SEMESTERSABOTÖREN

25 december, 2010

Jacques Tati var skådespelare, regissör och komiker. Det är nästan tjugo år sedan han dog och jag lyckades inte se inte en enda av hans filmer under tiden han var i livet.

På julafton förra året fick jag Tati-boxen av min sambo och efter att ha plöjt igenom den med muntert fnissande miner slog det mig att han var så mycket mer än sina yrkesroller, något mycket viktigare: han var en snällisvisionär.

Det finns ingenting ont i hans filmer eller i hans framtoning, det är bara mänsklighet som lyser igenom. Även när saker och ting går åt pipsvängen så är det aldrig med berått mod eller illaluktande baktankar. Jag vet att jag kanske inte borde skriva ordet aldrig i den föregående meningen för jag har inte sett alla hans filmer men det är en slutsats jag dragit av dom filmer jag sett (så trampar jag ingen på tårna eller i klaveret).

Jag tycker Semestersabotören är hans bästa film (med Fest i byn som god tvåa). Den är mysig som en gammal välkramad teddybjörn, den är fullsmockad med komiska scener och trots att den i mångt och mycket liknar en stumfilm (det pratas knappt alls) så känns den inte föråldrad på något vis och den har filmmusiken att tacka för mycket av den känslan.

Tati spelar en herre som åker på semester till en liten fin badort. Det är folk i randiga badkläder och kvinnor i dyra klänningar och män i vita tennisshorts och det doftar baguette och musettdragspel och det mesta går på tok, lite på samma sätt som det brukar göra för Mr Bean fast Tati gjorde det med stil, klass och finess.

Om du är en gammal-tyst-komedi-skeptiker som vill prova EN film i genren för att se om det är din grej, titta på Semestersabotören. Gillar du den inte kan du lägga ner tanken på någonsin förstå dig på denna del av filmhistorien men märker du att det börjar dra i smilbanden och att du omedvetet gungar med huvudet i takt med musiken, ja, då finns det en hel Tati-skatt kvar att upptäcka och det är bara att ta fram hink och spade och börja gräva.

 

{ 13 comments… read them below or add one }

Joel Burman december 25, 2010 kl. 15:34

Jag insåg under min filmvetar period (Örebro univ)att Tati inte är något för mig.

Svara

addepladde december 25, 2010 kl. 17:36

Det känns också som att Tati inte är något för mig, men jag ska ta din uppmaning på allvar och ge Semestersabotören en ordentlig chans. nån gång 🙂

Svara

f i f f i december 25, 2010 kl. 17:49

Joel:
Alla kan inte gilla allt.

Svara

f i f f i december 25, 2010 kl. 17:50

addepladde:
Jag trodde definitivt inte att Tati var något för mig heller men ibland blir man överraskad 😉

Svara

Anton december 25, 2010 kl. 21:57

Jag älskar Tati. Traffic är en av mina favoriter. Men givetvis också semestersabbotören.

Svara

f i f f i december 25, 2010 kl. 22:38

Anton:
Traffic är också bra men Semestersabotören har nåt som verkligen tilltalade mig.

Svara

Sofia december 26, 2010 kl. 10:02

Tati är lite småcharmig och, som du säger Fiffi, finns inte ett uns av ondska. Möjligen är det därför herr Tati och jag sldrig riktigt kommit överens. Filmerna är lite småfnissiga och han var helt klart ett komiskt geni (inte minst fysiskt), men det är inte min typ av komedi.

Svara

f i f f i december 26, 2010 kl. 11:42

Sofia:
Ibland tycker jag det är jätteskönt att se något – någon – som är sådär genomsnäll. Jag ser så mycket skräckfilm, så mycket elände och skit att jag tror jag skulle bli tokig i huvudet om jag inte gav mig själv ett snällisbreak ibland 😉

Svara

Jojjenito december 27, 2010 kl. 16:22

Precis som Joel har jag insett att Tati inte är nåt för mig. Fast godkänt kan jag ge till vissa av hans filmer.

Svara

Sofia december 29, 2010 kl. 09:00

Ok, nu kommer väl kvalitetsfilmsguden att sparka mig väldigt hårt på smalbenet men vill jag ha ett snälligbrejk tar jag nog vilken Dinsey som helst före Tati.

Svara

f i f f i december 29, 2010 kl. 11:18

Jojjenito:
Så du tittar ändå? 😉

Svara

f i f f i december 29, 2010 kl. 11:20

Sofia:
Även jag skulle välja Disney före Tati om jag var tvungen men som tur är finns det ingen kvalitetsfilmsgud, tänk så mycket filmer som inte skulle finnas då och tänk så lite sågningar det skulle finnas att läsa 😉

Svara

Jojjenito december 29, 2010 kl. 16:16

fiffi: Jag tittar på allt och har ett öppet sinne. Av rent intresse. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: