PSH-helg: CAPOTE

Författaren Truman Capote var en levande legend på sin tid.

En homosexuell man med falsettröst som använder sig av samtliga bögmanér som man ser hos någon som ska ”spela gay”: tveksamma handleder, vickande höfter, det ena benet över det andra när han sitter på en stol, knäppta händer över skrevet och aldrig försitta en chans att berätta vem som designat den nyligen inköpta halsduken. Men Truman Capote var ingen karikatyr, han var på riktigt.

En dag läser han i tidningen om en hel familj på landsbygden som blivit brutalt mördade och han bestämmer sig för att åka dit och skriva om det.

Med sin personliga och envisa journalistiska stil tar han sig in och fram till alla i sin iver att ta reda på fakta. Han träffar vänner till dom döda, han hamnar på middag hos sheriffen, han pratar med advokater och till sist även mördaren. Det resulterade i boken Med kallt blod, en av dom första dokumentärromanerna som skrivits. Den boken blev även Capotes sista.

 

.

Philip Seymour Hoffman ÄR Truman Capote i den här filmen, han är Capote in i minsta detalj, in i varje mikroskopisk fiber av den beiga ullkappan.

Första kvarten kändes det som att han ageeeeerade (uttalas på [dramatensvenska]) eller som att det var Claes Malmberg som stod på Chinateaterns scen och skulle leka rolig bög men sen, sen när den första chocken lagt sig och mina förväntningar på PSH i en roll kommit till sans släpper jag alla hämningar och flyter med strömmen.

Att Philip Seymour Hoffman fick en Oscar för bästa huvudroll för denna film är helt rätt. Inget kunde vara mer rätt. Men det här är en lika udda roll för honom som om Hugh Grant skulle ha spelat Sylvester Stallones karaktär i Copland.

4 svar på ”PSH-helg: CAPOTE”

  1. Capote var en otroligt fascinerade personlighet och PSH gör honom väldigt bra. Just den här historien är ju så jäkla tacksam eftersom han blev så involverad själv och den på ett vänster i princip resulterade i hans kreativa undergång. Mycket bra PSH-val!

    Infamous är också trevlig, men tyvärr kommer man inte ifrån att den känns som en andrasortering av den här. Toby J istället för PSH, Sandra B istället för Catherine K, Jeff D istället för Chris C — det säger sig ju självt… Fast jag tyckte nog att Daniel C var en bättre Perry Smith än fullkomligt anonyme Clifton Collins Jr.

  2. Sofia:
    Catherine Keener är ju riktigt bra i den här filmen! Jag gillar i och för sig alltid henne men här är hon lysande. Clifton C är ingen skådis som förtjänar pukor och cybaler direkt men jag tyckte han ändå funkade rätt okej här.

  3. Oxå en bra film med PSH. Vill passa på att tacka för en trevlig helg i ditt o PSH sällskap har även fått ett tips eller två 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.