OMBYTTA ROLLER

26 mars, 2011

Har du svårt för svordomar och andra fula ord? I såna fall skulle jag råda dig att klicka dig vidare in på någon frikyrklig låtsas-borgerlig modeblogg istället för ett par centimeter längre ner kommer det fullkomligt VINA okvädningsord.

Fortfarande kvar?

Okej.

Hur i hela förbannade helvete kunde jag tycka att Ombytta roller var kul när den kom? Hur FAN var jag funtad som skrattade åt den här skiten? Vuxna rika gubbjävlaluder som roar sig på andra människors bekostnad, som hittar på ”experiment” med andras liv för sitt eget vridna nöjes skull, enbart för att dom kan, för att dom har stålars nog att köpa andra. Är det nåt att garva åt?

Jag tyckte filmen var inte bara rolig utan även smart och tankeväckande när jag som tonåring såg den (jag har hittat anteckningar och dessa brinner nu i en plåtskål i köket). Rikisen som blir tvingad att byta plats med den småkriminelle hemlöse och *huuuulk* nu känner jag att gårdagens middag är på väg upp. Det är surt i hela halsen.

Dan Aykroyd som Louis Winthorpe III är BARA ocharmig, Eddie Murphy som Coleman är inte kul på en fläck och gubbarna Duke & Duke (Ralph Bellamy och Don Ameche) skulle jag vilja stoppa ett varsitt äpple i truten på och lägga upp på julbordet och sen glömma kvar till flugornas och larvernas stora mellandagsglädje.

N-ordet används stenhårt av dom två vita gubbjävlarna – både med ett g och två – såpass ofta att det får vilken civiliserad nutids-människa som helst att skämmas (barnen satt med stora ögon i soffan och sa ”MEN SÅDÄR FÅR MAN JU INTE SÄGA!”) och filmen uppvisar en kvinnosyn som andas förra sekelskiftet. Hora (Jamie Lee Curtis) eller pidestalmadonna (Kristin Holby), allt däremellan är icke existerande.

Det här är en ”komedi” med en tydlig bäst-före-dag. Var den inte förr så var den absolut 80-talet sista dag – fast det kunde lika gärna ha varit 1931.

Mitt betyg när jag såg den 1985:

 

 

Mitt betyg 2011:

(Och nu är jag snäll. Solen skiner, jag är ledig och det är lördag.)

{ 16 comments… read them below or add one }

BlueRoseCase mars 26, 2011 kl. 09:38

Som vanligt minns jag knappt något ur filmen eftersom det är minst elva-tolv år sedan jag såg den. Känslan sitter dock i. Minns att jag tyckte den var rå och lämnade en bitter eftersmak.

Svara

filmitch mars 26, 2011 kl. 10:40

Har aldrig gillat filmen inte ens när den kom, har egentligen aldrig förstått mig på det roliga i att folk skriker och svär. Småseg var den oxå om jag inte missminner mig. Har egentligen Murphy någonsin varit roligt?

Svara

f i f f i mars 26, 2011 kl. 11:14

BlueRoseCase:
Tok-bitter eftersmak vill jag lova. Fick dessutom ett argt – anonymt (förstås) – mejl nyss om att jag "hädade" när jag sågade denna film. Jag tycker inte det.

Svara

f i f f i mars 26, 2011 kl. 11:15

filmitch:
Jo, visst var han rolig i Snuten i Hollywood och i Raw? Åtminstone tyckte jag det DÅ. Fast smaken kan ju ändras har jag märkt 😉

Svara

Plox mars 26, 2011 kl. 14:32

Minns den här filmen som riktigt kul och underhållande. Men ja – det var ju ett par år sedan jag såg den också. Får se om jag gör en liknande helomvändning efter omtitten. Men tack för kul läsning Fiffi, gillar när du plockar fram stora motorsågen – haha!

Svara

f i f f i mars 26, 2011 kl. 16:26

Plox:
Den här gången drog jag fram hela innanmätet i verktygsboden. Röjsåg, eldningstunnan, ja, motorsågen, rubbet! 😀

Svara

filmitch mars 27, 2011 kl. 08:25

Raw har jag inte sett så jag kan inte bedöma Murphy som standup där är han kanske rolig men som skådis….
Om du tyckt om Snuten vilket jag en gång i tiden också gjort, tills jag såg om den 🙁 se då för guds skull inte om den, lev på dina minnen 😉
Bowfinger är faktiskt helt ok när jag tänker efter.
Anonymt mail? Herrejesus vilken tok!

Svara

f i f f i mars 27, 2011 kl. 10:27

filmitch:
Jag hade tankarna inställda på att se om Snuten i Hollywood men efter det fullkomliga haverit med denna film och din förvarning så struntar jag i det.

Anonyma mejl är fantastiskt kul. Tänk att det finns dom som tror att dom är mer anonyma om dom skickar mejl än om dom skriver anonyma kommentarer direkt på bloggen. Det är väldigt svårt för en del att stå upp för sina åsikter verkar det som, speciellt när det handlar om så världsomvälvande frågor som en film ;D

Svara

Sofia mars 27, 2011 kl. 13:28

Haha, vem _orkar_ skicka ett anonymt mail och klaga på en personlig åsikt om en film?! Men om inte annat Fiffi, visar det ju att du har ett stort inflytande på en viss persons liv 🙂

Undras om den är åttiotalskomediernas öde att faktiskt inte vara särskilt roliga när de ses ur sitt sammanhang (dvs åttiotalet)? Tänker på min motsvarande upplevelse av Tootsie…

Däremot kan jag skriva under på att Bowfinger åtminstone fortfarande höll rätt bra klass när vi såg om den för inte särskilt läng sedan. Och så tycker jag faktiskt att Murphy som Donkey är riktigt rolig (beroende på Shrek-film förstås).

Svara

f i f f i mars 27, 2011 kl. 14:25

Sofia:
Jag kan meddela att det är ganska många som orkar just det, eller om det är samma person(-er) som har alldeles för mycket outnyttjad fritid och tycker det är kul att mejla svordomar, konstiga "hot" och (just i detta fallet) en hel del rasistiska åsiker med fejkad mejladress. Att jag "hädade" var det lidrigaste personen skrev.

Nångång OM jag får skrivkramp ska jag lägga upp ett blogginlägg med dessa mejl. Det är rätt intressant läsning.

Svara

Sofia mars 28, 2011 kl. 04:20

Attans, om vi ska vänta på skrivkramp för den guldläsningen, känns det som om vi får vänta länge. Det verkar inte vara en åkomma du lider särskilt mycket av 😉

Svara

f i f f i mars 28, 2011 kl. 06:36

Sofia:
Nej, den åkomman har jag inte känt av. Än. ;D

Svara

addepladde mars 31, 2011 kl. 13:42

De där mailen måste du dela med dig av. Jisses! Tänk den dagen jag får såna. Vilken lycka!

Men här tycker jag faktiskt du är för hård. Något så i hästväg till och med. Jag såg den så sent som i vintras och tyckte då den var alldeles lagom myspysig och dessutom är Murphy riktigt rolig (vilket är något jag sällan tycker han är).

Men visst är könsrollerna blygamla och hela kapitalistexperimentet kanske lite osmakligt, men jag gillar när allt inte är så jäkla slätstruket.

Svara

f i f f i mars 31, 2011 kl. 13:56

addepladde:
Det finns vissa ämnen som man ska undvika att skriva om om man vill slippa dessa mejl (ämnen jag sällan undvek på min förra blogg ibland med full inkorg som resutat), men jag hoppas faktiskt att du slipper såna. 😉

Jag som tyckte jag tog i för lite jag ;D
Allt behöver verkligen inte vara slätstruket men ooooooiiiiiii, det finns gränser, det gör det 🙂

Svara

Movies - Noir maj 26, 2012 kl. 14:32

Oj, vilken miss. Att du inte gillar denna film längre, ett mysterium. Jag gillar den lika mycket nu som då. Men så har jag inte väntat med att se den sen 80-talet utan den tas fram med jämna mellanrum 😉

Svara

Fiffi maj 27, 2012 kl. 17:34

Movies-Noir:
Att se denna med jämna mellanrum känns för mig lika knepigt som att dra ut fingernaglarna med tång med jämna mellanrum. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: