PREDATORS

1 november, 2010

Det här med uppföljare är ganska intressant. Jag kan känna att ska man som regissör sätta tänderna i en film som redan är gjord så ska idén med remaken vara 1. rejält nyskapande och 2. hålla hela vägen. Detsamma gäller med musik. Att leka härmapa gör ingen glad men blir covern personlig och annorlunda, fine, kör på.

Predators klarar sig undan med blotta förskräckelsen eftersom den inte är nån remake i egentlig mening, mer en spin-off på originalet och den börjar bra. Riktigt bra faktiskt. Ett gäng till synes slumpmässigt utvalda tjommar faller bokstavligt talat ner från himlen rätt ner i djungeln.

Det är människor från världens alla hörn. Det är den hårda mexikanen (Danny Trejo, såklart, vem annars?), det är en dödsdömd amerikansk fånge (Walton Goggins, som jag har jättesvårt att se som någon annan än Shane Vendrell i världens bästa polisserie: The Shield), det är ryssen Nikolaj (Oleg Taktarov), det är den store svarte soldaten (Mahershalalhashbaz Ali – haha, vilket schysst namn! Jag tror inte hans mamma tyckte så mycket om honom), asiaten i blå kostym (Louis Ozawa Changchien), den tuffa sydamerikanskan (Alice Braga), den beläste läkaren (Topher Grace) och det är filmens affischnamn: Adrien Brody.

Adrien Brody är en personlig favorit. Jag gillar honom som fan i allt han gör men jag erkänner, jag var skeptisk till honom som tuff testosteronfylld actionhjälte. Med lite längre och otvättat hår ser han ut som vilket konkavt popsnöre från Södermalm som helst men tanken var kanske att hitta Schwarzeneggers totala motsats när dom letade huvurollsinnehavare. I såna fall har dom lyckats. Adrien Brodys Royce-karaktär fungerar förvånadsvärt bra som ledare för den brokiga Lost-wannabe-samlingen jagade jägare. Han kan prata sådär hest tufft, han är snygg även när han är skitig och han behärskar både krigslist och framförhållning.

Men hur var filmen då? Ja… Jag hade ganska höga förväntningar på den tills jag läste recensioner som var både lite ros (Andreas filmblogg och Filmitch) men också massor med ris (Flmr och Movieshine). Hade filmen stannat vid första halvtimmens tempo och känsla hade jag gjort vågen och klafsat till med ett toppenbetyg men nu blev det precis tvärtom. Laurence Fishburne dök upp och i och med det dog filmen.*

Sambon: Sover du?
Jag: Mmmmmm.
Sambon: Han lever inte längre nu.
Jag: Ummhummm. Vad bra.

 

 

* Jag har ingenting emot Laurence Fishburne som skådis men från att ha varit ett furiöst köra-motorväg-på-natten-i-180-blås-tempo i filmen så blev det gammal-lårbensopererad-dam-med-rullator och detta hände så fort Fishburne visade sig och det höll i sig resten av filmen.

Min recension av originalet kan du läsa här.

{ 13 comments… read them below or add one }

Joel Burman november 1, 2010 kl. 09:28

Otroligt trist casting ur ett könsperspektiv. Hade hellre sett gäng tjejer (eller åtminstone en eller två i det här gänget vara tjejer), har ej sett filmen men tröttnar varje gång man väljer att casta på det här robotaktiga sättet.

Svara

movieshine november 1, 2010 kl. 10:35

Om du somnade borde den väl få en etta? 🙂
Joel: Det var en tjej med i gänget, som vanligt fördelat 90/10 till herrarna..

Svara

f i f f i november 1, 2010 kl. 10:45

Joel:
Hade ju varit superhäftigt med ENBART tjejer!

Svara

f i f f i november 1, 2010 kl. 10:45

movieshine:
Hahaha, ja kanske det, men jag sov alldeles för få minuter för att totalsåga den. Början var trots allt bra 🙂

Svara

Joel Burman november 1, 2010 kl. 13:43

Movieshine: Tack och i 90% av fallen brukar den tjejen spelas av Michelle Rodrigues typ…

Fiffi: Exakt! Hade vart hur J*vla coolt som helst. Speciellt om man hade kört vanliga tjejer spåret och inte fångar/militärer.

Svara

f i f f i november 1, 2010 kl. 17:18

Joel:
Vilken grej! Vanliga tuffa tjejer som inte ser ut som skyltdockor och kan kicka ass med trovärdighet! Wow liksom!

Svara

movieshine november 2, 2010 kl. 07:27

Tror många 14 åringar skulle hylla filmen då om det enbart var ett gäng Rodrigues. I övrigt var det Alice Braga..

Svara

Nathalie @ Bloody Disgusting november 3, 2010 kl. 01:04

Såg den i söndags och jag tyckte att den var väldigt långtråkig. 🙁 Tacka vet jag Predator.

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 07:57

movieshine:
Finns många lite äldre som skulle hylla filmen också. Äldre tjejer med. 🙂

Svara

f i f f i november 3, 2010 kl. 07:58

Nathalie:
Håller ABSOLUT med dig! 😀

Svara

Anonymous november 3, 2010 kl. 23:42

Ni har väl fattat vad filmen går ut på? Predatorerna norpar ju de styggaste styggingarna de kan hitta för att ha som övningsobjekt… Rimmar kanske lite illa med ett gäng vanliga tjejer eller?

/Brossan

Svara

f i f f i november 4, 2010 kl. 00:00

Brossan:
SÅ du menar att vanliga tjejer inte kan vara stygga? ;D

Skämt åsido, om det där var vad filmen gick ut på så fattade jag det inte…

Svara

RJ november 5, 2010 kl. 07:39

Jag tyckte inte ens om första filmen så jag vet inte hur jag kommer tycka om denna. Men det blir nog ändå att jag hyr den, är lite nyfiken. 😛

Haha, håller med dig Walton Goggins. När jag såg honom i trailern tänkte jag ju direkt: "Det är han från The Shield".

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: