Fredagsfemman #205

5. The Abominable Bride

SOM jag har saknat Sherlock! Jag hade inte riktigt fattat HUR mycket förrän jag såg årets ”specialare” och Sherlock-musiken drog igång. Jag fick kalkonhals! Måtte det komma nya avsnitt snaaaart.

.

.

.

4. Riktig film på riktig bio

Just nu går Quentin Tarantinos nyaste film The Hateful Eight som specialvisning på Rigoletto i Stockholm med paus och hela tjofaderittan. Den är som första film sedan 1966 filmad i Ultra Panavision 70mm. Jag tycker det är jättecoolt att den går upp på bio på detta sätt, så som Tarantino själv hade tänkt det kan man ju ana, och jag tycker det är smart av distributören att göra detta under två veckor innan den får ”riktig” premiär över hela landet. MEN. Är det verkligen bara EN biograf i EN stad i Sverige som kan visa den under rätt förutsättningar? Göteborg? Malmö? Umeå? Linköping? För visst finns det Tarantinofans lite överallt som skulle ha gått till biografen i sin hemstad om filmen visades på detta sätt? Klart det gör! Sverige är inte bara Stockholm!

.

.

.

3. Värm dig med det som funkar bäst

Det är svinkallt ute. Apjävlakallt. Jag tycker riktig kyla är otäck, ungefär som överdriven värme men man får liksom ta till alla till buds stående medel för att värma upp vardagen en smula tänker jag. Så jag dricker varm choklad. Det är trevligt. Och minimarshmallows är en väldans fiffig uppfinning.

.

.

.

2. The Descendants på TV. Ikväll!

Apropå punkt nummer 3, nu har man chansen att maxa intaget av chokladdryck och burra ner sig i soffan för klockan 21.45 på SVT2 visas en riktig kanonfilm (och helt utan reklamavbrott!) The Descendants från 2011, med en lysande George Clooney, Robert Forster och Shailene Woodley, är verkligen en sevärd film, så pass sevärd att jag nästan kan lova en gamnacke-fri tittning – trots att det är fredagskväll.

.

.

.

1. Transparent säsong 2

Jag sög i mig första säsongen på en dag när den kom. Häromdagen gjorde jag samma sak med andra. Avsnitten är som små mumsbitar och jag vill bara ha mer. Ljuvlig dramatik, mänskligt, varmt och svart samtidigt. Finns att se på Viaplay. Do it. Typ nu.

.

.

.

11 svar på ”Fredagsfemman #205”

 1. 4: Känns som att SF ute i landet är rätt dåliga på happenings som inte är direkt kopplade till Bioklubben.
  3: Har du testat att pytsa i lite punch eller creme de menthe? 😉
  2: Tack för heads up, ska se om jag kan komma ihåg att programmera spelaren

  Trevlig helg!

 2. 5. Svinans bra!

  4. Otroligt bioupplevelse.
  Notera att filmen visas i 70mm vilket väldigt få biografer klarar av. Det behövs en speciell maskin för det. Tror till och med att Rigoletto tvingades bygga om sin projektor för att kunna visa filmen alls… Det är inte bara att skicka ut en digital kopia till alla biografer runt om i landet…

  3. GI?

  2. Bra film, väl värd att se.

  God helg!

  1. Henke:
   4. Kunde filmen inte visas en vecka i Stockholm och sen skickas både filmen OCH projektorn vidare till en annan stad? Jag förenklar nu, jag vet, jag tror bara att det skulle gå att lösa om man _vill_ hitta en lösning.

   3. Är det GI med varm choklad? I såna fall är jag pro GI. 😉

   Trevlig helg!

 3. 4. Onekligen lite synd om glesbygdsborna, men det känns smått revolutionerande att SF ens gick så här långt. Om det faller väl ut ekonomiskt så kanske filmen kan få en växande plats som jippovisningar och då kanske också på mindre orter, som Göteborg och Malmö. Det verkar som om det varit god publiktillströmning på Rigoletto och med 190 kr per biljett får man hoppas att vinsten var god. Som besökare var det ju kul att man fick med sig en specialaffisch för att höja jippokänslan lite extra. Bättre än att gå på IMAX och betala en hundring extra för huvudvärk och illamående.

  2. George Clooney springande i flipflops kan ju inte vara mer passande när snön vräkt ned hela dagen.

  1. Carl:
   4.Om det nu beror på att Rigoletto har den enda projektorn i Sverige som kan visa denna typ av film, ja då är det inte mycket att göra åt ju.. tyvärr. Men jag tycker det är COOLT av SF och distributören att visa filmen på detta sätt, att våga chansa på att publiken kommer. Extra kul att se ATT den/vi gör det, trots biljettpriset. 🙂

   2. Lite sommarkänslor på film kan ju aldrig vara fel (när man tittar ut) 🙂

 4. 5. Fortfarande inte sett ett enda avsnitt. Kollar på Star Trek: The Animated Series istället. 😉
  4. Det var en härlig visning! Hoppas du kommer tycka likadant.

  Trevlig helg! 🙂

  1. Jojjenito:
   5. Tänk, du har dessa godsaker KVAR att se! Vilken julafton när du väl sätter dig ner och tittar. Jag blir riktigt avis 🙂

   4. Det hoppas jag med. På onsdag är det dags 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.