PRIMAL FEAR

För det första: Jag såg den här filmen för första gången 1997. Jag hade aldrig förstått Richard Geres storhet. Okej, han var oklanderligt klädd i En officer och en gentleman och han köpte sex men ändå inte i Pretty woman, det var väl det jag visste på ett ungefär.

För det andra: Edward Norton. Vem fan är Edward Norton?

I Primal fear spelar Richard Gere Martin Vail, en rätt osympatisk försvarsadvokat som får en riktigt stor och knakig bit fläsk att bita i när ärkebiskopen blir mördad och en välkammad körgosse (Edward Norton) anklagas för mordet.
Själva sanningen får man gräva långt ner i dyn för att hitta, men en skrupelfri försvarsadvokat, är han verkligen intresserad av sanningen eller vill han bara vinna målet?

Richard Gere är bra. Laura Linney är bra. Frances McDormand är bra. Filmen är bra men Edward Norton är något alldeles extra. Han blev oscarsnominerad för sin roll som den stammande körgossen Aaron men det var Cuba Gooding Jr som kammade hem guldgubben för sin roll i Jerry Maguire det året. Och fast jag tycker att oscarsjuryn valde fel så är det svårt att värja sig när Cuba blev så glad, så glad för priset. (Tips! Ta fram näsduken om du tänker titta på klippet).

 

7 svar på ”PRIMAL FEAR”

 1. Den här blir banne mig bara bättre och bättre varenda gång jag ser den. Och musikmässigt skulle jag vilja påstå att det är något av det bästa som Newton Howard har gjort.

 2. Såg den här igår. Fruktansvärt bra trots att det egentligen inte är några vändningar i historien. Brukar ju normalt vara ett krav för rättegångsfilmer.

  Castingen är bland den grymmaste när det gäller att ha framtida stornamn i klasar innan de slog igenom.

  Edvard Norton är helt briljant här, så mycket bättre än i senare filmer där han alltid är stabilt bra men spelar samma typ av karaktärer hela tiden. Hans mjuka sida här är något av det bäst spelade utan att det blir irriterande oscars överspel vilket de flesta hade kört med.

  Richard Gere är bra men spelar den typiska cyniska karaktären som får sig en tankeställare.

  Laura Linney är läskigt bra som alltid och hon är sjukt mångsidig hon växer för varje film jag ser med henne. Frances McDormand är som alltid kanon bra.

 3. Joel:
  Ja, visst är den fruktansvärt bra. Det skriver jag under på. Det finns absolut ingenting att hacka på, inte en millimeter. Men tyckte du inte att slutet var en vändning….? 😉

 4. @Joel: Jag tycker nog att slutet var en vändning och kändes tyvärr som en lite trött sådan. Drar ned en i övrigt väldigt bra film för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.