Veckans Cruz: SAHARA

Dirk Pitt.

Det är nästan så Matthew McConaugheys rollfigur i den här filmen klår Mark Wahlbergs Boogie Nights-kille Dirk Diggler i tävlingen som kan kallas Det Lökigaste Porrfilmsnamnet.

Dirk Pitt. Undrar hur det namnet kom till Clive Cussler, mannen som skrev romanen Sahara och som enligt  Imdb är ”probably one of the greatest adventure novelists of our time”.

Det visar sig att gubben Cussler skrivit hela 22 romaner med Dirk Pitt i huvudrollen. Så synd att Sahara inte gick bättre, då kanske Dirk Pitt hade blivit för Matthew McConaughey vad Indiana Jones är för Harrison Ford eller Percy Jackson för Logan Lerman. Å andra sidan, med facit i hand, det har gått rätt bra för McConaughey även utan Saharauppföljare som Pacific Vortex, Nemos arv och Striden om Arktis.

Sahara är ett anspråkslöst actionäventyr som utspelar sig i Västafrika, det är sanddynor, dykare, letandet efter ett sjunket skepp, hoppande båtar och en läkare (Penelope Cruz) som jagas till livet av en elak diktator.

Visst är det här en film som funkar att se, absolut är det det. Matthew McConaughey är solbränd, laid back, skjortlös och sex-packig precis som det sägs att vi var vana att se honom innan hans ”förvandling” (mer om detta på lördag). Penelope Cruz är en jättevacker kvinna som filmmakarna försöker göra ordinär genom att sätta håret i en tofs och klä henne i chinos. Sahara är å andra sidan VM i chinos. Mycket chonis är det. Beiga, beigebruna, brunbeiga med mer eller mindre fläckar. Har du en fetisch för chinos är Sahara chinos-heaven!

Kemin mellan Cruz och McConaughey är skön och kanske är det inte så konstigt, dom blev ihop under inspelningen. Stämningen i soffan är också rätt skön men det beror mer på varma mackor med pesto och parmaskinka än på filmen. Men som tidsfördriv funkar den. Filmen alltså.

7 svar på ”Veckans Cruz: SAHARA”

 1. Hehe, hur många gånger har man inte fnissat åt det hjältenamnet… Ska jag göra ett försök att återupprätta Cusslers ära har han faktiskt skrivit ett antal riktigt underhållande böcker, men innan Sahara. Ser honom som en roligare Tom Clancy (och egentligen tror jag inte att de författarna är särskilt lika alls…)

  1. Sofia:
   Galet namn ju! Och namnet passar verkligen inte in på McConaugheys karaktär heller tycker jag. Vad gäller Cussler så litar jag på dig, jag har själv inte läst något alls av honom.

   1. Jag är inte helt säker på att någon med värdighet kan bära upp namnet Dirk Pitt, i alla fall inte inför en svensk publik. Och ska vi snacka karaktärer gillar jag Steve Zahn skarpt, men han är egentligen ingen Al Giordino…

  1. Steffo:
   Haha, jag vet att du gillar den och jag kan förstå varför. Så pjåkig är den inte, den lämnar bara ingen som helst eftersmak tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.