Svensk söndag: STOCKHOLM STORIES

26 oktober, 2014

.

.

.

När jag läste Jonas Karlssons novellsamling Det andra målet tänkte jag att det var mycket trevlig läsning och att det var skönt att det var noveller för då fick boken vara ifred, den kunde aldrig bli film.

Tjohejsan vad fel man kan ha. Stockholm Stories är nämligen en film vars manus är (löst) baserad på denna novellsamling. Men tjohejsan igen vad rätt jag hade i min känsla att boken skulle ha fått vara ifred.

Jag köpte karaktärerna och händelserna i boken rätt av, inga problem alls, det var ju fiktion. Filmen är gjord som om personerna är verkliga men jag tror inte på nån, inte alls. Jag tror inte på nån och jag känner inte för nån, det blir bara marionettdockor som sprattlar omkring framför mig på TV:n, varelser som beter sig otroligt konstigt i ALLA situationer.

Det är författarsonen Johan (Martin Wallström) som kämpar med att själv få bli utgiven, den stammande rikemanssonen Douglas (Filip Berg) som försöker bryta sig loss från tyrannfadern, Anna (Julia Ragnarsson) blir dumpad av den gifta ministern Lena (Marie Richardson) och har ingenstans att bo, Coletho (David Dencik) är en prisad författare som blir stalkad av Johan, Thomas (Jonas Karlsson) är minister-Lenas ytterst beräknande och iskalla allt-i-allo och Jessika (Cecilia Frode) är den knepigaste av dom knepiga, herreguuuud så konstig hon är.

Jag kan inte lägga skulden på skådespelarna att historien inte fungerar, jag tror dom alla har gjort precis det manuset och regissören krävt av dom. Fotot är dessutom utmärkt och musiken är skriven av Nathan Larson och passar jättebra till dom filmiska bilderna. Men det är nåt som skaver rejält. Karin Fahléns regi? Erik Ahrnboms manus? Jag kan inte sätta fingret på problemet, eller så kan jag det. Kan det vara så enkelt som att jag faktiskt läst boken?

{ 4 comments… read them below or add one }

filmitch oktober 26, 2014 kl. 09:46

Jag också läst boken och tom skrivit om den på bloggen. Jag kan tro att det skär sig när Karlssons till synes normala men lite vridna verklighet ska transfereras över till bild. Jag kände instinktivt att filmen skulle ha svårt att lyckas. Jag för nöja mig med att läsa Karlsson andra novellsamlingar istället.

Svara

Fiffi oktober 26, 2014 kl. 11:11

filmitch:
Att ”bara” läsa och inte se är inte fy skam, författaren Jonas Karlsson borde få mer cred än han får tycker jag. Han är duktig.

Svara

filmitch oktober 26, 2014 kl. 11:02

Var Orups show bra?

Svara

Fiffi oktober 26, 2014 kl. 11:11

filmitch:
Den var väldigt väldigt bra! Vilket drag! Jag är aningens hes idag. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: