Back to the 70´s: FRUKTANS LÖN (1977)

Det här är urtypen av en film jag känner att jag ”borde” ha sett för länge sedan men av diverse orsaker struntat i, typ att det alltid dykt upp någon film som verkat mer intressant, viktigare och roligare att ta sig an. Men NU är det gjort, nu är Exorsisten-regissören William Friedkins remake av det franska originalet från 1953 sedd.

Filmen handlar om fyra män som tvingas göra nån form av självmordsuppdrag när dom ska köra en skraltig lastbil från A till B genom skog, mark, berg och rangliga träbroar. Bara DET är otäckt nog men som grädde på moset består lasten av nitroglycerin!

Filmens stora plus är att det är väldigt autentiskt filmat. Blodigt, svettigt, närgånget, ja köttigt nervöst nästan. Filmens minus är att plusset jag nämnde är det enda plusset. Jag tror att om jag hade sett filmen på bio så hade jag varit där, filmen hade nått in i mig på ett helt annat sätt än den gjorde när jag satt i soffan med kaffe och filt och beskådade helvetet på behagligt avstånd. Jag tyckte helt enkelt inte att det var nåt vidarevärst spännande. Däremot känns det som att jag sett en ”Film-film”, alltså en film gjort PÅ RIKTIGT med autentiskt filmade scener och filmen kan inte få annat än godkänt även om jag saknade nerver.

Ja precis, JAG saknade MINA nerver, jag saknade inte filmens. Big difference.

Nästa tisdag kommer en film som både jag och Sofia har sett. En riktig klassiker. Ojoj.

 

23 svar på ”Back to the 70´s: FRUKTANS LÖN (1977)”

 1. Såg den franska nyligen som jag tyckte var riktigt bra, den tog även upp aspekter på kolonialismen och hade en skön casablancastämning…

  Sorcerer? Var det någon trollkarl med? 🙂

    1. Mikael:
     Mycket möjligt. Jag lär nog dock aldrig få veta det, känns som en bok jag kommer kunna undvika att läsa resten av mitt liv 😉

        1. Hehe, jag hade visst inte fixat till det ändå tydligen, men nu är min kommentarsfunktion flygande. Alla settings i blogspot gör mig förvirrad. Men du kör en egen sida, tycker du det funkar bra eller är det mycket html-krångel?

         1. Mikael:
          Blogspot är jättekrångligt, det var därför jag bytte till WordPress. Nu har jag självhostad WordPress och det funkar oftast helt smärtfritt, inget html-krångel alls. Det enda jag varit med om som strulat är att inlägg inte publiceras på utsatt tid men det kanske har hänt tio gånger på alla år och det får man väl säga är rätt okej ändå?

          1. Jo, det låter bra. Nu har Blogspot krånglat igen med en jobbig textunderstrykning jag inte får bor, Gah! Tack för svar!

        1. Mikael:
         Oj! Ja det ska bli spännande! Lite ovanligt att det dyker upp ”dubbla” remakes men vi lär nog få se mer av den grejen 🙂

 2. Originalet är den bättre filmen, men denna har aspekter jag gillar. Som du nämner är den autentiska biten av filmen riktigt bra. Dessutom minns jag att jag gillade inledningen när man får reda på hur männen hamnade där de hamnat. Musiken av Tangerine Dream är dessutom klart tillfredsställande.

 3. Missade den när den visades på Cinemateket tidigare i år. 🙁

  Lustigt att Friedkin är Exorcisten-regissören. Den filmen representerar väl inte direkt hans främsta genre, men är klart hans största film (om än inte bästa i mitt tycke). Kände han att han med den filmen bemästrat genren så han kunde gå vidare och slipa på övriga?

  1. Carl:
   Jag missade den också. Synd. Tror den hade gjort sig jättebra på stor duk och i knarriga skinnfåtöljer 😉

   Jag tycker att det är så jäkla coolt att Friedkin regisserat Killer Joe!

 4. Har den franska filmen hemma men har inte sett den än. Friedkin är bra regissör men just Exorcisten är kanske inte hans bästa. Killer Joe däremot 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.