittan. Den är som första film sedan 1966 filmad i Ultra Panavision 70mm. Jag tycker det är jättecoolt att den går upp på bio på detta sätt, så som Tarantino själv hade tänkt det kan man ju ana, och jag tycker det är smart av distributören att göra detta under två veckor innan den får ”riktig” premiär över hela landet. MEN. Är det verkligen bara EN biograf i EN stad i Sverige som kan visa den under rätt förutsättningar? Göteborg? Malmö? Umeå? Linköping? För visst finns det Tarantinofans lite överallt som skulle ha gått till biografen i sin hemstad om filmen visades på detta sätt? Klart det gör! Sverige är inte bara Stockholm!

.

.

.

3. Värm dig med det som funkar bäst

Det är svinkallt ute. Apjävlakallt. Jag tycker riktig kyla är otäck, ungefär som överdriven värme men man får liksom ta till alla till buds stående medel för att värma upp vardagen en smula tänker jag. Så jag dricker varm choklad. Det är trevligt. Och minimarshmallows är en väldans fiffig uppfinning.

.

.

.

2. The Descendants på TV. Ikväll!

Apropå punkt nummer 3, nu har man chansen att maxa intaget av chokladdryck och burra ner sig i soffan för klockan 21.45 på SVT2 visas en riktig kanonfilm (och helt utan reklamavbrott!) The Descendants från 2011, med en lysande George Clooney, Robert Forster och Shailene Woodley, är verkligen en sevärd film, så pass sevärd att jag nästan kan lova en gamnacke-fri tittning – trots att det är fredagskväll.

.

.

.

1. Transparent säsong 2

Jag sög i mig första säsongen på en dag när den kom. Häromdagen gjorde jag samma sak med andra. Avsnitten är som små mumsbitar och jag vill bara ha mer. Ljuvlig dramatik, mänskligt, varmt och svart samtidigt. Finns att se på Viaplay. Do it. Typ nu.

.

.

.

Fredagsfemman #190

5. The last man on earth säsong 2

På söndag kör säsong 2 igång av en av det senaste årets bästa serier: The last man on earth. Jag har verkligen längtat efter idioten Phil Miller (Will Forte) och hans egocentriska förehavanden som en av få överlevande kvar på jorden.

.

.

.

4. Hela Sverige skramlar

På tisdag kommer Globen att fyllas av artister och publik som gör gemensam sak för att samla in pengar till människor på flykt. För mig är det en självklarhet att köpa biljett och se det på plats men har du inte möjlighet till det så kommer skrammelkvällen visas live på SVT1 20-22.45 (men även på TV3 Play, TV4 Play, Kanal5 Play, Aftonbladet TV, Expressen TV, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenska Dagbladet, Helsingborgs dagblad samt Sveriges Radio). Här är annars länken till att köpa sig en egen biljett (fast jag tror det är utsålt…) och därmed också skänka en slant till UNHCR, FN:s flyktingorgan.

.

.

.

3. Jorden runt på sex steg

Är det sant att alla människor är sammankopplade med varandra genom sex steg? På onsdagar (i Kanal5) beger sig Filip och Fredrik runt världen för att bevisa den tesen och det är SÅ HIMLA UNDERHÅLLANDE! Sen gillar jag det greppet med att köra tvåtimmarsavsnitt för att ”göra klart” en resa i taget. Det är modigt i dessa myror-i-brallan-tider.

.

.

.

2. Martina Haag

Idag har filmen Glada hälsningar från Missångerträsk premiär, baserad på boken med samma namn skriven av Martina Haag och med samma Martina i huvudrollen. Men det är inte därför hon hamnar på min fredagslista. Hon hamnar här för att hon verkar vara en sån jäkla cool människa och hon är en sann inspirationskälla för mig. Hade jag inte hittat hennes krönikor i tidningen Mama (när det begav sig) hade jag aldrig fattat (och trott på) att det gick att skriva även på ”mitt sätt” och få folk att läsa texterna. Så jag har Martina Haag att tacka för mycket, i alla fall vad gäller ”bloggmässiga framgångar”.

.

.

.

1. Mr Robot

Alltså….första avsnittet av Mr Robot är fem plus för mig! Det var visserligen första avsnittet av True Detective säsong 2 också men vafan, den här gången kanske det går bättre? Jag hoppas och tror det.  Skådisarna, musiken, fotot, manuset, MUSIKEN, allt är helt suveränt! Ikväll kl 22 på SVT1 visas andra avsnittet (men det finns såklart på SVTPlay också).

.

.

GAME OF THRONES SÄSONG 2

Det är bara en dryg vecka sedan jag såg klart Game of Thrones säsong 1 och nu är den andra säsongen klar. Frågan om jag är helt fucking mad är givetvis befogad men det självklara svaret för mig som sitter på facit är nej.

En kombination av ryggskott, galet mycket jobb och en för övrigt fullsmockad almanacka plus en son med gipsat ben från lår till fotknöl som behöver rätt stor dos hjälp med det mesta har gjort att varje sekund jag haft över till mig själv har varit helig. Och vad kan vara bättre och mysigare än heliga stunder och nattliga lediga timmar när man kan glida iväg till en annan värld, må så vara en mörk och hemsk sådan men att besöka familjer som har lite annorlunda problem att brottas med kan faktiskt vara rätt energigivande – även om dom heter Lannister, Stark, Baratheon eller Targaryen i efternamn.

Under denna säsong precis som förra har Henke försett mig med länkar till GoT-krönikor skrivna av Tim Surette som jag har läst allt eftersom avsnitten är sedda. Mycket intressanta och väldigt underhållande texter som sammanfattar avsnitten på ett roligt sätt. Ja du läste rätt. Roligt. Jag fnissar ofta, mycket och icke klädsamt högt åt hans klockrena formuleringar, till exempel ”If you ever take one of those ”Which Game of Thrones character are you?” quizzes and your results say ”Joffrey,” go put your head in an oven.”

Vad händer i huvudet när jag läser en sån mening? Kan jag bara läsa vidare som om ingenting hänt? Självklart inte. Givetvis letar jag upp ett sånt quiz! Vad fan gör man om man ”är en Joffrey”? Hur tacklar man en sån sanning?  Här kan du göra testet om även du känner ett plötsligt sug efter att få reda på sanningen, om du vill veta om du är en psykopatjävlakung, könlös Varys, tuffis-Khaleesi eller kanske en liten dvärg? Vem jag blev kan du se allra längst ner i detta inlägg.

Varning för säsong-2-spoilers här nedanför. Jag vet att det fortfarande är 99% av jordens befolkning som redan sett dessa avsnitt men OM nån mot förmodan inte sett serien och inte vill bli spoilad alls, sluta läs nu.

Mina tankar om andra säsongen:

– Jag säger som Arya Stark, alla kan dö. I denna säsong fortsätter karaktärer som man tror viktiga för handlingen att dö likt flugor men med den enda skillnaden att jag knappt höjer på ögonbrynen. Det är tokigt egentligen. Nu när jag vet förutsättningarna – att det inte finns några – så låter jag ingen ny karaktär komma mig nära. Jag vet ju att dom sannolikt snart är borta igen. Den där homosexuelle kungen till exempel, han som verkade vara en sexuellt velig men hygglig man, tjoff sa det bara så var han död och sen var det bra med det.

– Säsong 2 känns svagare än ettan på en ganska tydlig punkt: männen. Det kryllar av härliga, starka, personliga, intressanta, viktiga kvinnliga karaktärer men i den manliga ringhörnan gapar det tämligen tomt. Den lille Tyrion Lannister (Peter Dinklage) dominerar storstilat, ”Littlefinger” och Varys kämpar på när dom väl får lite tid i rampljuset och Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) är med så lite att det är larvigt. Den vidrige tonårskungen Joffrey har även han för lite fokus på sig tycker jag, det pratas mycket om honom men han är sällan i bild. Det är bra för nerverna i kroppen men sämre för nerven i serien.

– Det är tre specifika män som får väldigt mycket tid i denna säsong och ingen av dom berör mig alls (än så länge): Robb Stark, Theon Greyjoy och Jon Snow. Tre snubbar som utseendemässigt är rätt lika och ingen av dom har direkt nån utstrålning att tala om. Det är mycket prat om förberedelser till strid och dom utnämner sig själva till kungar och prinsar till höger och vänster. Om serien enbart handlade om dessa tre skulle jag ha tröttnat helt vid det här laget. Nu blandas historierna som sig bör i en TV-serie och jag vet att jag får återse mina favoriter med jämna mellanrum så det blir aldrig tråkigt på riktigt.

– Vilka är då mina favoriter? Tjejerna! Daenerys Targaryen såklart, The mother of dragons fortsätter att utvecklas och bli tuffare och tuffare och pratar tydligare och tydligare och vågar säga nej till friare och inte göra som ”alla andra kvinnor”, det vill säga falla för smicker. Arya Stark i kortklippt frisyr kämpar för att hålla sig inkognito och därmed vid liv men hennes karaktärsutveckling har inte gått lika mycket framåt som i första säsongen. Livvakten Brienne är stor och stenhård, änkan Stark lätt att tycka om men lite för vekhjärtad för sitt eget bästa och Sansa Stark vill jag ömsom lappa till ömsom krama.

Kanske är det kungamodern Cersei Lannister (Lena Headey) som förvånar mig allra mest. Att hon är en iskall jävel är kanske inte förvånande då hon visade tydliga tecken på det även i första säsongen men att JAG skulle tycka att hon är intressant förvånar MIG. Och Melisandre, hon är bara så läskig, så jävla läskig! Föda värsta spökbarnet, en killingmachine gjord av svart rök, bara sådär, på ett kallt grottgolv. Burr. Vad ska det bli av henne?

Jag har en känsla av att denna säsong är lite av en mellandito. Nu ser jag fram emot säsong 3! Dracarys!

* Vem blev då jag i GoT-personlighetstestet? Måste jag stoppa huvudet i ugnen nu eller kan jag leva vidare med mitt liv utan att få personlighetspanik?

You Scored as Eddard Stark

You are Eddard Stark. King of the North, you are very honorable and a loyal friend. However, this kindness and nobility, although admirable qualities, may end up hurting you in the long run. No shit Sherlock?!

(Det sista la jag till själv)

Henke har också skrivit om säsong 2. Klicka här för att komma dit.