PRIMEVAL

18 juni, 2010

Huvudrollsinnehavaren i den här filmen heter Gustave.

Gustave är enligt legenden en jättegammal och jättestor krokodil som lever och frodas i Burundis lerbruna vatten.

Dom andra stora rollerna utgörs av kåkfararbrorsan Lincoln Burrows från TV-serien Prison Break (Dominic Purcell), den härligt ärriga tysken Jürgen Prochnow som känns igen från filmklassiker som Das Boot, Judge Dredd och Snuten i Hollywood 2 och ett gäng andra rätt okända skådisar som inte är med för att agera annat än krokodilmat.

Primeval är en vacker film. Långa stunder påminner den om en Mitt i naturen-dokumentär om Afrikas savanner och jag fastnar i tanken att jag hör Arne Weises berättarröst samtidigt som kameran sveper över torrt gulbeige gräs och låga träd.

Jag tycker krokodiler är rätt äckliga djur. Jag tycker i princip alltid att stora-djur-under-vatten-filmer är skitläskiga just för att jag inte klarar av att tänka ”det är ju bara film-tanken”.
Det ÄR INTE bara på film för mig. Går jag över Brooklyn bridge ser jag Godzilla komma upp ur vattnet. Sitter jag i en båt i en insjö nånstans ser jag Nessies skugga strax under mig. Badar jag i havet skulle det aldrig falla mig in att crawla för då kommer Hajen. Simmar man bröstsim klarar man sig, det vet ju en nyfödd. Och nu kan jag inte åka till Burundi heller.

Som i dom allra flesta filmer i skräckgenren är det riktigt spännande så länge man inte vet hur mördaren/monstret/djuret ser ut. Efter första anblicken försvinner rädslan och även den mest nervkittlande film förvandlas till ett jaha, var det inte värre än så. Primeval är urtypen av en sådan film. Det är en illa gjord krokodil av sällan skådat slag, men, gillar man denna typ av film är det liksom helt okej ändå.

 

{ 10 comments… read them below or add one }

Sofia juni 22, 2010 kl. 04:12

Har det någon gång varit aktuellt att åka till Burundi och bada ;)?

Svara

f i f f i juni 22, 2010 kl. 10:38

Sofia:
Det har väl kanske inte hänt ap-ofta, det ska erkännas. Men jag hoppade av en resa till Vietnam för att jag hörde om maskarna som fanns i vattnet som la ägg innanför huden på benen.

Svara

Sofia juni 24, 2010 kl. 14:37

Tja, jag ska väl inte uttala mig, har aldrig varit särskilt sugen på Australien efter att jag fick veta att där fanns dasslocksstora spindlar som _hoppar_ 😉

Svara

f i f f i juni 28, 2010 kl. 06:00

Sofia:
I know the feeling.
Men jag fick reda på det under tiden jag var där…

Svara

filmitch oktober 4, 2010 kl. 21:36

Hemska djur i vatten filmer är nästan alltid obehagliga. Vem vill bada när dessa räliga varelser huserar i vattnet, föredrar pooler 🙂

Svara

f i f f i oktober 4, 2010 kl. 22:03

filmitch:
Det kan finnas räliga varelser även i pooler 😉

Svara

Sofia oktober 5, 2010 kl. 04:01

Och i luften finns det fladdermöss och på marken finns det ormar och… Man är helt enkelt inte säker någonstans

Svara

f i f f i oktober 5, 2010 kl. 05:58

Sofia:
Och där det inte finns flygande, tassande och ålande kryp där finns det kräk på två ben som förpestar tillvaron 😉

Svara

filmitch oktober 5, 2010 kl. 16:57

En kompis till mig var i Australien, "hela gräsmattan rörde på sig" efter den meningen (och lite annat smått o äckligt)bestämde jag mig för att Down Under ter sig bäst på film.

Svara

f i f f i oktober 5, 2010 kl. 19:41

filmitch:
Och när jag var där, galaxens mest ormrädda människa, och klättrade i nåt jävla berg (varför jag nu gjorde det??) och kikade in i nån stengrotta eller vad det nu var och sen satte mig med ryggen mot berget och vilade och hade det hur soft som helst, när jag sen fick reda på vilka jävla BESTAR som bodde i det där berget…..jag typ steppade i timmar efteråt!!!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: