BECK – LEVANDE BEGRAVD

Det finns någonting med Beck-filmer som gör att jag stänger av min recensionskritiska del av hjärnan så fort jag stoppar i en Beck-DVD i spelaren.

Kanske beror det på att jag har svårt att se dessa filmer som just filmer, för mig är det mer 90-minuters-avsnitt av en småputtrig polisserie, kanske börjar min okritiskhet med bokstaven G och slutar på UNVALD?

Jag vet inte, jag vet bara att det nu börjar bli så många filmer, så lika omslag och trots att jag läser på baksidan av fodralet vet jag inte med säkerhet om jag sett filmen eller inte. Det är ju lite bajs faktiskt, jag är annars en ”rain man” när det kommer till att komma ihåg filmer.

Levande begravd är den av Beck-filmerna som kan vara den mest förutsägbara av dom alla och det säger en hel del. Mina barn hade kunnat lista ut plotten, när dom var blöjbarn och sög på smörgåsrån i sulkyn. Jag tycker att det är att nedvärdera sin publik att skriva ihop sån ytlig smörja till handling med såna enorma glapp att Helvetesgapet i Ronja Rövardotter är som en skrattrynka i jämförelse.

Att Levande begravd överhuvudtaget funkar som film är helt och hållet regissören och kameramännens förtjänst som med hjälp av ”spännande vinklar” försöker få till nåt nytt av det som redan filmats tvåtusen gånger förut.

Det sjuka är att jag ändå inte kan såga skiten helt. Det går inte. Jag gillar Beck, jag gillar stämningen, jag gillar figurerna och jag gillar att äta lång söndagfrukost med Haber, Persbrandt, Rautelin och Hirdwall som sällskap.

Ja. Sån är jag.

 

 

23 svar på ”BECK – LEVANDE BEGRAVD”

 1. movieshine:
  Visst har den nåt speciellt. Svårt att sätta fingret på exakt vad bara, men det blir väl så med nåt man sett i många år. Lite som Hem till gården fast med svenska poliser 😉

 2. Jag har helt skippat Beck och Wallander-filmerna, jag varken köper eller hyr dem. Samma sak med Irene Huss-filmerna. Jag har prioriterat andra filmer istället. Det känns så massproducerat när det spottas ut en ny film varje månad. Kan inte Sverige göra annat än snutfilmer? Fast jag kan förstå de som gillar dessa filmer och samlar på dem.

 3. Micke:
  Jag provade att se en Irene Huss-film men jag blev GALEN, på riktigt GALEN. Det var sååååå dåligt.

  Wallander har jag inte sett nånting av, jo, när Lassgård var Wallander men det var ju eoner sedan. Men visst märks det att det är massproducerat. Kanske skulle just Beck-serien tjäna på att byta manusskrivare ibland?

 4. Det är inte ofta jag har blivit besviken på en Beck-rulle. Grymt stabil serie, speciellt med tanke på hur många filmer det blivit nu. Har visserligen inte sett de allra senaste, men de verkar hålla ungefär samma klass som de gamla.

  Första omgången Wallander med Henriksson och Sällström var helt okej. Väldigt låg lägstanivå dock. Huss ska vi inte tala om. Ren skit.

 5. Mitt Beck-tittande stannar gärna vid Mannen på taket, thank you very much… Beck och Woody Allen i samma mening — blasfemi! Så tillvida meningen inte är "Jag idkar hellre köttsligt umgänge med Woody Allens hatt än ser på en Beck-film"

 6. Jag tror att anledningen till att Beck filmerna har kommit oss så pass nära är just Persbrandts tolkning utav Gunvald, annars tror jag att filmerna hade varit lika "bra" som när begav sig och Ekman mantlade rollen som Beck.

 7. "Annars tycker jag att den var häftig", kanske jag skulle ha sagt, istället för "rockade" 😛 Som du skrev i din recension så är den väldigt snygg tekniskt sätt – men storyn är sådääär.

 8. RJ:
  Då är jag med. 🙂
  Kändes bara som "rockade" var ett ord som i sammanhanget gjorde att jag trodde att jag hade missat nåt väsentligt ;D

 9. @Sofia: Det kan möjligen ha något göra med att de här utspottade dussinfilmerna är ett rent hån och skamlös kommersialisering av ett svenskt litterärt kulturarv 😉

 10. D'uh, jag riktade knappast kommentaren till mig själv om nu någon trodde det ;D När ska jag lära mig att korrekturläsa mina kommentarer innan jag klickar på "Skicka"?!

 11. haha, jag är precis som du när det kommer till Beck-filmer. "Har jag sett den här? Jag känner igen det där, men… det där kommer jag inte ihåg. Jag kanske inte har sett den ändå. Äh.. Alla omslag är likadana" skiter i Beck och tar nåt helt annat.

 12. Sofia:
  Din ena hjärnhalva försöker kanske övertala den andra att den inte SKA gilla Beck, därav den freudianska slip-kommentaren ;D

 13. andreashyllman:
  På det sättet är Beck som vilken TV-serie som helst som man tycker är helt okej att se repriser av även om man sett avsnittet förut. Och det är ju okej om det ÄR en TV-serie, men är det en långfilm så har den ju inte gett oss minnen för livet direkt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.